Test MacBook Pro: patnáct palců hliníku

Diskuze čtenářů k článku

28. 07. 2009 09:04

Podivejte se prosim na komentare k recenzi MacBooku Pro z minulyho tejdne ... je to porad o tom samym. zatvrzely Win useri komentujou a hanej neco, do ceho nevidej. Jen pro zejimavost vkladam svuj vlastni komentar z jiz zminene diskuse, ktera vam snad aspon trochu otevre oci.

prvni komentar:

Jen pro upresneni a srovnani nekterych nazoru. Jak jiz bylo receno, nelze srovnavat dve rozdilne platformy a to "PC" a Mac. jako nelze srvnat OS Unix (at uz OS X ci Linux) s Win. Ja mam mnohalete zkusenosti s Win a mel jsem tu moznost opravovat Compy jak Mac tak i PC. kdo si tipne, kterych bylo vic? Resp jak stare compy?

PC do veku 5ti let ... Mac vetsinou starsi 10ti let (pokud neslo o rozbity screen a pod.).

U Mac laptopu obecne plati: Robustni stavba, Na pohled precizni, Slozity a drahy servis (vymena casti), Jakmile se neco po*** na Macu vetsinou je to na vymenu MB jelikoz je temer vse integrovanano (nel sem pod rukama i MacBooky Pro 15" i 17"), Tichy, ...

U PC laptopu obecne plati: Levny plastovy vzhled, Moznost vymeny CPU a jinych casti (GPU vetsinou integrovana), Hlucnost, ...

Pro obecne srovnani aplikaci pod platformami ... Win aplikace pouzivaji mnohem vice systemovych prostredku, nez podobna ci stejna aplikace bezici na UNIXu.

Dalsi upresneni ... kdo chce a ma na to, muze si nainstalovat Win na Mac (novejsi Macy pouzivaji Intel procesory).

Pokud si v budoucnu budu kupovat laptop bude to Mac.

Jen pro rejpaly ... Macu sem mel v ruce docela dost pocinaje G3 az po 2 roky stary MacBook Pro. Zkusenosti s PC sahaji jeste dale do historie. :D

Druhy (upresnujici):

Na dotaz o neco vyse ... ano je to brano procentualne.

Je pravda, ze nejde o vsechny PC laptopy ale jak vsichni vime, je jich vetsina plastovych a nekvalitne provedenych ... vim i o dobre provedenych a neporuchovych modelech (neni jich mnoho) ... ale to sem sem plyst nechtel.

Vono i top rada ACERu a ASUSu neni k zahozeni ... Nebudu se zminovat o tech nepovedenych ... odvedl bych tema uplne jinam.

Ale MacBook a MacBook Pro je aspon pro me znamka kvality a to uz od jejich prvnich modelu ...

Kdyz se vratim k porucham ... nejvice zaznamenanych (pokud vyloucim utopeni v jakykoliv tekutine) sou u PC panty, praskly kryt (na libovolnem miste), podsviceni screenu, Pridreny ventilator (pokud neni zadreny uplne), utrzeny napajeci konektor (na MB), ... U novejsich Macu nejsou specificke chyby u starsich modelu byla jedna a to utrzeny konektor napajeni (vetsinou vymena DC modulu ponevadz de sehnat snadneji nez samotny konektor) ... ale na druhou stranu pokud se peco pos** na Macu tak je to drahy a vetsinou MB.

O poruchach CD/DVD mechanik, HDD, rozslapnutych screenu a pod coz je srovnatelne u obou.

To jen pro blizsi predstavu.

Nechci schazovat priznivce ani jedne z platforem. Jen uvest veci na pravou miru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 07. 2009 09:05

Sorry to melo bejt vedle ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 07. 2009 14:56

Ahoj jen se chci zeptat na balení toho Macbooku Pro. Jestli u toho byl ten prodlužovací kabel k napájení. Takový ten tlustší s tou koncovkou, kterou připojíš na ten kabel s MagSafem. Já to tak mám u bílého Macbooku ale jak se Apple snaží teď osekávat veškerou výbavu, tak nevím jestli tam zůstal aspoň ten prodlužovák. A tím bych rád navázal na druhou otázku. Všiml jsem si, že se tu pořád řeší probíjení Unibody, jelikož na adaptéru není uzemňovací zdířka na uzemňovací kolík. Nejsem elektrikář a ani elektrice nerozumím, ale bude to probíjet i v případě, že kabel prodloužím tím prodlužovacím kabelem, který by v tom balení měl být přibalený? Ten má totiž tu koncovku, která uzemňovací kolík "spolkne".... Díky moc

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 07. 2009 08:47

Procetl jsem celou dosavadni diskuzi a musim rict, ze uz jsem cetl i mnohem horsi flame na toto tema. Dusan Simonovic je sice trosku kontroverzni, ale treba ta hrana moc OK neni

Popisu , jako dva predchozi - vic jsem nezaznamenal - diskuteri, svou zkusenost.

Jsem BFU. Proste uzivatel, nastavit neco me nebavi, bojim se toho. Sice pouzivam pocitace od roku 1996, ale nepripadam si kovany. Obcas jsem procetl nejake navody a knizky, ale vzdycky jen to, co jsem prave potreboval a vzapeti ten technologicky postup pro jistotu hned zapomnel, takze priste jsem se to ucil proste cele znova- treba po reinstalaci. Zacinal jsem na Windows 98SE a průbezne tak kazde dva az tri mesice reinstaloval. Fakt hruza !!! Vzhledem k vyse uvedenemu jsem fakt Billa nemel moc rad. Pak mi to kamarad trosku poladil, takze jsem preinstalovaval tak jednou za pul roku... to uz byl skoro uspech (((

Pred peti, mozna sesti lety jsem si diky svemu konicku - sportovni fotografie - a nutnosti dat fotky hned na web, poridil second hand Dell , 14 palcovy, uz si presne nepamatuju jak se to jmenovalo. Byl to pouzity kancelarsky NB s dedikovanou grafikou, slusnym zpracovanim a matnym displejem. Zadne vykonostni delo, ale na to , co jsem potreboval, to chodilo dobre, jen jsem nesmel mit v editoru otevreno moc fotek najednou, to pak RAMka nestihala a disk nebyl nejrychlejsi. Ten matny displej byl fajn na slunci, ale tim to tak koncilo.

Ale ukradli mi ho behem foceni finale jednoho turnaje - vybrali tiskove stredisko a vzali jen Delly. Asi se dobre prodavaly dal.

Takze jsem si koupil original fungl noveho Della XPS 1210 v ČR. Moc hezky teda nebyl, vysoky, hral, grafika uz byla lepsi, displej leskly, ale na velkou baterku vydrzel fakt skoro tech pet hodin vykonnostne jsem si jasne polepsil, ale taky stal 42000 s DHP.

Hlavne byl maly a docela dost toho vydrzel. Mene uz napajeci konektor. Ten notas byl neskutecne drahy, protoze jsem byl individualni zakaznik, ne firemni a nemel 50% slevu jak je v Cechach bezne., ale i tak jsem ho koupil, protoze srovnatelne Sony bylo dvakrat drazsi, Apple v te doby byl o neco drazsi a IBM/Lenovo v ty dobe nic podobnyho nedelalo, nebo jsem to nenasel.

Ale mel zaruku NBD, coz se ukazalo jako velmi prozirave, za to Dell velmi chvalim. Dvakrat odesel displej, jednou disk a podruhe s novym diskem i radic. Trosku topil,ale ne moc. Mel velmi dobrou klavesnici. 3G modem, co v nem byl, nesel v Cechach pouzivat, ale protoze mel 4 USB porty s Express Card slot, tak to bylo jedno. Wifi s vybornou citlivosti.

To uz jsem mel XPcka. To je velmi slusny system pro nas BFU. Za celou dobu pouzivani mi spadly snad trikrat, reinstalace nebyla potrebna vice nez jednou. Kdyz jsem si tam nahral vyhledavani s indexaci - nepamatuju se jak se to jmenuje - Desktop search??? - tak se system docela zpomalil, ale porad se to dalo Hry jsem na tom nehral, zkousel jsem Call of Duty 2, ale strasne to topilo a to byly ty pripady, kdy to spadlo, asi se prehrival natolik, ze se radsi sam vypnul.

Jenze Dellu 1210 vyprsela zaruka NBD a jeji prikoupeni bylo dost drahe. Ulomil se plat u okraj Ethernet konektoru, kdyz mi ho kolega vyrval jdouce okolo. Oprava by byla fakt draha a byla by to jen vymena sasi. Navic odesel ten napajeci konektor, ale to by se asi dalo vyresit pres Aukro.cz. Baterka uz taky nevydrzela, to co na zacatku, to je ale logicky Vzhledem k vykonnosti NB jsem to vyhodnotil jako vyhozeny prachy a jal se hledat neco jineho.

Mezitim upozornim, ze jsem si v naivnim nadseni na Della nainstaloval i Ubuntu. Vypadalo to hezky, ale po nekterych aktualizacich nektere periferie nesly, prikazovou radku fakt rad nemam a GIMP nebyl muj kamarad pres ovladani, coz neni chyba GIMPu , ale moje. Takze jsem Ubuntu rychle prestal pouzivat.

Kdyz jsem se rozhlizel, tak se mi libily Sony, i Delll Adamo, ale na ten jsem nasel na diskuznich forech dost stiznosti na hardware,, takze ten jsem zavrhl. No a protoze hodne lidi, co foti sport, ma Macky, tak jsem si rekl, ze to zkusim. Sony bylo zhurba stejne drahe.

Hned po zacatku prodeje MBP 13 v Cechach jsem si ho koupil. Znova opakuju, ze jsem BFU a novych veci, ktere nutne nepotrebuju, se bojim. Takze risk to byl, ne ze ne . Ale uklidnovalo me, ze tam muzu dat pres Bootcamp XPcka. Bude to sice draha sranda, ale je maly, lehky, tenky !!!! a vydrzi na baterku to, co vydrzel na zacatku Dell s tou pridatnou...

Navic jsem si vyzkousel na prodejne trackpad a to se mi libilo. Na zakladni upravy bych nemusel tahat mys a na vetsi upravy stejne s sebou vozim maly tablet. To je zase min kramu k tahani, uz takhle ten bagl cocek dost vazi a je dost objemny, takze kazda malickost potesi.

Nebudu znova popisovat vyhody, na tech se celkem shodneme, napisu jen moje zvlastnosti ci stiznosti.

Vadi mi, a to tak ze hodne , maly shift vlevo. To je hnus, velebnosti.

Vadi mi leskly displej, ale min nez leskly displej na Asusu kolegy v praci. Kdyby byl matny s LED podsvicenim, tak bych ho bral hned.

Vadi mi relativne kratka snura od napajeciho adapteru. Zasuvku mam dal od postele. S Dellem to problem nebyl. Ale to vadi jen mne a je to individiualni,... Rozdvojku do postele nechci

Vadi mi trochu horsi citlivost Air port Extreme v porovnani s Dellem na WiFi, predpokladam ze je to dan za hlinik.

Vadi mi jen dva USB porty. Jeden navic by byl fajn.

Vadi mi absence Express Card slotu. Ale prej by se tam nevesel. Vedel jsem to predem, takze s tim nic nenadelam a treba na net od Vodafonu pouzivam USB . Nic moc, bojim se, kdy ho zalomim...uvidime...

Chybi mi Google Chrome, ale na Safari si zvykam, zas tak narocny nejsem.

Zjistil jsem, ze nektere veci - minim tim software - holt musim dokoupit, ale cena je vetsinou do 30 -50 USD a to neni tak moc. Treba Missync sync pro Touch HD, ForkLift jako nahradu za Total Commander, Parallels jsem mel uz pri koupi, dal Office 2008 for Mac, Oppen office mi nevyhovoval, nektere dokumenty z MS office 2007 proste nezobrazuje dobre, kompatibilita neni dokonala. S Mac Office 2008 jsem tenhle problem zatim !!! nemel.

Neco jsem nenasel, Treba OneNote, jediny soft, ktery MS udelal fakt dobre, ekvivalent na Macu nema. Je spousta softu, ktere umi cast toho, co OneNote, treba i lepe, ale neumi vsechno co OneNote. Takze ten pres virtualizaci, ale nevadi mi to. Ale potesil by do baliku Office for mac

Byl jsem si nucen koupit novy IrDA USB ovladac ke svemu merici tepove frekvence (Polar), protoze predchozi mi pres USB shazoval XPcka a navic tenhle novy ma ovladace pro Macka, ktere umozni prenaset data pres virtualizaci do treninkoveho softu, takze nemusim restartovat pokazdy, kdyz chci nahrat novej trenink.

K MacOS reknu jen tolik, ze mi vyhovuje to, co mi kdysi ucarovalo na Ubuntu, ale nejsou tu ty problemy, co byly s Ubuntu kdysi a proc jsem ho prestal pouzivat.

Ovladani jsem se naucil na mou potrebnou uroven behem tri dnu, a ted , kdyz se dostanu na Windows NB nekoho jineho, tak mam tendenci brouzdat po plosce vice prsty , hledat v rozich Expose, vyvolata Spolight . Proste je to komicky, ale je to jen zalezitost zvyku.

Hry jsem zatim nehral, uz na to nemivam tolik casu, ale v planu je CoD 4, vic asi grafika nesbasti, ale kvuli hram jsem ho fakt nekupoval.

Zatim teda prevazuje spokojenost, uvidime co bude dal.

Kdo to docetl az sem, zaslouzi obdiv

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 07. 2009 10:04

mno hezky popsane. Ja bych jen dodal, ze pred macem jsem mel take Dell, kamaradi take Delly a vsem zhruba po roce pul odesly znicehonic baterky. Bez varovani, proste ze dne na den. To mi nerikejte ze tam neni nejaky svab co to hlida a pak deaktivuje, aby si zakaznici koupili nove (a drahe).

K Macu - mam jej pres pulrok, predchozi MBP15, matny s LED Samozrejme prevlada spokojenost, ale vadi mi tri veci - absence SD slotu, mam sice redukci do express card, ale neni nejak spolehliva, nekdy nacte, nekdy ne... Dalsi dve jsou SW razu - neni zadny kvalitni ekvivalent Office 2007, zejmena ve spojeni s kontrolou gramatiky, carek atd. Proste neni. (pratele Open Office, nesnazte se:) ) a dalsi vec co se nepodarila plnohodnotne nahradit je Miranda, je sice iChat, ovsem nepodporuje autorizace, coz je docela neprakticke a pak je Adium, tam ale bojuju s prenosem souboru, nekdy to jde, nekdy ne, neni na to spoleh.

Celkove se ale tohle da prekousnout, je to pohoda. Dalkove ovladani, podsvetlena klavesnice (ktera je velice prijemna na psani) atd., takove vychytavky jsem na klasickem NB nemel..

Jo a Chrome pro Mac je, ja tu mam nekde Chromium. Nakolik je to stejne jako win chrome netusim. Ja pouzivam Safari (drive jsem byl dlouho na Firefoxu) a jsem opet velice spokojen, pak mi prijdou ostatni prohlizece uplne hloupe :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 07. 2009 15:35

Zdravim, kolego.

K Tvym problemum, na Office 2008 je kontrola pravopisu, viz. http://www.dtpobchod.cz/...

a problemum s prenosem dat mezi IM klienty se vyhnes pouzivanim online uloziste jako je napriklad Dropbox (www.getdropbox.com) - je to rychlejsi a spolehlivejsi. (na file v dropboxu das alternativni kliknuti (dva prsty nebo ctrl-click) ->dropbox->copy public link a posles prijemci)

Jinak uzivatelem Mac OS X jsem od roku 2006, mam "starecka" iMac 24 (bily) a taky MBP predesle generace (ne unibody) a jsem s nim maximalne spokojeny. Ted posilhavam po novem unibody a jedinou nevyhodu vidim v lesklem displayi... To se vsak da snadno vyresit matnou folii, ktere se za timto ucelem prodavaji.

L.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 23:09

Jsem majitelem recenzovaného notebooku asi měsíc. Předtím jsem vždy měl klasické PC nebo notebooky značky Lenovo a HP.

Daný notebook jsem si vybral hlavně z důvodu, že jsem si chtěl vyzkoužet prostředí MAC OS X, věděl jsem, že HW bude perfektně sladěn, stroj nabízí dobrý výkon, display a co si budem nalhávat, je to i stylová záležitost.

Jako přednosti bych vyzdvihl následující:

- OS je rychlý, stabilní, a hlavně je mi jedno co mám spuštěné, kdykoli se můžu přepnout do jakékoli aplikace s jistotou, že to bude okamžitě.

- Aplikace na které jsem zvylký z Vist existují i pro OS X, nebo jejich zdařilé alternativy, zamozřejmě, musí dojít i na kompromisy (např. nemám dobrou náhradu za Total Commander)

- Výdrž je opravdu úctihodná, ovšem to i velikost akumulátoru je

- Podsvícená klávesnice je parádní věc, řekl bych, že mnohem lepší než je u ThinkPadu, ale zase má vyšší spotřebu

- Automatická regulace jasu, je také příjemná, kdo má zařízení HTC nebo iPhona, ví o co jde a je fajn, pracovat za "všech" podmínek se stejným jasem, nic mě neoslňuje ani není příliš tmavé.

- Multitouch ať už se jmenuje jakkoli, je opravdu pohodlný a myš nepotřebuji pokud nechci dělat něco přesného jako Post processing fotografii, nebo si zahrát nějakou hru.

Nebýhody vidím tyto:

- v případě připojení druhého monitoru v mém případě FULL HD, začne šasi v levé horní části dost hřát (faktem je, že v kanclu teď mám 30 st.C ale i tak - po nějaké te hodině již heje)

- nevím jestli to nění nějaký ojedinělý problém, ale ukazatel stabu akumulátoru mi ukazuje cca 3 hodiny 20 minut výdrž a velmi pomalu ubírá minuty, i když vydrží nakonec třeba 6 hodin, takže ukazatel je zkreslený.

- nemohu si dokoupit jakkoukoli periferii nebo HW co bych chtěl, televizní karty né všechny jsou kompatibilní apod.

- je třeba si dokoupit redukci pro připojení dalšího monitoru (cena cca 1000)

- a co si budeme nalhávat je to UNIX postavená na BSD, takže nakonfigurovat některé věci je docela porod pro někoho kdo LINUX viděl možná tak 4 hodiny.

Ale když to shrnu celkově. MACBOOK mě baví, OS X je po více než deseti letech zpestření, které mě neomezuje v tom co potřebuji na počítači dělat a když pominu porodní polesti s konfigurací a rozjetím všeho, co jsem potřeboval, tak jsem spokojenější a beztarostnější.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 22:23

At je nas malo a vsichni windowsari kolem jen cumi a zavidi!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 11:56

+4

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 16:15

Tak tak ... at se ty rejpalove podivaj vejs a zamyslej se nad tim, co pisou za kraviny! pouze rejpaly co nejsou schopni protiargumentovat ci odpovedet na pripominku k jejich vlastnim komentarum.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 18:09

za takee prachy urcite neee radsej daco lacnejsie...

http://weefun.net...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 18:09

za takee prachy urcite neee radsej daco lacnejsie...

http://weefun.net...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 19:49

No ja si radeji priplatim. Jo, kdyz si chces vyzkouset MacOSX a nechces utracet, pritom chces vyzkouset aktualni Leopard, kup si stareho Maca. Klidne i 6 let stareho. Leopard na nem totiz bude fungovat dostatecne rychle. respektive tak rychle, ze se az budes divit, proc na starem PC takhle nefunguje Vista. Ona se ta cena jaksi vrati, kdyz si uvedomis, ze za starou G4 das treba 2 tisice a on tam bezvadne funguje dnesni system se vsim vsudy. S Vistou muzes zapomenout, koupis si laciny vergl, ktery za 6 let bude rozpadly, nefunkcni a hlavne vykonove nedostacujici aktualnim Woknum. Apple proste neni drahy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 07. 2009 15:59

Vyjde recenze na nejaky produkt od applu.Par aplistu si tady o tom v diskuzi rozumne pokeca a klidek.A pak musi prijit nejake maslo, co s aplem nikdy moc nedelalo a musi zacit blit ty svoje nazory...

Neco jako diskuze pod ms clanky.Dycky tam musi nejaky zauhrovanec s tucnakem sirit ty sve bludy /nic proti rozumnym nazorum rozumnych uzivatelu linuxu/.

wtf?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 16:03

Lebiku, to je bohuzel klasika. Takovej Dusan Simonovic me neprekvapuje. Co me ovsem prekvapilo, ze jsem tu nevidel Nikyho, ten je takovej chytrej prece, skoro chytrejsi nez Dusan.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 20:10

stačí se podívat kdo a jak tuhle diskuzi začal. to applisti, které to baví a vůbec jim to nevadí. ona je to tak trochu přidaná hodnota Applu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 21:36

Tak jsem se podíval a vidím tady nějaké nesmyslné příspěvky nějakého djcechiho, které jsou místy nelogické (třeba příspěvek o tom, že applaři diskutovat pod recenzemi apple výrobku nemůžou, protože tím údajně vyvolávají hádky - logická konstrukce vpravdě unikátní), místy vyvrácené (argumentovat tím, že apple příslušenství je na nic jen kvůli tomu, že na něj jsou drahé náhradní díly, to je teaky unikát) a tak dále.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 21:58

velice krásný elaborát, gratuluji. aby bylo jasno, do včerejška jsem byl "jeden z vás". jenže pro radost z produktu apple mi nestačí jenom faktura s mnoha nulami. musel jsem se onoho geniálního a převratného výrobku zbavit, protože bych ho jinak musel rozbít.

co je pracovní ntb snad každý chápe, považuju to za stejný výraz jako pracovní telefon. reagoval jsem, protože nepovažuju za standardní kupovat do firmy apply (což není).

a diskutovat nikdo nikomu nezakazuje; pokud to tak chápeš, tak máš nějaké problémy tam nahoře. jenom nechápu, proč sem lezete, a píšete takové příspěvky jak ty první dva - když je všechno proti vám applistům. tyhle diskuze jsem už četl mnohokrát, a vyvozuji si z toho pouze fakt, že vám to nevadí; naopak se rádi zúčastníte.

inu, potrefená husa opět kejhá

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 22:06

Díky za gratulaci Mimochodem, co to znamená "jeden z nás" ? Já se považuju za normálního člověka, nejsem příslušníkem žádné skupiny, vy lidi separujete do skupin podle toho, co používají ? Jak třeba mluvíte s lidma, co jezdí BMW ? Taky je považujete za odlišnou skupinu ? Co třeba lidi, co používají pračku Bosch, taky je nějak separujete ? Já vás nechápu, můžete mi prosím tohle vaše uvažování vysvětlit, budu vám velice vděčen.

Prvníí dva příspěvky bylo poukázání na to, kolik se tady zas vyrojů exotů, které se o výrobky Apple nezajímají, ale jdou si jenom plivnout. Podívejte se na drtivou většinu článků a uvidíte, že je ono postěžování si na místě. Proto mě zaráží, čím se "provinili", že jim dáváte za vinu nebo pro vás není pochopitelné, že to tam napsali. Je zajímavé, že na druhou stranu vám nevadí lidí, kteří si se kopnout přijdou. Asi máme trochu odlišné uvažování, protože tohle mi absolutně hlava nebere. Rád se nechám opět poučit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 11:19

To jsou teda žvásty, navíc kastování lidí (byl jsem jeden z vás???? co to proboha je? ) , nemluvě o kecu typu pracovní notebook. To jsou věci které mne opravdu baví. Nechápete, že každý má jiné priority? Jinou práci? A tudíž je pro každého "pracovní notebook" jiný? Pro mou přítelkyni je EEE pro mne je MacBook Pro, protože systémy, které spravuji jsou na bázi AIX, HPUX, Linux....fakt mi poslední dobou přijdou uživatelé Windows trošičku divní, a to jsem byl na Windows pře 15 let....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 17:31

Dnes prozatím pohoda. Možná je to tím, že trollové co mají vše 3 x výkonější za poloviční peníze než od Apple a nutně potřebují na subnotebooku 8 USB portů, nebo musí po lesích dělat tabulky v Exelu na 3" LCD, odjeli na pionýrské tábory. Za sebe jen doufám, že už tam zůstanou

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 17:39

Dekuju - po opravdu shitoznim tydnu v kanclu jsem se te predstave opravdu po dlouhe dobe od srdce zasmal

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 21:32

nejlepší příspěvek dne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 13:08

díky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 12:54

Muj poznatek neberte jako flame atd... Proste holej postreh z pouzivani tri nedele stareho Macbook Pro 13" ...

Mam onu nejnadupanejsi verzi 13" s C2D 2,53GHz 4GBram atd...

Je to muj prvni Mac kteryho drzim v ruce... Nikdy predtim jsem na Applu nedela jelikoz jsem odmital jednotlacitkove provedeni mysi atd... Doba se meni a s ni i Apple.... Jelikoz jsem si mohl vybrat notebook do prace ktery bel do 40bez tak jsem tak dlouho usilovne hledal az jsem nasel... Konkurence v teto velikosti nic kloudneho nenabizi, bud procesoru chybi virtualizace ( C2D 64xx ) nebo to ma slaby chipset, bakelitove sasi a jine slabosti... Popravde bal jsem se MacOS jelikoz jsem od zacatku odchovan v prostredi MS linuxem temner netknutej. Ovsem po prvnich par hodinach prace na tomto stroji a systemu nemohu pochopit, jak jsem nekdy mohl byt na widlich... Nebo ne na widlich ale na normalnich NTB... Ovladani je zcela intuitivni, zcela vychytane

vsechno chodi jak ma... Jen ta softwarova zakladna neni tak rozmanita jako na windows.

Co se tyka HW je to malej velkej unikat... Cena opravdu odpovida kvalite a zpracovani vyrobku. Notebook je pevny vsechno sedi, klavesnice je jemna a vsechno ma sve plusy... na kazdem pohledu je videt, ze onen kdo tento notebook vymyslel u toho skutecne myslel. Uz jen potesujici drobnustka na blbem zdroji mensi velikosti krabicky od cigaret.... Vezmete jej vyklopite dve pacicky na ktere namotate kablik vedouci do ntb a natocite jej na ne a uchytite posuvnou sponeckou na kabelu... Kabel je presne tak dlouhy jak v onu dobu potrebujete... Malickost ale ktera potesi a zaroven pomuze... A takovych vecicek a ficurek je tam spousta...

Po trech nedelich nadseni z celeho systemu neopadava. S notebookem se pracuje spickove (s MS komunikuje vyborne vcetne domeny i MS Exchange) virtualizace windows je luxusni a pokud chcete mit windows primo na hardwaru taktez neni problem ani s Windows 7.

Jak jiz se vsude cituje, bohuzel masovemu rozsireni brani cena... Bohuzel si ale nikdo neuvedomuje, ze konkurence kdyz ma vybec notas vykonove podobny Applu je cenove na stejne urovni (nebudeme se bavit +- 1000Kc) a zpracovani je uplne jinde... Beru ve velikosti 13", v 15" to bude nejspis jinak.

Vydrz uvedena vyrobcem je opravdu nerealna, ale pri normalna praci s wifi jste chopni se pres 5h dostat.

MasOS je normalni system doslova pro "pro cvicene opice" (pri prvni instalaci programu mi spadla celist) aneb instalace spociva jen v "presunte ikonku programu do slozky aplikace" a odinstalace je ze onu ikonku smazete (date do kose) ... Windows jsou proti tomu rubikova kastka :) ... Semtam sice lehounce nestabilni a aplikace se restartuji ale zname podobne chovani z Widli... Popravde jelikoz jsem se do systemu "ponoril" tak pocatecni neznalost asi nestabilite trosku pomohla....

Avsak od prvni chvile vim a jsem si tim jistej, ze normalni Windows like NTB uz nikdy nekoupim a s radosti si priplatim na Appla jelikoz na vynalozene penize opravdu dostanete vykonny a bytelny kus HW ktery jeste prinese poteseni oku... Co vic si od veci za kterou travim tretinu sveho zivota prat...

Pro ty co uz za nim sedi, vedi o cem mluvim, a ti co ho nemaji na to jednou prijdou nebo si mysli ze si zase nejakej "zeleninar" placa jatra...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 13:13

Klanim se tomuto prispevku ne kvuli tomu, ze chvali Apple, ale kvuli tomu, ze k tomu pristupujes s neomezenou mysli.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 16:25

Souhlasím,

takhle jsem to měl taky, jen jsem věděl do čeho jdu, potože jsem si před pár lety s OSX hrál (CRT iMac i eMac). Teď jsem si mohl dovolit to, že s Windows už na Macbooku pracovat nemusím. S Windows si doma hrají děti a já jim to občas pročistím a aktualizuji.

Myslel jsem si, že ty nadšení, kteří již přešli hodně přehání a musím říct, že ani ne. Musí tam ale být vůle se naučit jiné ovládání.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 20:14

a já hlupák jsem si myslel, že pracovní ntb je synonymum pro IBM. a proč máme ve firmě všichni HP také nechápu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 21:40

Jo takhle, tak to si musím ta synonyma někam napsat. Já bláhový si myslel, že pracovní notebook je ten, na kterém vykonám svou práci, aha, oni to jsou teď univerzální IBM nebo HP. Můžu se vás zeptat ? Jaké je synonymum pro pracovní (služební) auto ? Nerad bych jej koupil špatně a pak byl v diskuzích o autech terčem všeználků jako vy. Děkuji předem za odpoveď, já si totiž dosud myslel, že to je auto, které využívám ke služebním cestám bez ohledu na značku, ale asi mě zase, pane djcechi, vyvedete z omylu, že ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 08. 2009 12:29

2 šroty fábia a octávia

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 07:45

Souhlasím s vámi, mám stejné poznatky, a můj další notebook (za cca.3 roky) bude zřejmě zase asi Apple. Takhle spokojený jsem ještě nikdy nebyl ať už s notebookem tak i s telefonem (iPhone)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 12:15

vysvetlite mi, ako moze ist ten notebook na 73Wh bateriu 7 hodin. To by znamenalo cca 10W aktualnu spotrebu. Ako sa da spravit pocitac s 15" displayom, ktory ma spotrebu 10W. Zatial najmenej co som meral notebooky mali 15-20W bez diplaya pripadne tak 19-20-25W s displayom. Co apple spravil, aby ten 2,5GHz c2d, nv9400 grafiku, 4GB ram a 250GB HDD + 15" obrazovku zmestil do 10W. To nepochopim (az sa mi to nechce verit)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Smiem sa spytat, ako ste tu spotrebu merali? Predpokladam ze wattmetrom. Spotreba 10W nie je nic nezvycajne - mera sa vsak priamo cez power management notebooku. Spotreba "na zasuvke" je nieco ine - tam vstupuje do rovnice ucinnost adapteru a ta s ohladom na rozsah jeho vykonu nemoze byt taka skvela pri nizkom zatazeni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 12:39

samozrejme. Ale ucinnost adapterov je celkom vysoka, neodvazujem si tvrdit kolok, ale povecme 80-90%. Ak taky notebook ma na zasuvke 25W, skutocna spotreba bude dakde okolo 20-22W. Spotreba tohoto apple je ale !!polovicna!! Tak sa pytam ako? Len ten display musi mat okolo 5W, procesor okolo 10W. Chipset, disk... Ako to spravili do 10W cele?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Verte ci nie, ale 10W nie je nic nezvycajne ci nedosiahnutelne. Nie je to ziadna hyper specialita Apple i ked su to rozhodne velmi usporne stroje (sucasna generacia dokonca plosne). Este ma napada, ze pri napajani z adapteru su urcite v cinnosti dalsie napajacie obvody - nejake straty budu aj na nich. Odhadujem, ze aj na laboratornom zdroji by spotreba pri napojeni na napajani s vytiahnutou baterkou bola vyssia nez pri praci na baterku (samozrejme pri exaktne rovnankom nastaveni ntb). Ucinnost osobne odhadujem niekde medzi 60 az 70 percent pre 60W adapter pri odbere okolo tych 15W

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 12:58

tak teda inak. Rovnaku spotrebu maju aj 350€ acery, len maju slabsiu bateriu a preto idu hodinu a pol?

Ja som znamy odporca apple. Recenzovanemu notebooku sa da vytknut vselico, ale to som teraz nechcel riesit. Zaujala ma len nezvycajne dlha vydrz na bateriu. Ale ak je to tak, ze rozdiel tohoto applu a napr. dell studio, ktore ide na bateriu 4 hodiny je iba "velkost baterie" tak nevidim jediny dovod davat za apple 40k, ked ten dell stoji tak 16k (v ceskych korunach) Za zvysnych 24k kupim povecme 8 dalsich baterii a vyrz bude 9x4 hodiny :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 13:08

Hodně štěstí, až těch 8 baterií budete nosit Ostatně to je vpravdě argumentace jak "noha", kterou byste mohl použít v jakémkoliv případě. Například na co si připlácet na telefon s GPS, když si můžete koupit levný telefon a nosit s sebou neustále turistickou navigaci a autonavigaci

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 13:15

A štos ruznorodych automap, turistickych a vojenskych map...

To je jasny, je to lepsi, protoze je to levnejsi, sice se trochu nataha, ale to je vlastne fyzicka aktivita...

Zajimavy pristup, takovy, rekl bych, ehm, stupidni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 13:16

samozrejme, za GPS v telefone by som NIKDY nepriplacal, kedze az budem GPS potrebovat, tak si kupim normalny tomtom alebo garmin. GPS v telefone ma nezaujima. Co je na tom divne? A notebook nosim vo vaku, kde vo vaku mam kludne miesto pre 2-3 baterie a nijak by mi tam neprekazali. Podstata mojej povodnej otazky bola, preco (ako je mozne ze) ma apple tak malu spotrebu, kedze to nekoresponduje s mojimi doterajsimi skusenostami.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 13:21

Nejsem elektrikar a tak dale. ale muzu ti ze zkusenosti s mym White MacBookem potvrdit, ze mi na baterii s wifi a BT vydrzi 4 hodiny. Mac, respektive baterka je stara 8 mesicu a ma za sebou 48 cyklu s tim, ze jeji kapacita je na 100%.

A popravde me nezajima jak je to mozne, ale uzivam si to protoze to tak funguje.

Jo, a ten MacBook stal 20.000 bez DPH

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 13:23

+ Se white macbook zhruba za takovou cenu ještě pořád sehnat dá (duhovyservis.cz).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 13:21

No vidíte a já třeba GPS potřebuji nárazově a tudíž mě se naopak nevyplatí investice do samostatné jednotky, ale naopak využiju to, když to mám v telefonu, resp. nedokážu předvídat, zda zrovna tehdy a tehdy GPS / vyšší výdrž budu potřebovat či nikoliv a tahat věci zbytečně nevyhovuje mě, je super, že si každý můžeme vybrat, co potřebujeme a co odpovídá našim preferencím, ne ?

Apple má především jednak velkou kapacitu baterií a druhak Mac OS má velmi dobrý power management. Důkazem, že v tomto případě záleží na OS jsou jednak testy, kdy na Windows vydrží Macbook méně, a druhak nadcházející Snow Leopard, jehož jeden z posledních buildů podle testů uživatelů přináší poměrně výrazně větší výdrž na baterku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 07. 2009 13:17

2roob: Už v roce 2006 jsem koupil 12" FSC Amilo Pro V3205 (za 24 tisíc s DPH), které s Core Duo 1,6GHz, 512MB RAM, 80GB HDD a Intel GMA950 žralo v idle klidně 6W a při běžné práci s max jasem asi 10W. Teď mám 14" ThinkPad R61 (pořizovací cena 21 tisíc před rokem a čtvrt) a žere na baterku v idle asi 8-9W. MacBook sice má o kousek větší displej, ale má podsvícení pomocí LED, takže je ve výsledku v tomhle ohledu úspornější.

Chce to jen umět vybírat notebook. Pokud vim, tak i 15" HP Compaq nx6125 (Turion 1,6GHz, 512MB RAM, ATI Xpress200) žralo v idle 12W. To je přitom notebook z roku 2005 a navíc ještě s AMD.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 13:44

to je zvlastne, kedze teraz som zapol bratov lenovo n200, c2d 1730MHz, 2GB ram, 15,4" disp, a meriam:

min display, wifi on 25-26W

min display wifi off 21-22W

bez display wifi off 17W

s vypnutou wifi a 4800mAH 10,8V bateriou to vychadza 52Ah, co je pri 20W spotrebe 2,45 hodin. Ak si to potom odmerias, tento udaj cca sedi, notebook ide do 3 hodin. Ak si vsimnes, tak display na min jas ma 4-5W spotrebu, ak chces, odmeriam ti to aj na max jas. 10W spotreba vratane displaya je podla mna nerealna.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 13:47

52Wh, sorry

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

A to si zmeral wattmetrom? Ak ten notebook ukazuje, kolko hodin zostava pri praci na baterke, tak indikuje svoju aktualnu spotrebu. Mozes pouzit rozne nastroje na zmeranie - pod windows XP mam rad jednoduchy a prakticky mobile meter. Odtial citaj tie watty. Inak N200 je low-end, s 15,4" lcd bude mat v idle s wi-fi cca 17-19W (guess, presnu spotrebu z recenzie mam zahrabanu niekde medzi 5 tisic subormi).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 14:07

samozrejme ze watmetrom. A aj ucinnost chapem aj vsetko chapem. Dokonca to porovnanie nieje uplne koser, lebo hentam je 2,53MHz to lenovo ma 1,73MHz, je to starsia revizia atd. ALe na 800MHz co sa to podtaktuje maju +/- rovnaku spotrebu. Intel chipset ma mensiu spotrebu ako nvidia, ostatne veci maju cca rovnaku. Kde sa teda v tom lenove vzala 2x vyssia spotreba ako v tom appli? O to mi ide, o nic ine. A ten mobile meter 0.310 nefunguje korektne, ukazuje discharge rate 0W, taktiez nedetekuje spravne frekvenciu, ukazuje 1730 miesto aktualnych 800.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Ak je tam Vista, tak nebude fungovat. Ak neukazuje v beznom power managemente zostavajuci cas behu na bateriu, nebude fungovat vobec. Frekvencia je nepodstatna a uvahy o frekvencii procesora ci spotrebe cipovej sady uplne mimo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 14:29

spotreba procesora je zavisla od jeho frekvencie a napatia. Preto sa vsetky dnesne procesory pri necinnosti podtaktuju a znizia napatie. Zas by som musel zapinat ten book... nechce sa mi, tak uvediem moj desktop, ten book je to iste. Pocitac s athlon X2 5400+BE ma na 3GHz pri 1,25V voltazi spotrebu 120W, pri 1GHz s 0,75V voltazou 90. ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Hopeless, ale este raz to skusim. Frekvencia a napetie, skvele. Ale co tak do toho vypoctu zapocitat aj vyrobny proces? Nie je mozne porovnavat procesory medzi generaciami, napriek podobnym parametrom (frekvencne aj napetim) mozu mat radikalne odlisnu spotrebu. Neskusajte ma prosim poucovat o tychto veciach, skor doporucujem doplnit vlastne znalosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 14:41

"Dokonca to porovnanie nieje uplne koser, lebo hentam je 2,53MHz to lenovo ma 1,73MHz, je to starsia revizia atd"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 14:02

Víte, co je nejlepší nástroj na měření výdrže počítače? Kupodivu to není wattmetr, který vám zobrazí množství wattů, jimiž pak budete dělit kapacitu baterie, ale jsou to HODINY! Stejným způsobem jsem také měřil výdrž MacBooku Pro v recenzi, na kterou právě teď reagujete. Je to snadné a efektivní. Pokud vám to nesedí, možná je potřeba si uvědomit svoji chybu ve vašem měření, ale časomíru v tomto případě neoblafnete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 23:39

Jó, to bych taky rád věděl (a myslím že v Microsoftu by to věděli ještě radši) - viz poslední graf na téhle stránce http://www.anandtech.com/showdoc.aspx... , obrázek http://images.anandtech.com/graphs/centrino2laptops_1... ... - výdrž při browsení v minutách na watthodinu: nejlepší PC laptop má 2,91 m/Wh, a pak je veelká mezera za kterou jsou tři Macbooky mezi 6-7 m/Wh, to prostě nechápu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 07. 2009 11:59

uz sa tomu nebude oduvat bateria?

to velmi hesteticky neposobilo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 11:42

mna by zaujimalo ci niektory z modelov macbookov ponuka aj moznost pripojenia k docking station?

Notebook denne prenasam z prace domov atd, a odpojovat a zapojovat kable sa mi naozaj nechce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 12:09

Zadny - posledni docking station byla v jablecnym svete v polovine 90tych let.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 13:15

Další omyl od jednoho z uživatelů majoritního operačního systému, viz. http://www.BookEndzDocks.com/Products-New_Products.html...

(Když nevím, tak neodpovídám...)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 13:24

MIly Luckyluke - nevim o jakem uzivateli hovoris,

Tvuj link je prima, ale mel jsem samozrejme na mysli nejake originalni reseni z vlastni staje zadny 3rd party produkt jako tebou uvadeny. Takze posledni skutecne byl PB Duo v 90tych letech.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 13:46

Mílý Vasute74,

tazatel (rembaz) se ovšem neptal na příslušenství od Apple Inc... Tvou odpověď samozřejmě beru a omlouvám se, že můj příspěvek vyzněl nejspíše nepřátelsky...

Jinak svým způsobem se dá jako docking station považovat i nový Apple CInema Display, který obsahuje dobíjecí kabel MagSafe pro Macbooky a také slouží jako USB hub...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 13:41

a nie je kompatibilny s najnovsim macbook 13 pro:(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 13:48

Neklesej na mysli, neboť

"With the release of the latest 13" & 15" Apple laptops on June 8th we are currently designing the Docking Stations. Estimated release date is the beginning of September. Please check back on our website for future development."

Takže do Septembera (září) si sice počkáme, ale pracují na tom.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Toto ma byt dock? To sa neda povazovat ani za port replikator.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 16:32

Dušane, vy máte někde definici docku, jako že je to placka, na kterou položíte notebook? Trošku krátkozraké. Jinak totiž netuším, proč by nemohl dock vypadat právě tak, jako v příspěvku, na který odpovídáte.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 18:40

Mě to přijde jak replikátor portů, nemůžu si pomoct

Dock-in station pro můj první 486 notebook uměl následující vymoženosti :

- neblokoval porty které byly na notebooku a nechal je použitelný (takže jsem rázem měl možnost použít dvě ext, klávesnice, další dva COM porty, stále používat PCMCIA karty, počítač měl 2x LPT atd ...)

- dali se do něj namontovat 2x ISA karty (to co v notebooku nebylo, takže zvukovka, síťová karta, asi i SCSI scanner ....)

- notebook šel zapnout tlačítkem na tom doku

- celé to vyžadovalo externí napájení (ale notebook když byl do tohodle zapojený nepotřeboval trafo a dobíjel se)

- připojovalo se to daleko jednodušeji než vypadá že ze připojuje tohle, přes velký konektor

Tohle na mě působí tím dojmem, že musím vzít notebook, tenhle přípravek a skládat to jak lego. Kdybych do toho měl čirou náhodou něco zapojené, stejně to musím odpojit, jednoduché nacvaknutí které bych předpokládal nepřipadá v ůvahu.

Jaký to má přínos ? Co to dává navíc k použitelnosti ? Pár USB portů ? Od toho je USB HUB - s tímhle je to o drbání levou nohou za pravým uchem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 11:32

Udělejte si výlet do Rakouska/Německa: 1599Euro v oficiálním ceníku, tj. 41.300,- CZK. V retailu určitě nějakou tu desetieurovku shodí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 10:35

Jak ukazuje diskuze o elektrine, nektere drobnosti proste vyrobci systematicky opomijeji. Nesvar drtive vetsiny notebooku je ten (i diky kovovemu telu), ze pri behu ze site generuji silne elektricke pole (u klavesnice typicky 1000-2000 V/m). Pritom reseni je docela jednoduche - uzemnit jako u klasickeho pocitace! Nebo se pocita uz jen s provozem na baterky?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 07:54

Škoda jen toho lesklého displeje. To je bohužel v dnešní době docela fatální nedostatek. Hlavně u notebooku, který je určen pro práci mimo domov. Lesklý displej je taky důvod, proč sem si raději koupil klasický desktop s Windows, než iMac. Jakmile začne Apple dávat na výběr mezi matem a leskem, tak si myslím, že spousta lidí co hledá notebook, by mohla být spokojená s MacBookem ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 07. 2009 08:09

Mnooo.... zase tak jednoznačně bych to neviděl. On je totiž rozdíl mezi lesklým displayem a lesklým displayem. Třeba ty co používá Sony jsou úplně jiné a mají úplně jiné vlastnosti jak ty co používá třeba ASUS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 08:12

To nikde netvrdím, pro mě je hlavně hlavní to, co jsem viděl v případě iMacu a teď díky recenzi na MacBookPro (i když ten jen dle obrázků). O jiné výrobce se nezajímám, ale jiní výrobci hlavně nabízí matné varianty ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 07. 2009 08:32

Ve svém příspěvku jste odsoudil MacBook kvůli lesklému LCD. Přitom zrovna na základě zkušenosti s iMac, který nemá zrovna moc kvalitní LCD a ještě k tomu není určený pro práci venku. Přitom Apple má zvládnuté odlesky stejně dobře jako Sony. A vzhledem k tomu, že se o jiné výrobce nezajímáte, tak jak můžete mít dostatečný přehled, aby jste technologii odsoudil?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 10:38

--na základě zkušenosti s iMac, který nemá zrovna moc kvalitní LCD--

Prosím negeneralizovat, 24" imac má nadstandardní display v kategorii home počítačů

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 14:12

Navíc i ta 24" je o něco lepší než ve starších verzích, aleposň mi to připadalo, když jsem je viděl v prodejně

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 07. 2009 14:58

24" imac ma obraz na urovni totalneho lowendu.

minimalne pri predchadzajucej verzii to tak je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 15:28

Ty jsi ale zkuseny, co nam povis jeste Petko?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 17:00

První generace 24" ALU iMac má lcd LG Philips LM240WU2-SLB1, S-IPS, 8-bit. Co by za takový lowend 98 % našich domácností dalo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 07. 2009 07:52

Na kolik tedy přijde přímo tady ten testovaný kus? A chtěl bych ofic částku z ofic obchodu v ČR. Odpověď "najdi si" a spol mě nězajímá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 08:04

tusim +/- 43 tisic

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 08:33

Viz. odpověď výše. Za chybějící cenu se opravdu omlouvám, ale v nabídce firmy Czech Data Systems (apple.cz) není prozatím ještě v nabídce. Myslím, že tam mají teď víc starostí sami se sebou kvůli přerodu na Apcom (apcom.eu/cz) a uvolnění stránek apple.cz pro oficiální zastoupení Applu u nás. Je to komplikované, ale nemůžu za to...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 11:34

NAJDI SI!

Paka se na internetu vyskytují celoročně. I o prázdninách.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 13:31

Našeljsem v Čechách i za MacBook Pro 2.53GHz 37 990 ,-

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 13:54

To ano, ale pozor, že jde zřejmě o 13,3" verzi, kdežto recenzovaný model je 15,4".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 12:56

Tuto ,,novou rodinu" MacBooku Pro nabízí například iStyle, který se také zabývá prodejem výrobků Apple v ČR.

Nejnižší model (MacBook Pro 15" 2.53GHz) je za 44.412 Kč. Prímý odkaz http://istylecz.cz/index.php...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Uz u tychto novych "vyriesili" tu vtipnu vlastnost, ze na tele ma naboj? Citelne pri zapojeni v adapteri na palmreste kludne volnou rukou alebo koncekmi prstou ("simrani" zvlastny pocit) - vsetko to prestava pri behu na bateriu. Nerobia to vsetky modely, obcas to byva spojene s 2 pin kablom, ale podla toho co som cital nie vzdy. Podobne sa mimochodom chova Dell M1330 a mozno aj ine stroje s metalickym povrchom.

Btw - preco tam nie je uvedena presna cena? Recenzentovi nevadila ostra hrana palmrestu alebo to je skor problematicke pre 13,3" a ludi s velkymi rukami? Preco v tam nie je jedina fotka adapteru? Kolko stoji ta neprilozena redukcia?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 06:30

Dobrý den,

náboj v těle : a už technici vyřešili aby vlak zastavil na dvou metrech když se použije rychlobrzda ? Prostě se to někdy stane, je to kov

cena : dá se koupit na aukru, dovézt kdekoli z EU nebo využít služeb apple.cz nebo iroom.cz (cena se pak dost liší)

fotku adapteru : http://aukro.cz/item693075352_apple_macbo... ...

je dobře vymyšlený :

- magsafe (samozřejmě)

- vycvakávací nožičky na namotání kabelu

- nástrčné zásuvky a použít jej i v jiných sítích (stačí jedna a využijete ji i pro nabíječku pro iPhone), resp. má tvar osmičky, zle do ní nastrčit třeba i kabel od holícího strojku

příslušenství : při nákupu Mighty Mouse, Remote a redukcí jsem osobně pro to, využít aukro.cz (nejlépe se podívat, který prodejce má vše co potřebuji a nakoupit to za jedno poštovné)

http://aukro.cz/search.php...

Přeji hezký den

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Elektrika v tele nie je feature ale bug. Napriek tomu, ze viem, preco to vznika, nemalo by to patrit medzi bugy ani vlastnosti.

Ostatne veci su kritika - ja si tie informacie viem najst, dokonca viem aj odpovede bez hladania, ale v recenzii to jednoznacne chyba.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 06:57

Souhlasím,

praktická zkušenost je taková, že nejvíc "bolí" kombinace připojení na adapter plus tiskárna v USB. Docela by mě zajímalo na koho mám nadávat ? Na Apple nebo Canon ?

Od té doby co mám v jednom USB myš a v druhém většinou iPhone (jako modem) tenhle problém prakticky není (mám tedy starší provedení hliníkového Macbooku Pro) ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Unibody to robili aj uplne bez nicoho v USB - proste len kvoli zapojeniu v elektrike. Vyriesit to je problem - suvisi to s obmedzenym priestorom vovnutri a kovovym telom. Riesenie by sa urcite naslo, ale odhaduje, ze by bolo a) relativne drahe pre dany rozmer (aj 10$ je drahe) b) zvacsilo hrubku. Ciste toereticky by mal stacit vhodne urobeny adapter a konektor k ntb so spravnym zemnenim. Nadavat mozete na vyrobcu notasu alebo presnejsie jeho neschonpost/neochotu bojovat s fyzikou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 08:19

Problém je pravděpodobně při připojení do zásuvky pomocí nástavce bez zemnícího kolíku nebo pokud je špatně provedená elektroinstalace (podle staré normy). Ale vlastní zkušenost s tím nemám, mám plasťák.

Více zde - http://notebook.cz/clanky/kratke-zpravy/2008... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 07. 2009 07:13

Promiňte, ale co to je za odpověď? "Víte, váš velmi drahý notebook probíjí, ale vlak taky nezastaví na dvou metrech." Není to trochu padlé na hlavičku?

Elektrošoky jsou sice jedna z praktik SM a považoval jsem vyznavače Apple za trochu zvláštní lidi, ale že až takhle....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 08:42

Sám tazatel píše, že ví, že to dělá většina notebooku "z kovu", prostě je to fyzikální jev (hromadění náboje na kovovém těle přístroje) a s některými takovými jevy se dá dělat pramálo. Teoreticky pomůže vyšší vlhkost vzduchu ...., třeba to nový model ani nedělá, podle krátkého seznámení s ním můžu říct, že byl v tomhle ohledu neutrální, ale byl i chladnější ...

Sám mám starší model a buď jsem si zvykl nebo to prostě po připojení věcí do USB přestal dělat ...

Z mého pohledu je lepší, abych měl OBČAS po přejetí rukou po zapnutém notebooku pocit, že je povrch drsnější, než aby :

- se mi po dvou měsících sundala barva na lakovaném plastu kam si pokládám ruce

- měl klávesnici vyraženou na displeji (o kvalitě tištěných popisků vs. toho co má Apple mlčím)

- po roce se mi vylomily panty displeje

- po roce a půl začal rachtat větrák zašpiněný od prachu (díky umístění nasávacích otvorů zespoda přístroje)

- po třech letech se mi díky posunu plastů okolo displeje poškodil kontakt pásového kabelu na displeji a tím pádem jsem skončil

* za tento notebook který předcházel Apple jsem dal 35 tisíc vč. DPH

** schválně hádejte, kdo byl výrobce

S Applem jsem spokojený, našel jsem v něm co jsem 15 let hledal u Microsoftu v kombinací s různými výrobci notebooků. Každý má právo se rozhodnout pro co chce, mě je to ukradený co kdo používá a svoje přesvědčení nikomu nenutím. Proto myslím nejsem fanatik.

Naopak mám u nás v okolí dobrou pověst jako odvirovávač a nastavovač OS Windows

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 10:07

ano, příšlušenství apple je dobře vymyšlené. co dobře, výborně! adaptér/nabíječka na několik částí, všechny díly nekompatibilní a originální. při ztrátě nebo poškození si peněženka pěkně popláče, ale kdo by nedal tolik peněz za dobře vymyšlené příslušenství...

stejně tak sluchátka jsou silnou doménou firmy Apple, rovněž výhodná koupě...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 07. 2009 13:58

co to melies, vidlica napajania stoji par korun, konektor je tam klasicky ako na holiaci strojcek/radio takze staci kupit kabel v elektre. Zase niekto, kto to nikdy v zivote nevidel ale mudry je ako radio.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

A kolko stoji kabel s 3pin koncovkou - proste uzemneny spravne? Ten uz si len tak nezozeniem, takze by ma to zaujimalo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 14:06

A kdo vam tady nuti kupovat si ntb a jine zarizeni od Apple? Vyhovuje vam neco za nizsi cenu? Kupte si to!

Nevyhovuje vam cenova politika Apple? Nekupujte si to!

Je to jednoduche ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 14:59

Třeba redukce na napájení stojí pouhých 500 Kč v iStyle. No je pěkně bílá. Anebo běžet do GMka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 18:51

A na aukru za 350,- i s poštou (nový, originál což je cca stejná cena jako na US Apple store).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 19:07

Pardon, to je DVI, napájecí okolo 150 kč ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 20:07

trošku opatrně s těmi argumenty, mám to totiž doma. takže jsem chytrý jako rádio s RDS

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 14:09

Já ten blog "common sense" vážně založím.

Předpokládám, že máš ještě starou černobílou nokii, protože přece když by ti u nové prasknul displej, tak se pěkně prohneš. Předpokládám, že jezdíš ve Škodě 120, protože když se ti v moderním autě něco vyklepe, tak je to drahý. Nedejbože kdyby sis chtěl koupit některý z japonských vozů, jsou kvalitní, drahé, ale náhradní díly také patřičně stojí, předpokládám, že je tudíž také odsuzuješ jako vergly kvůli tomu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 14:31

Nebylo by to od veci :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 08:29

Pokusím se odpovědět na všechny otázky:

- S elektrikou jsem se nesetkal, ačkoli jsem počítal s tím, že se něco podobného vyskytne.

- Fotka adaptéru a cena redukce opravdu chybí (cca 1000 Kč).

- Ostrá hrana je trošku zvláštní problém, protože si nedokážu představit, jak by musel mít člověk zkroucené zápěstí, aby se hrany vůbec dotýkal. Ani pokud však píšete nějakým takovým divným způsobem, není to nijak hrozné, protože hrana je rozhodně kulatější než u plastových MacBooků.

- S cenou počítače je to úsměvné, protože firma CDS, která MacBook Pro zapůjčila, nemá tento nový model ještě v nabídce, takže bych si musel cenu "vycucat z prstu". Můžu vám tady v diskuzi prozradit, že u konkurence je k dostání za necelých 43 tisíc Kč.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 11:18

A má konkurence nějaké stránky?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 13:51

www.duhovyservis.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 09:47

Tak nevím, jak konkrétně může mít někdo problémy s ostrou hranou. Jediná pozice, při níž si může pořezat zápěstí je tahle (obrázek z macrumors, kde to také řešili): http://skitch.com/maagus/b2s7t/mb... . Nevím, ale já mám svoje zápěstí celkem rád, tak nevím, proč bych je měl mít takhle podívně zkroucená...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Ked normalne pisem na notebooku, mam lakte polozene na stole (ak je dost velky) a ruky na klavesnici ntb. Ostra predna hrana sa nachadza niekde v mieste mojho zapestia, blokuje moj krvny obeh a zhorsuje ergonomiu. Jednoznacne je to ergonomicky preslap - ale to je u Apple celkom bezne, ze ergonomia ustupuje vzhladu. Bohuzial.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 10:24

Dusane, jen se tak zeptam. Vy mate ruce jako lachtan ploutve? Jinak si nedokazu vysvetlit, jak vam ta hrana muze tak extremne vadit. No nevim, ale at delam co delam, na MacBooku se mi pise pohodlne a nejaka hrana me fakt netrapi. Coz se neda rict o ergonomickem rozvrzeni jinych non Apple notebooku (az na vyjimky samozrejme).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Rozmyslal som, kto je superviktor uz pred nejakym casom a mail to konecne prezradil. Zdravim do fanboys klubu. Dalej nema vyznam argumentovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 10:39

A proc Dusane? Mate tedy ruce jako lachtan? Je to proste zajimave, ze vetsine majitelu hrana nikterak nevadi, a kdyz uz ano, tak jim vadi jen v urcitych specifickych pripadech pouziti, tj. nestandardni poloha laptopu a rukou. Vy to ale nejspis myslite tak, ze se to neda prekousnout, je to vlastne nebezpecne pro vas organismus a ja nevim co dalsiho. Jak tak nad vami uvazuju, musite mit opravdu nestandardni tvar zapesti a u MacBooka pri psani navic delate prapodivne stojky na hlave a ploutvich, protoze zrovna v tomhle opravdu problem macBooka nevidim. Pokud nekde problem je, alespon z meho pohledu, tak je to nesjpis to probijeni, ktere vam sice neublizi, ale neprijemne to jiste je. Je to jak rikate bug, ne vlastnost. Bohuzel to zatim inzenyri z Apple nevyresili. To bych videl jako asi jedinou objektivni chybu konstrukce Unibody.

Takze Dusane, mate ruce jako lachtan, nebo jen proste prudite.

Dam vam dve moznosti odpovedi.

a) jste lachtan

b) jste prudic

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Rozhodne som "prudic" a dufam, ze nie som "lachtan". Dovolim si doporucit precitanie mojho prveho prispevku v tomto vlakne. Bola to jednoducha otazka, ziadne presumpcie ci sudy v zasade neobsahuje. Mam pocit, ze tu zase dochadza k tradicnym javom - kto vidi aj chyby je prudic, kto vidi chyby je divny (ma ruky ako lachtan) a podobne evergreeny, proste vztahovacnost fanboys.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 11:36

No nevim Dusane, jak jsem napsal, chybu vidim v tom probijeni. Hrana mi nevadi, nejspis to bude individualni, stejne jako tvar rukou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 07. 2009 12:26

S probíjením jsem se nesetkal, ale ta ostrá hrana mi vadí. Vadila mi a 13" MacBooku (nemyslim White), vadila mi i na MacBook Air a stejně tak mi vadí na 17" MacBook Pro. Na 17" sice neřeže do zápěstí, ale řeže o kus níž (a vadí mi to tak ještě víc). Málokdy mám někde takové podmínky, abych měl stůl ve výšce, která umožní mít ruce od loktu přesně vodorovně. Pokud je stůl výš, tak už to řeže do rukou. Je to nepříjemně a všichni, co si ten notebook zkusili, mi to řekli taky (sami od sebe).

Nakonec jsem to řešil malým pěnovým nesmyslem a dvěma vrstvama lepící pásky - http://swarm.cz/blog/wp-content/uploads/2... ...

Mám okolo sebe dost Mackařů a že je tohle nedotažené, na tom jsme se shodli. Je mi ale jasné, že zde v diskuzi s některými jedinci by to nemělo cenu vysvětlovat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 12:57

Myslím si, že rozdíl bude v tom, jak lidé jsou zvyklý notebook ovládat. Podle toho, jak popisujete, je to tedy v případě, kdy lokty nemáte na stole, ale volně ve vzduchu ? Já jsem se s tím řezáním nesetkal, protože obvykle mám notebook nikoliv na hraně stolu, ale mnohem více před sebou, takže mám vždycky lokty na stole a díky výšce (nebo spíš nížce MB se mi nikdy nestalo, že bych měl zápěstí překlopené přes hranu, protože lokty mám opřené o stůl a zápěstí o palmrest.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 07. 2009 13:30

Tady je právě problém 17" verze, která má pod klávesnicí ještě strašně moc prostoru, takže to opření loktů o stůl prostě tak snadno nejde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 15:08

Ten kovový Macbook Pro má na okrajích plast. Podle mě to mohli v Apple vyřešit lépe a udělat zmenšení profilu z boku v oblasti zápěstí. Celkem věřím, že to může někomu vadit. No ale pokud je člověk ergonomický, tak na noteboocích dlouhodobě nedělá, ale má alespoň externí klávesnici, myš (+ tablet) a monitor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 10:33

Bohuzel tohle je nesvar vetsiny notebooku - jednak jsou kovove, jednak pri behu ze site generuji silne elektricke pole (u klavesnice typicky 1000-2000 V/m). Pritom reseni je docela jednoduche - uzemnit jako u klasickeho pocitace!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 07. 2009 10:21

Ono to šimrání v prstech jak popisujete je znát pouze pokud se použije napaječ bez zemnícího vodiče, tj s cestovní zástrčkou, pokud se použije dodávaný kabel, brnění zmizí, jelikož je notebook uzemněn.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 01:55

Před pár dny jsem měl možnost si na pár hodin ozkoušet taky unibody MBP a stejně jako u všech produktů applu to předčilo mé očekávání.

Zaprvé - trackpad (!) mě dostal na kolena - všude píšou jak je dobrý, ale ani z desetiny nevystihly kvality : má to absolutně jemný a přitom rychlý tah, po hodině a půl jsem neměl ani sekundovou potřebu připojit myš - ba právě naopak, když jsem se vrátil ke compu, tak jsem si všiml jak mě myš omezuje oproti trackpadu. Trik je v multitouch gestech - není to nějaké pitommé zvětšování/zmenšování jako u iP, naopak - 2 prsty schrollování u browseru, 3 - tam a zpátky u browseru, 4 - expose, nebo "show dekstop" a jednoduchým gestem člověk zase může zpátky. TP slouží jako jedno velké tláčítko - jenže pro stisknutí ani nemusíte stlačit ! - stačí jemně poklepat a ono to pozná stejně jako u iphonu.

Magsafe - vždycky jsem si říkal proč se o tom všude píše, ale až v praxi jsem pochopil - máte na první pohled hrozně silně zasunutý konektor a přitom to lze lehce bez síly sundat (trik je v táhnutí nahoru) - kéžby to bylo u všech konektorů (polovinu zničených usb mám z urvaného připojení, nebo že do toho někdo vrazil)

Displej - hezký, co dodat - i na nejnižším jasu je stále pěkně vidět, narozdíl od většiny notebooků. Ještě musím pochválit teploty a hlučnost - měli jsme spuštěny skoro všechny programy v notebooku a jako kdyby to ani nebylo zapnutý.

Jinak unibody člověk neocení dokud neuvidí, většinu ostatních věcí už jsou v recenzi.

O drahosti applu se nemá cenu bavit, ukažte mi notebook co má podobné specifikace (a teď nemluvím jenom o cpu+gpu+ram - ne jde o hlučnost, teploty, displej, konstrukce, výdrž, klávesnici a bonusové vlastnosti) a můžem se bavit. V praxi jich moc není a když, tak to žádná sláva není - X300 se srovnává s MB air, přitom by se měl srovnávat s 13" MB či MBP, dell adamo je sexy stejně jako air, jenže testy ukazují, že air je (v některých) skoro 3x výkonější. O kvalitě OS ani nemá cenu mluvit - kompletní sladění od jedné firmy je hrozná výhoda.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 07. 2009 01:34

je to takto ... ano ten book nieje lacny ... to vsetci vieme ... ale je kuuurva dobry ... a kto ho ma tak vie

ja mam novy mercedes C klasu moj dobry kamarat mam sakra dobnu novu oktavku ... oktavka je fakt super aj ja to tvrdim ... ale asi o 25% bola lacnejsia od mojho cecka ... ked kolega si sadol do mojho cecka tak po hodine jazdy povedal ... mam dobry voz ale tych 25% za to stoji

tod vse

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 07. 2009 00:52

V podstatě s tím co je napsáno v recenzi z převážné části souhlasím. Jen za sebe říkám, že všechny ty "Apple bonusy" jako je velký trackpad, unibody, MagSafe atd...jsou ještě daleko lepší a použitelnější než se může člověku, který o nich čte v této recenzi po poprvé zdát.

Díky za recenzi a jsem zvědaví jak se to v diskuzi hned po ránu zase ( ) rozjede....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 07. 2009 01:21

Přesně. Nechci zítra tuto diskuzi vidět. Bude plná lidí, jež budou vykřikovat, že za tyhle peníze to koupí jen blázen. On k tomu dobře přispívá i článek sám, viz. "... stylový, drahý - prostě Apple". Nezlobte se na mě, ale na to co nabizí drahý není. Jeho cena je přiměřená.

Dejte mi jiný počítač ze stejných materiálů (sklo, hliník), stejné výdrže (6-7 hodin), tichý a s OS včetně kreativního balíku za "polovinu" ceny, jak zní oblíbený argument a sklapnu. Neseženete. A troufám si říci, že ani kolem stejné cenové hladiny nic od konkurence s těmito vlastnostmi a vychytávkami (magsafe, malá nabíječka, podsvícení kláves) není.

Mám tohoto krasavce před sebou, tedy ještě toho s výměnou baterií a ExpressCard místo SD a koupě naprosto nelituji a to i přesto, že mám vadnou baterii (co minuta, to 1% baterie) a budu ji muset rekalmovat.

Předesílám všem, že nejsem odppůrce ani Linuxu (kdo s ním umí - smekám) ani Windows (7ky se fakt povedly), jen mi fyzické i softwarové i hardwarové vlastnosti MacBooku totálně sedí - proto jsem ochotný si "připlatit". Kašlu na marketingové kecy, ty mě ke koupi nedonutily.

Ale jak říkám, nechci to tu zítra vidět. Za recenzi děkuji. Rozhodně patří k těm lepším recenzím Apple produktu na windows-based Živě, ikdyž stále je co zlepšovat ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 01:27

jj je prevda, že je trochu dražší, trochu hodně, ale stejně je to za ty peníze něco totálně perfektního, tayk bych ho bral kdybych ted na něj měl money

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 10:03

však to také jako uživatelé Apple potřebujete slyšet, je to vaše droga. jinak nevidím důvod, proč na tyhle diskuze chodíte. logicky byste se ji měli vyhýbat, ale ono je to naopak.

takže přeju pěkný flame a užijte si to...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 10:32

Přemýšlel jsem o tom, že založím blog s názvem "common sense", kde budu psát úvahu nad tím, jak někdo jako vy asi přemýšlí. Evidentně bych měl vysokou čtenost a návštěvnost. Takže si ten váš příspěvek rozeberu:

Jedná se o recenzi produktu Apple. Logicky do tamější diskuze budou chodit ti, kteří o tomto produktu uvažují, či jej mají, aby se podělili se zkušenostmi. Vy tvrdíte opak, že tito by do této diskuze chodit neměli a že lidi typu "štyrykrát levnější a vosumkrát výkonnější ejsr, epl je šit" se tu naopak vyskytovat můžou a budou (z jakého důvodu ?), ať si lámu hlavu jak chci, nemůžu přijít na to, z jaké konstrukce vaše úvaha vychází.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 10:16

Vidis, keby si to nespomenul ani ma nenapadne porovnavat Skutocne to, ako bolo napisane v prispevku nado mnou, vy applisti potrebujete. Vyhodite kopec penazi za zelezo a OS a potom rozmyslate, ci to bola naozaj dobra volba A ako je najlepsie zistit, ze ste nespravili chybu? Do krvi sa dohadat na fore s niekym podobnym, vysypat na neho kopec KO kriterii a ked na apple specific features nevie reagovat, vitazoslavne odidete z bojiska. Je to podobne, ako byt magor do znacky auta (poznam to, mam Subaru ). Si si vedomy jeho slabych stranok, ale teba zaujimaju len tie jeho "vyhody" a vsade ich navonok prezentujes ako the best.

Osobne nemam k Applu ziadny vztah (nepotrebujem ho). Jedine co ma irituje je moj iPod ktory som dostal v ramci nejakej akcie od operatora a ludia, ktori apple na forach stavaju do urovne "ja su jablko, kdo je vac?".

A tiez dakujem za recenziu, je napisana zaujimavo a hlavne, nestranne :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 10:26

Ale no Je zajímavé, že já to v drtivé většině případů vidím z druhé strany. Přijde do diskuze někdo "epl je šit pro snoby, mam vosumkrát výkonější ejsr, kterej byl štyrikrát levnější, co na tom, že vydrží dvacet minut na baterku a váží 3 kg, hlavně přece výkon". Tak se ho zeptám, kde najdu o tolik levnější notebook se specifikacemi stejnými jako má Apple a se stejnám zaměřením (tzn. vyoká výdrž, mobilita a kvalita zpracování) a v 99,9 % případů dotyčný z diskuze zmizí

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 07. 2009 10:40

Cena je az na druhem miste pokud musim pri koupi notebooku resit nakolik se jeho vyrobce rozhodl dodrzovat ... ano, da se napsat standardy.

Dneska kazdej notas je rychlokvaska, jejichz chyby se leci pomoci "ovladacovejch" zaplat (a ty jsou pochopitelne pouze pro MS Win). Vzdycky se tam najde neco, co nefunguje tak jak ma.

Po peti noteboocich jsem rezignoval a muj pristi notebook bude MB Pro - jednoduse proto, ze uz nemam silu a penize hledat notebook, kterej neni plnej chyb v ACPI, BIOSu grafiky a podobne*. A kdyz bude i s OS, ktery mi umoznuje takrka (ne-li uplne) totez co Linux, pak je to jedine dobre.

Ve finale to totiz vyjde levneji nez zkouset ktery Acer, HP, Lenovo, ...(dosad si libovolnou znacku vyrabejici "PC" notebooky) se zrovna povedl a tech chyb ma nejmene.

*) I kdyz chapu, ze tohle asi uzivatel MS Win neresi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 10:57

Ved seriozne diskutujeme :) Ja nedehonestujem ani jablko(bavme sa o OS X), ani tux, ani okna. Pre mna su to OS, ktore spolocne, viac ci menej uspesne sluzia sirokemu spektru pouzivatelov. Podla mna ich nie je dolezite porovnavat, ale pochopit ich rozdiely (nech si chlapci v skolke porovnavaju pindurov). Kazdy z nich je mocny, ale svojim sposobom. Osobne by som si takyto NTB nekupil pravekvoli OS X. Nepotrebujem ho k svojej praci. Ja potrebujem okna. Ale chcem o nom vediet viac a teda nie kvoli porovnavaniu, ale pochopeniu. Porovnavanie nebude abjektivne a nepomoze ani samotnemu OS ci pouzivatelovi. Ak je s nim spokojnych povedzme 5%pouzivatelov, nech sa paci. Zrejme naplna ich potreby.

A k zelezu :) Za taku istu cenu mam HP ntb s oknami. Nema taku vydrz ako apple, nema magsafe. To ale pre mna a moju pracu nie su dolezite kriteria. A o tom to je ... kazdemu co jeho jest :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 07. 2009 11:30

Hezky řečeno. Takovýto názor beru. A ne, že to jedna či druhá strana začne nadávat oponentovi, že to co používá je ta největší ***čka. Každý ať používá to co se líbí.

Než jsem před pár lety přešel, tak jsem byl taky šťastný uživatel Win. Sem tam mě to naštvalo každé 2-3 měsíce jsem reinstaloval, fun-boy MS jsem nebyl ale ani jsem nebyl zažraný odpůrce.

Pak jsem si koupil prvního Maca a po pár týdnech jsem poznal, že to co jsem používal mi vlastně vůbec nevyhovovalo. Do té doby jsem to však nemoh vědět protože jsem nic jiného než Windows neznal.

A ano srovnávat způsobem aplikování stylu práce jedné platformy na tu druhou opravdu nejde. Pokud přeházíte na OS X či Linux měli by jste se snažit pochopit danou platformu a ní na ní pracovat tak jak byli zvyklí z Win.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 11:35

S tím naprosto souhlasím. Však já taky ve většině diskuzi říkám, že každý uživatel má svoje potřeby a preference a je jen na něm, co mu bude vyhovovat a co a za kolik si pořídí a že je super, že je na trhu takový výběr Jen holt pod článkami Apple se dost často vyskytují jedinci, kteří nepřemýšlejí tak jako já nebo vy, ale z nějakého důvodu nutí ostatním to jejich řešení a shazují to těm ostatním, aniž by znaly jejich preference.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 11:38

Nejlepší je stejně Dušan

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 14:28

Vyborna recenze, jen tak dal.

Jen pro upresneni a srovnani nekterych nazoru. Jak jiz bylo receno, nelze srovnavat dve rozdilne platformy a to "PC" a Mac. jako nelze srvnat OS Unix (at uz OS X ci Linux) s Win. Ja mam mnohalete zkusenosti s Win a mel jsem tu moznost opravovat Compy jak Mac tak i PC. kdo si tipne, kterych bylo vic? Resp jak stare compy?

PC do veku 5ti let ... Mac vetsinou starsi 10ti let (pokud neslo o rozbity screen a pod.).

U Mac laptopu obecne plati: Robustni stavba, Na pohled precizni, Slozity a drahy servis (vymena casti), Jakmile se neco po*** na Macu vetsinou je to na vymenu MB jelikoz je temer vse integrovanano (nel sem pod rukama i MacBooky Pro 15" i 17"), Tichy, ...

U PC laptopu obecne plati: Levny plastovy vzhled, Moznost vymeny CPU a jinych casti (GPU vetsinou integrovana), Hlucnost, ...

Pro obecne srovnani aplikaci pod platformami ... Win aplikace pouzivaji mnohem vice systemovych prostredku, nez podobna ci stejna aplikace bezici na UNIXu.

Dalsi upresneni ... kdo chce a ma na to, muze si nainstalovat Win na Mac (novejsi Macy pouzivaji Intel procesory).

Pokud si v budoucnu budu kupovat laptop bude to Mac.

Jen pro rejpaly ... Macu sem mel v ruce docela dost pocinaje G3 az po 2 roky stary MacBook Pro. Zkusenosti s PC sahaji jeste dale do historie. :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 20:09

teď to nemyslím nijak špatně, ale rozšíření těch Maců je daleko menší jak u PC. pokud jsi to počítal na procenta, tak je to zajímavé. jinak ten dojem může vzniknout velice snadno tím malým počtem maců v domácnostech

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 21:37

http://www.macrumors.com/2009/07/23/apple-claims-9... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 22:01

ano, to je opravdu velice k tématu... pokud se chceš za apple bít, tak poměj, že proti němu nic nemám a můj příspěvek nebyl dvojsmyslný.

ta poruchovost musí být zhruba stejná, protože komponenty si apple nevyrábí. a vliv OS na poruchovost HW je mi neznámý

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 22:07

Já se nebiju za Apple, já se biju proti hlouposti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 07. 2009 23:30

Obecně neznamená že jsou takové PC laptopy všechny - i tam se dá vybrat, v řadách (ex)IBM či Dellu tichý a kvalitně zpracovaný stroj se slitinovým tělem a dobrou výdrží - akorát že většina lidí kouká jen na cenu, u Applu si s takovým přístupem nevyberou, PC výrobci vyhoví i jim, ale za to bych platformu PC rozhodně takhle neodsuzoval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 11:06

Na dotaz o neco vyse ... ano je to brano procentualne.

Je pravda, ze nejde o vsechny PC laptopy ale jak vsichni vime, je jich vetsina plastovych a nekvalitne provedenych ... vim i o dobre provedenych a neporuchovych modelech (neni jich mnoho) ... ale to sem sem plyst nechtel.

Vono i top rada ACERu a ASUSu neni k zahozeni ... Nebudu se zminovat o tech nepovedenych ... odvedl bych tema uplne jinam.

Ale MacBook a MacBook Pro je aspon pro me znamka kvality a to uz od jejich prvnich modelu ...

Kdyz se vratim k porucham ... nejvice zaznamenanych (pokud vyloucim utopeni v jakykoliv tekutine) sou u PC panty, praskly kryt (na libovolnem miste), podsviceni screenu, Pridreny ventilator (pokud neni zadreny uplne), utrzeny napajeci konektor (na MB), ... U novejsich Macu nejsou specificke chyby u starsich modelu byla jedna a to utrzeny konektor napajeni (vetsinou vymena DC modulu ponevadz de sehnat snadneji nez samotny konektor) ... ale na druhou stranu pokud se peco pos** na Macu tak je to drahy a vetsinou MB.

O poruchach CD/DVD mechanik, HDD, rozslapnutych screenu a pod coz je srovnatelne u obou.

To jen pro blizsi predstavu.

Nechci schazovat priznivce ani jedne z platforem. Jen uvest veci na pravou miru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 08. 2009 12:07

770€, výkonnejší, hliník to nie je, ale ten donedávna nemal ani apple, ale je to mangánovo horčíkova zliatina.

váži 2,4 kg, výdrž je max. 4 hodiny, ale to je spôsobené windowsom, keby na tom šiel MAC OS verím, že by zvládol 7-8 hodín.

Spracovaní je rovnaké, testy na pád, obliatie, vibrácie,...

Hrubý je samozrejme o niečo viac, telo sa neprehrieva

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 08. 2009 12:02

lacnejší NB splní svoj účel rovnako, biznis trieda od Toshiby, Lenovo,...

Je to rovnako ako s autami, lacnejšie kvalitné auto splní rovnakú funkciu ako drahé.

macbook pro je dobrý, ale cenou začína moc vysoko pre väčšinu populácie.

Keby išiel s cenou o min. 15% dole, bol by atraktívnejší.

Samozrejme keby som mal na nej peniaze, berie ho

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor