Test MacBook Pro: patnáct palců hliníku

Nedávno byla inovována řada Pro notebooků od Applu. Jaký je nový nejlevnější zástupce patnáctipalcových hliníkových MacBooků? Prověřili jsme ho v testu.

Když se třináctipalcové hliníkové MacBooky změnily po konferenci WWDC na MacBooky Pro, došlo i ke změně v patnáctipalcových modelech řady Pro. Nejslabší verzi přišla o dedikovanou grafiku, aby byla zajištěna cenová a výkonová návaznost celé modelové řady. Ztratila tato patnáctipalcová verze kvůli integrované grafice příliš ze svého dřívějšího výkonu? Je uživatelsky nevyměnitelná baterie opravdu nevýhodou? Na tyto a další otázky jsme hledali odpověď při krátkém testování tohoto nového modelu.

MacBook_Pro_14.jpg MacBook_Pro_15.jpg
Patnáctipalcový MacBook Pro na oficiálních fotkách

Opracovaný kus hliníku

Není snadné popisovat počítač, který se od poslední recenzované verze vzhledově téměř nezměnil. Hlavním designovým lákadlem zůstává i nadále šasi vyrobené z jednoho kusu hliníku, které v Applu nazývají Unibody. To zajišťuje vysokou pevnost (a troufám si tvrdit i odolnost) celého laptopu při zachování příjemné tloušťky, která v tomto případě činí 2,41 cm.

Od poslední verze je tělo notebooku ještě o něco pevnější díky nevyjímatelné baterii (o té ještě později). Na spodní straně proto najdeme pouze velký kryt, který perfektně lícuje s hlavní částí šasi a na němž nejsou žádné otvory ani jiné “rušivé elementy”.

MacBook_Pro_01.JPG MacBook_Pro_13.JPG 
Na MacBooku nejsou žádné rušivé prvky, a to dokonce ani na zadní straně

Díky Unibody provedení je také skoro nemožné, aby se z počítače ozvalo jakékoli zaskřípání způsobené ohýbáním materiálu, nebo jejich třením o sebe. Tohoto detailu si povšimnete zejména v situaci, kdy budete otevřený počítač přenášet držením za jeden z rohů.

Klávesnice zůstává ve stejném provedení, jako můžeme najít u všech jablečných počítačů. Klávesy jsou od sebe vzdáleny asi 3 mm a vystupují nad okolní povrch. Jsou o něco tužší na zmáčknutí, než je tomu u plastových MacBooků. Působí díky tomu jistějším dojmem a psaní se mi zdá pohodlnější.

MacBook_Pro_11.JPG MacBook_Pro_10.JPG

Ačkoli se jedná o nejlevnější 15” model z řady Pro, zůstává ve výbavě také podsvícení kláves. Intenzitu podsvícení lze tradičně nastavit funkčními klávesami, případně lze využít automatické regulace podle měnících se okolních podmínek.

Něco pod prsty

Před klávesnicí je samozřejmě umístěn touchpad, u Applu nazývaný trackpad. V tomto případě je obrovský – jeho rozměry jsou 10,5 × 7,5 cm. Plocha touchpadu je ze speciálního skla, které má zajisti lepší skluz prstů. A něco na tom bude, ovládá se velmi dobře a přesně. Touchpad nemá žádné viditelné tlačítko, neboť je tlačítkem celá plocha touchpadu, stejně jako v předchozí revizi MacBooků Pro.

Druhé „myší“ tlačítko je u touchpadu zajištěno pomocí multi-touch (multidotekové) technologie. Stisknutí jedním prstem zastoupí levé tlačítko, stisknutí dvěma prsty je jako tlačítko pravé a nakonec zmáčknutí třemi prsty zastoupí tlačítko prostřední. Je to rychlé a návykové řešení.

MacBook_Pro_12.JPG MacBook_Pro_09.JPG
Parťákem klávesnice je trackpad. Postrádá doplňková tlačítka, ale rozezná až čtyři prsty zároveň.

Multi-touch trackpad dále rozezná různá gesta vytvářená až čtyřmi prsty zároveň. Zastoupeny jsou často používané funkce, jako například “back” a “forward” ve webovém prohlížeči, spuštění Exposé, schování všech oken a další. Trackpad je opravdu povedený a k testovanému MacBooku jsem zatím ani nepřipojil myš.

Chceme více USB a méně odlesků

Veškeré porty najdete na levé straně notebooku, napravo se nachází pouze slot-in DVD vypalovačka a tradiční slot pro zámek Kensington. Mezi porty najdeme audio vstup a výstup, slot na SD karty, dva USB 2.0 porty, Mini DisplayPort pro připojení externího displeje, FireWire 800, ethernetový konektor a zdířku pro adaptér MagSafe, zabraňující nechtěnému stržení počítače za napájecí kabel.

Porty jsou pro mě asi největším zklamáním u tohoto MacBooku. Počet USB mohl být alespoň o jedno vyšší a čtečka pouze SD karet může také zamrzet (i když se jedná o v současnosti asi nejrozšířenější paměťové karty). Ještě více mě překvapil chybějící ExpressCard slot, který Apple v současnosti dává pouze do 17” modelu. Zamrzí také absence redukce z Mini DisplayPortu na DVI (nebo alespoň na obyčejné VGA), která by v případě “Pro” počítače neměla v balení chybět. Naopak potěší rychlý FireWire 800.

MacBook_Pro_03.JPG MacBook_Pro_06.JPG
Sada portů na jedné straně, DVD mechanika na druhé

Bezdrátová konektivita zahrnuje jak Bluetooth 2.1 včetně EDR (Enhanced Data Rate), tak WiFi ve specifikaci IEEE 802.11n, jenž umožňuje komunikaci v obou frekvenčních pásmech (2,4GHz, respektive 5 GHz).

Hodně kritizovaný bývá v případě současných MacBooků Pro lesklý displej. Řeknu vám narovinu, že odlesky jsou zejména nyní v letních dnech poměrně dost vidět. To se však snaží řešit kvalitní LED podsvícení, jenž odlesky přebíjí svojí intenzitou. Pokud vám tedy do místnosti zrovna nesvítí slunce, žádné nechtěný zrcadlový efekt nehrozí. Přesto by možnost volby matného displeje byla při koupi nepochybně výhodou.

K samotnému podsvícení výhrady nemám, protože je velmi intenzivní a barvy díky tomu vypadají zase o něco lépe než v případě starších Apple laptopů. Navíc jsem si oblíbil možnost automatického nastavení jasu podle okolních světelných podmínek, které funguje podobně, jako v případě podsvícení klávesnice. Při práci od slunečného odpoledne až do tmavé noci jsem byl s automatikou spokojen.

MacBook_Pro_08.JPG MacBook_Pro_07.JPG 
Vlevo displej zády k oknu, vpravo čelem - odlesky jsou trochu problém

Rozlišení 1440 × 900 bodů je při 15,4” úhlopříčce dostatečně jemné.

Ty jsi má, jediná, integrovaná…

Po stranách klávesnice se pod mřížkou vyvrtanou v hliníkovém těle nachází dvojice reproduktorů. Od těch nelze očekávat nějakou zázračnou kvalitu zvuku, avšak pro ozvučení videí na webu a různá zvuková upozornění systému jsou dostačující. Pokud budete chtít připojit repro soustavu pro náročnější, oceníte optický zvukový výstup.

U nejnižšího modelu nenajdeme disk s rychlostí 7200 ot./min ani SSD. V útrobách se nachází pevný disk značky Hitachi s kapacitou 250 GB, který se bude točit maximálně 5400 ot./min. Disky s vyšší kapacitou a rychlostí nabízí výrobce za příplatek. Výměna disku je také jedním z mála úkonů, které můžete uvnitř počítače provádět sami, aniž byste porušili záruku.

Dalším takovým úkonem je výměna operačních pamětí, ke kterým se – stejně jako k pevnému disku – dostanete po odšroubování spodního krytu. Detailní návod je popsán v příručce dodávané s počítačem. Výměna RAM vás však v nejbližší době zajímat nemusí, neboť tento MacBook Pro je v základu vybaven 4 GB této paměti. Rozšířit ji ovšem lze až na 8 GB.

Na rozdíl od svých dražších bratříčků má testovaný model MacBooku Pro pouze integrovanou grafiku nVidia GeForce 9400M. Ta sice neoplývá zrovna vysokým výkonem, avšak na běžné činnosti (včetně kódování HD videa nebo hraní většiny pro Mac dostupných her) docela postačí.

Tichý a s dlouhou výdrží

Notebook je většinu času naprosto neslyšitelný, pouze při vyšší zátěži, kdy se roztáčí větráčky chlazení, dá o sobě vědět, ale ani potom nejde o žádný extra hluk. Zajímavé je, že k simulaci pořádného zatížení bylo potřeba spustit dva HD filmy, kódování videa a několik programů k tomu. Teprve potom se větráčky točící se většinu času 1500-2000 ot./min pořádně roztočily, a to až k hodnotě 4500 ot./min.

Při zatížení se MacBook samozřejmě zahřívá, ale na rozdíl od předchozích „ne-Unibody“ modelů vám nehrozí popálení. Nejvyšší teplota lze u MacBooků zaznamenat tradičně v zadní části počítače u průduchů chlazení (tzn. hlavně lišta mezi klávesnicí a kloubem displeje). V tomto konkrétním případě zde při maximálním zatížení můžete naměřit 45-50°C.

Po odmontování velkého spodního krytu uvidíte Lithium-Polymerovou baterii. Bez porušení záruky ji však nelze vyměnit jinak než v autorizovaném servise. Apple zvolil tuto možnost, aby mohl baterii udělat větší, a tak zajistil vyšší výdrž.

To se mu také povedlo, a tak mi notebook se základní baterií o kapacitě 73 Wh vydržel při běžné kancelářské práci spojené s brouzdáním na webu, s podsvícením na 3/4 a zapnutým WiFi a Bluetooth celých 6 hodin a 43 minut. S více ztlumeným podsvícením (a případně i s vypnutým WiFi a Bluetooth) pak není problém dostat se dokonce několik desítek minut za udávanou sedmihodinovou hranici výdrže. Při sledování filmu v HD rozlišení a podsvícení na maximu vydržel počítač běžet 3 hodiny a 21 minut, takže by neměl být problém zkouknout ani delší filmové tituly.

Napájecí adaptér s výkonem až 60W je v běžné velikosti známé u počítačů Apple, ale nezkušeného uživatele může malá krabička o velikosti 7,5×7,5×3 cm příjemně zaskočit. Samozřejmostí je také magnetický konektor MagSafe, který zabrání stržení počítače na zem v případě, že o napájecí kabel třeba někdo zakopne.

Na konektoru se nachází i praktická LED dioda, která v případě probíhajícího nabíjení svítí oranžově a v okamžiku, kdy je baterie nabitá, začne svítit zeleně. Samotné nabíjení trvá z úplného vybití asi 2 hodiny a 20 minut.

Poslední zajímavostí týkající se nabíjení je řada osmi maličkých zelených diod s tlačítkem, které vám kdykoliv rychle řeknou, kolik baterie vám ještě zbývá.

MacBook_Pro_04.JPG MacBook_Pro_05.JPG
Kolik energie zbývá prozradí nenápadný diodový ukazatel

Kvalitní, stylový, drahý – prostě Apple

Jako všechny počítače Apple je i tento MacBook Pro dodáván s předinstalovaným operačním systémem Mac OS X (v současnosti jde o verzi Leopard 10.5.7), jenž v základu obsahuje například webový prohlížeč Safari, multimediální přehrávač iTunes, poštovního klienta nebo prohlížeč obrázků a PDF.

Dále je součástí balení i kreativní baliček iLife obsahující aplikaci iPhoto (nástroj pro správu a úpravu fotek), iMovie (program pro snadnou editaci a správu domácích videí), GarageBand (aplikace pro nahrávání a úpravu hudby), iDVD (pro tvorbu filmových DVD) a také iWeb (snadné vytvoření jednoduchých webových stránek).

MacBook Pro je i v nejnižší konfiguraci stále dostatečně výkonným strojem, který neztrácí nic z kouzla, jaké počítače s jablkem ve znaku mají. To je dáno i nadčasovým designem, který je vhodným způsobem spojen s praktičností a kvalitním provedením. Příjemné ovládání pomocí velkého multi-touch trackpadu, pohodlná podsvícená klávesnice nebo velmi vysoká výdrž na baterii jsou jen jedním z mnoha důvodů, proč je tento počítač dobrou volbou. Největší překážkou v nákupu je tradičně poněkud vyšší cena, která přesáhne čtyřicet tisíc korun, a pro uživatele zvyklé na Windows trochu jiný operační systém.

Tip: sledujte blog Na jabloň o objevování funkcí v Mac OS X

Specifikace testovaného MacBooku Pro:

  • Procesor: Intel Core 2 Duo (2,53 GHz)
  • Operační paměť: 4 GB (DDR3, 1066MHz), rozšířitelná až na 8 GB
  • Pevný disk: 250 GB (5400 ot./min, SATA)
  • Grafická karta: nVidia GeForce 9400M, až 256 MB sdílené paměti
  • Optická mechanika: SuperDrive DL 8× (DVD+-R DL / DVD+-RW / CD-RW)
  • Displej: 15,4”, rozlišení 1440 × 900 bodů
  • WiFi: 802.11b/g/n
  • Bluetooth: 2.1 + EDR
  • Porty: 1× Mini DisplayPort, 1x RJ-45, 1x FireWire 800, 2x USB 2.0, Audio vstup/výstup
  • Sloty: 1× SD card slot
  • Rozměry: 36,4 × 24,9 × 2,41 cm
  • Hmotnost: 2,49 kg

K testu zapůjčil Czech Data Systems (www.apple.cz).

Výsledky testů

Testčas / body
Výdrž kancelář*6 hod 43 min
Výdrž multimédia**3 hod 21 min
Geekbench - celkem3468
Geekbench - Integer2844
Geekbench - Floating Point5035
Geekbench - Memory2599
Geekbench - Stream1911
Xbench - CPU153,42
Xbench - Memory185,25
Xbench - OpenGL163,15
Xbench - UI256,52
Xbench - disk41,83
*prohlížení webu, psaní textových dokumentů, zapnuté WiFi, zapnuté Bluetooth, 3/4 podsvícení displeje
** přehrávání filmu v HD rozlišení, maximální podsvícení displeje, vypnuté WiFi, vypnuté Bluetooth

Diskuze (139) Další článek: Dell Adamo: stylový a ultratenký 13" notebook za výrazně nižší cenu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,