Test: Logitech Cordless Desktop MX3000 Laser - klávesnice s myší pro náročné

Klávesnice je jednou z mála periferií, která přežije i tři počítačové sestavy. Díky tomu si při jejím výběru můžeme dovolit investovat i větší částku. Vrátí se nám to v podobě příjemnější práce s počítačem, neboť dobrá klávesnice a myš je to, co dělá ovládání počítače komfortním. Přečtěte si recenzi jednoho z těch kvalitnějších setů doplněnou o spoustu fotografií.

Výrobce periferií Logitech je znám nadstandardní kvalitou svých výrobků. Bezdrátová sada Logitech Cordless Desktop MX3000 Laser není v tomto ohledu výjimkou.

Sadu tvoří přijímač, bezdrátová klávesnice MX3000 a myš MX600. Přijímač je docela malý. Tvoří jej jakýsi oblouk z tmavého plexiskla, pod kterým je krabička s příjímačem a třemi signalizačními LED diodami. Tlačítko connect slouží k navázání komunikace mezi přijímačem a periferiemi, jeho obdoba je i na klávesnici a myši.

Elegantní přijímač s indikací stavu kláves.

Přijímač lze k počítači připojit dvěma způsoby - buď pomocí jednoho USB konektoru, nebo můžete použít PS/2 konektor myši a USB konektor změnit na klávesnicový PS/2 pomocí dodávané redukce. Přijímač nemá funkci nabíječky myši. Udávaný dosah přijímače je deset metrů.

Myš má stejný tvar, jako známá MX610. Obdobné budou zřejmě i její parametry. Rozlišení laserového senzoru výrobce neuvádí. Od Logitechu MX610 se MX600 liší pravděpodobně jen absencí signalizačních tlačítek pro přijatý mail a zprávu. Myš je ergonomicky tvarovaná pro pravou ruku, což jistě neocení desetiprocentní menšina potenciálních uživatelů. Myš se napájí dvěmi tužkovými bateriemi AA. Kvalitní alkalické baterie by měly při běžné práci vydržet kolem půl roku. Dioda pro signalizaci stavu baterií je u skrolovacího kolečka.

Logitech MX600, o málo chudší příbuzný známé laserové MX610.

Na myši je kromě klasických dvou tlačítek a prostředního klikacího kolečka kolébka pro zvětšování a zmenšování dokumentu (zoom) a pro měřítko 100%. Po levé straně jsou tlačítka zpět a vpřed pro brouzdání po internetu. Skrolovací kolečko má decentní krokování a kromě klasického posuvu nahoru a dolů se lze zatlačením zboku přesouvat dokumentem do stran. Pod kolečkem je LED dioda signalizující stav baterií. Pokud jsou baterie v pořádku, po zapnutí svítí asi deset sekund a zhasne, jsou-li baterie slabé, dioda to signalizuje dál. Ani laserová dioda nezaručí dokonalé snímání senzoru. Myš měla problémy na lesklých površích a nedělaly jí dobře ani příliš rychlé pohyby na textilní podložce i dřevěném stole. Na hraní akčních her se tedy příliš nehodí, jde spíše o průměr. Pro normální práci je však více než dostatečná.

Klávesnice MX3000 vypadá docela elegantně.

Kombinace černého, šedého a stříbrného plastu působí luxusním dojmem. Plastová je i odnímatelná podložka pod ruce. Celkové tvarování klávesnice razí oblíbený trend rozteklý pudink. Klávesnice je tak díky velkorysosti o něco větší, zejména na výšku. Na šířce výrobce ubral použitím bloku navigačních kláves umístěných nastojato.

Rozložení kláves trpí moderním pojetím.

Testovaná klávesnice měla rozložení s krátkým levým Shiftem a Enterem ve tvaru obráceného L přes dva řádky. Kratší levý Shift mi, jako člověku navyklému na dlouhý Shift a delší jednořádkový Enter, nedělal zdaleka takové potíže, jako kratší dvouřádkový Enter, ale je to jen otázka zvyku. Horší to bylo u navigačních kláves.

Klávesa Delete má dvojnásobnou velikost. Insert naštěstí nezmizel úplně, jen se přesunul na místo Scroll Locku. Funkci Insertu má v případě, kdy jsou funkční klávesy pomocí F Locku přepnuté na režim F1-F12. V opačném případě jsou funkčním klávesám přiřazeny funkce Office. Klávesy F1-F12 a Escape jsou bohužel na výšku zúžené, ač by pro normální velikost zbývalo ještě dost místa.

V horní části klávesnice uprostřed je blok multimediálních kláves. Hlasitost se ovládá velkým kolečkem. To funguje obdobně jako kolečko na myši. Se standardním nastavením se však ukazatel hlasitosti při zesilování posouvá jen velmi neochotně.

Multimediální klávesy uprostřed dění.

Vedle multimediálního bloku je jediná dioda na klávesnici. Ta indikuje, obdobně jako na myši, stav dvou tužkových baterií. Trojice diod oznamujících stav kláves Caps Lock, Num Lock a F Lock je pro šetření baterií přesunuta na vysílač. Nad numerickým blokem je zapuštěné tlačítko pro uspání PC a tlačítko pro spouštění kalkulačky. Nalevo od multimediálních kláves jsou potom tlačítka pro oblíbené složky a knihovny multimedií.

Po levé straně klávesnice je sada navigačních prvků okoukaných z tzv. Office klávesnic. Najdete zde kolébku pro zvětšování dokumentů a skrolovací váleček. S jeho pomocí se dá posouvat v dokumentu i do stran zatlačením na některém z okrajů válečku. Tlačítka šipky a křížku pod válečkem suplují funkci zpět a stop známé z webových prohlížečů.

Váleček po levé straně je obdobou kolečka myši.

Funkce rozšiřujících kláves lze upravovat v dodávaném softwaru SetPoint, který zná většina uživatelů vlastnících periferie Logitech.

Systém Zero Degree Tilt, dle kterého je klávesnice koncipována, má omezit riziko syndromu RSI od dlouhodobého jednostranného zatěžování rukou. Klávesnice má nízký profil a sklon rovnoběžný s deskou stolu. Samozřejmě má i vyklápěcí nožičky, takže nic nebrání nastavit si klávesnici tak, jak to uživateli vyhovuje víc.

Klávesnice může ležet rovnoběžně s deskou stolu.

Prvkem používaným zejména u klávesnic firem Microsoft a Logitech je širší spodní řada kláves, která se obsluhuje palcem a malíčky. Stisk mezerníku a kláves Win, Alt a Control je tak o něco příjemnější a spodní hrana kláves netlačí do palců.

Spodní řada kláves je přizpůsobená pro palce.

V podobném duchu jsou tvarovány i kurzorové klávesy a spodní řádek numerického bloku. Zejména při přesnunu prsteníčku mezi šipkou nahoru a dolů je pocítit rozdíl.

Kurzorové šipky, po kterých prsty poskakují jedna radost.

Klávesnice má oproti klasice o málo menší zdvih, při psaní není zbytečně tuhá, ale nefunguje ani s lehkostí notebookových klávesnic. Vedení klávesy a její stisk je jistý. Doraz není tvrdý a klávesnice je při psaní tichá. Psaní je příjemné. Kvůli uvedeným změnám oproti standardnímu rozložení s ní budou mít lidé píšící všemi deseti na klasické klávesnici s tímto logitechem problémy, dva dny na bezproblémovou orientaci na klávesnici rozhodně nestačí. Viníkem jsou zejména přeskupené navigační klávesy a zmenšené klávesy funkční. Lidem, kteří při psaní sledují klávesnici očima však bude vyhovovat.

S klidným svědomím se dá konstatovat, že se tento set Logitechu docela vydařil. Pokud zvažujete nákup komfortnější sady bezdrátové klávesnice s myší v ceně lehce přes dva tisíce, jde o žhavého kandidáta. Neuvěřitelné je zejména množství rozšiřujících tlačítek.

Cena sady Logitech Cordless Desktop MX 3000 Laser se pohybuje kolem 2300 Kč.

Diskuze (27) Další článek: GDDR4 paměti od Samsungu - nižší spotřeba, vyšší výkon

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,