Test levných procesorů (Celeron a Duron)

S.Mička: Ano, ty uvozovky jsou tam správně, neboť i pojem LEVNÝ je dost relativní. Pro někoho je investice zhruba 4.000,- Kč normální a někomu může připadat tato částka obrovská. Existují procesory za 2.000,- Kč, ale existují i procesory za 30.000,- V tomto testu se budeme tedy zabývat procesory pro "širokou veřejnost, která touží mít na stole kvalitní počítač a ne psací stroj, nebo kalkulačku".
Kapitoly článku

Po této stránce musím konstatovat, že pohledem v podstatě nelze rozeznat rozdíl mezi CII a Duronem při klasické práci, nebo při hraní. Nic nebylo viditelně rychlejší, pouze čísla mne informovala o změně - např. u hry Unreal Tournament. Zkoušel jsem více programů, ale opravdu nebýt těch čísel a nevědět, že jsou to rozdílné procesory, nepoznal bych, že je tomu tak. Teda abych zase nekřivdil - u 3D Marku 2000 jsem rozdíl poznal, protože u C533@800 a u Durona 600@666 byl obraz naprosto plynulý. Ale já nějak ten 3D Mark nemám rád ...
Možná, že to bylo způsobeno délkou, kdy jsem s těmito procesory strávil - tzn. 5 dní. Jediné co mne velice mile překvapilo, byla...

Kompatibilita

Je všeobecně známo, že pokud použijete jiný hardware, než tzv. Wintel - Windows + Intel, nemusí vám některé věci správně fungovat. Dělal jsem různé pokusy, ale nenašel jsem jedinou aplikaci (teda až na výše zmiňovaného Quaka), která by na konfiguraci VIA+AMD Duron nefungovala. Zkoušel jsem hry, emulátory, přehrávače DVD, kancelářské aplikace, video aplikace a spousty dalších. Vše fungovalo bez nejmenších problémů.

Závěrem

Výsledky znáte. Udělejte si obraz, jaký chcete, já vím jediné, AMD udělalo krok, který mne velmi potěšil a musím se přiznat, že je to první a jediný procesor z rodiny AMD, který mne přesvědčil o kvalitách a jediný u kterého bych uvažoval o koupi. A to musím přiznat, že jsem zkoušel i AMD Athlon, který mne svým výkonem nepřesvědčil.

Na samotný závěr si dovolím malé doporučení:

  • pro ty, kteří uvažují o koupi nového počítače a nechtějí přetaktovat. Tady je jasná volba AMD Duron.

  • pro ty, kteří mají AMD K6 a chtějí upgradovat. Opět jasná volba - AMD Duron.

  • pro ty, kteří rádi přetaktovávají. Tak tady jasně vede Intel se svým Celeronem II.

  • pro ty, kteří mají svůj Celeron již přetaktovaný, třeba C366@550 a uvažují o lepší volbě. Tady bych si dovolil doporučit zůstat u stávající konfigurace. Investice do nového CPU se nevyplatí, pokud toho nebudete upgradovat víc.

  • pro ty, kteří rádi přetaktovávají a chtějí nejvyšší výkon. Poohlédněte se po Intel PIII Coppermine, nebo AMD Athlon.

  • pro ty kteří nechtějí počítač a nikdy ho mít rádi nebudou. Proč to proboha čtete ?? :o))

Na samotný závěr bych chtěl poděkovat manželce a dceři, že to beze mne vydržely tak dlouho. Dále bych chtěl poděkovat firmě ELKO Elektronika-Computer z Ostravy za zapůjčení MB pro Durona a procesorů. Ještě nesmím zapomenout na Honzu Šimka za zapůjčení DVD Mettalicy, na MICa za gramatickou a slohovou pomoc a hlavně na Reného Folvarčného za důležitou technickou pomoc a toleranci při vyrušování ve volných dnech (ne každý vám poradí při jízdě na kole do kopce).

Stanislav Mička

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,