Testy | Grafické karty

Test Asus XG Station Pro: jak se žije s externí grafickou kartou k notebooku

  • Vyžaduje rozhraní Thunderbolt 3 na notebooku
  • Grafická karta není součástí základního balení
  • Vyrobí herní notebook i z kancelářského stroje

Když Intel představil rozhraní Thunderbolt, jedním z uváděných využití byla externí grafická karta. K malému notebooku připojíte externí box a rozšíříte jeho grafický výkon o sílu klasické velké grafické karty určené pro stolní počítače. Jak to celé funguje, jsme si vyzkoušeli na novince Asus XG Station Pro.

Asus XG Station Pro

rozhraní Thunderbolt 3 ● výstup USB-C 3.0 ● maximální délka karty 34 cm (plná délka, 2,5 slot) ● 1 slot PCI Express x16 pro grafickou kartu ● dva vestavěné ventilátory ● zdroj 330 W ● 1,5m aktivní Thunderbolt 3 kabel ● podporované grafiky Nvidia řady GTX 900 a novější, AMD Radeon řady R9 a novější

9 500 Kč
Asus

Malá skříň pro velkou grafiku

V případě obalu pro externí grafickou kartu Asus XG Station Pro jde u Asusu už o třetí generaci. Předchozí ASUS ROG XG Station 2 se prodává bez grafické karty za 15 tisíc a novinka cenu výrazně sráží. Cenově už vychází pod deset tisíc korun. Není to tedy stále extrémně cenově výhodné, ale už to není tak absurdně drahé. Popravdě to vychází podobně jako obyčejná dokovací stanice pro Thunderbolt 3 od Belkinu.

P3138499.JPGP3138500.JPGP3138501.JPG
Decentní provedení působí nenápadně. Kromě ventilátorů na samotné grafické kartě jsou vestavěné i dva 12cm pomocné ventilátory

V základu jde o kovový obal s prostorem pro jednu klasickou grafickou kartu. Součástí jsou i dva 8pinové konektory pro napájení grafické karty. Perforované boky usnadňují chlazení stejně jako dvojice bočních ventilátorů chladících zadní stranu grafické karty. Zdroj, připomínající přerostlý notebookový adaptér, se připojuje speciálním tlustým konektorem, aby utáhl potřebné proudy. Označení Pro v názvu naznačuje cílení na profesionály, design je ostatně střídmý a nenápadný. Nicméně stejně jsou uvnitř LED diody, které se po zapnutí rozsvítí.

P3138504.JPGP3138510.JPG
Nasávací stranu u grafické karty doplňuje filtr, který můžete případně vyměnit a vyčistit

Ventilátory v externím boxu jsou bez zátěže grafické karty v klidu a netočí se. Vyšší zátěž ale roztočí chlazení grafické karty i přídavných ventilátorů a to už uslyšíte. Naštěstí není nutné tento externí box nechávat na stole, můžete jej někam schovat, kde nebude rušit. Hlavní vypínač na boxu není nutné používat. Box se sám vypne při odpojení kabelu od notebooku a stejně tak sám aktivuje po připojení kabelu.

P3138502.JPGP3138503.JPGP3138505.JPG
Konektory kromě těch na grafické kartě zastupuje vstup Thunderbolt 3, výstup USB-C a masivní napájecí konektor. Uvnitř pro grafickou kartu najdete dva 8pinové pomocné

Pro připojení k počítači poslouží Thunderbolt 3 kabel, který je součástí balení. Na samotné dokovací stanici je další USB-C pro případné další periférie, nejde ale už o další Thunderbolt 3. Nemůžete tak za sebou řetězit více podobných doků.

P3138508.JPGP3138509.JPG
Výkonný adaptér nabídne téměř 340 W. Přiložený 1,5m kabel pro Thunderbolt 3 se samostatně běžně prodává za tisíc korun

Pokud má váš notebook u USB-C konektoru ikonku s bleskem, je velmi pravděpodobné, že dokovací stanici můžete připojit. Samotný proces instalace je v rámci Windows 10 velmi jednoduchý, byť trochu zdlouhavý. Po připojení kabelu se rozpozná Thunderbolt zařízení, vy povolíte připojení a systém si začne stahovat potřebné ovladače a dokončovat nastavení.

S grafickou kartou AMD RX580 mi to trvalo zhruba 10 minut, než se vše samo nastavilo a zapnulo. Docela dlouho trvá i aktivace už nainstalované grafické karty. Od připojení kabelu k aktivaci externího displeje uběhne několik desítek sekund.

Dedikovaná grafika v notebooku nemá tu externí ráda

Grafiku jsem připojoval do nedávno testovaného Zenbooku Pro, tento notebook kromě grafiky na procesoru obsahuje i grafiku GTX 1050 Ti a připojená AMD RX580 tak byla třetí grafikou v počítači. Samotné rozhodování, jaká grafika se pro danou aplikaci použije, je přitom na systému.

Otestoval jsem to také na novém Thinkpadu T480 s grafikou Intel HD 620 jen na procesoru. Tady se vše chovalo korektně a aplikace okamžitě začaly využívat výkon připojené externí grafické karty. U notebooku s vlastní dedikovanou grafikou to ale tak jednoduché nebylo.

V rámci systému se displej připojený do konektorů na externí grafické kartě chová jako běžný další displej. Systém ale dává přednost grafikám v notebooku před těmi externími při spouštění aplikací. Jediným spolehlivým způsobem, jak spustit aplikaci na externí grafické kartě, bylo vypnout displej notebooku a jako jediný displej použít ten externí.

Kupodivu ale, když už spouštěnou aplikaci běžící na externí grafice přesunete zpět na primární displej v notebooku počítače, poběží dál akcelerovaná externím boxem. Pokud tedy chcete využít externí grafiku a hrát hru na displeji notebooku, který už má nějakou vlastní dedikovanou grafiku, musíte přes Win+P zapnout jen druhou obrazovku, spustit hru, a znovu zapnout jen obrazovku počítače.

Výkon je slabší než ve stolním počítači

Externí grafika tak umí přijmout požadavky, zpracovat je a přes Thunderbolt je poslat zpět do notebooku k zobrazení na interním displeji. Výkon externí grafiky tak pocítíte i na interním displeji. Počet snímků za sekundu je ale v různých aplikacích zhruba o pět až dvacet pět procent nižší, než kdybyste poslali výsledný obraz rovnou výstupem externí grafické karty na monitor.

Právě výkon grafiky je ale tady ošemetná záležitost. Samotný slot v externím boxu podporuje 16 PCIe linek, ale pochopitelně Thunderbolt 3 tak velkou kapacitu nemá. Nejrychlejší 40Gb/s verze podporuje 4 PCIe linky do procesoru, docela běžně ale narazíte na Thunderbolt 3 jen se dvěma PCIe linkami.

V praxi to tedy znamená, že jakákoli grafická karta nepoběží na nejvyšší možný výkon. Jednak výkon sníží dostupná propustnost PCIe rozhraní na Thunderboltu 3, stejně tak bude pochopitelně hrát roli výkon použitého procesoru. Externí box s grafickou kartou spíše cílí na notebooky bez dedikované grafické karty a ty obvykle nemají ty nejrychlejší procesory.

Notebooky s výkonnějšími procesory řady HQ mají v naprosté většině dedikované grafické karty a můžete si u nich obvykle připlatit na výkonnější grafiku. Tento příplatek pak bude rozhodně nižší, než investice do externího boxu a samostatné externí grafické karty s podobným výkonem. Notebooková GTX1060 bude mít téměř stejný ne-li vyšší výkon jako desktopová GTX1060 v externím boxu.

Naměřili jsme

Asus Zenbook UX550VE Thinkpad T480 + RX580 Lenovo Legion Y720
procesor Core i7-7700HQ Core i7-8550U Core i7-7700HQ
grafika RX580, 4 GB, externí RX580, 4 GB, externí GTX 1060, 6 GB
3DMark
Ice Storm 121 037 133 297 75 906
Cloud Gate 21 868 19 042 20 529
Sky Diver 23 467 22 848 22 285
Fire Strike 9 670 9 788 9 048
Time Spy 3 790 3 743 3 527
Unigine Extreme
Heaven [FPS] 56,7 57,2 70,3
Valley HD [FPS] 45,6 46,4 56,6

Skvělé pro ultrabooky, zbytečné pro notebooky s grafikou

Asus XG Station Pro tak má několik využití. Za cenu externí grafické karty plus deseti tisíc vyrobíte z kancelářského notebooku téměř herní stroj. Ne plnohodnotnou náhradu herního desktopu, ale na hry využitelný stroj. Případně využijete externí grafiku pro rychlejší a plynulejší zpracování videa nebo grafiky v neherním využití. Box není nutné připojovat k externímu monitoru, nárůst výkonu oceníte i při používání displeje notebooku.

Nemá ale moc smysl vylepšovat grafiku na herním notebooku. O pár snímků za sekundu si polepšíte, ale pořizovací náklady budou zbytečně vysoké.

A pochopitelně v dnešní době spíš seženete herní notebook s výkonnější grafikou než samostatnou výkonnější grafickou kartu, kterou byste mohli dát do tohoto externího boxu.

Diskuze (31) Další článek: Windows 10 začne nativně podporovat nový formát obrázků HEIF

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,