Test 26 základních desek pro socket 754 a 939 - III. část a výsledky testů

V předchozí části jsme si představili první polovinu desek pro socket 939. V dnešním díle naleznete zbytek testovaných desek a tabulky s výsledky testů. Na poslední straně najdete tabulku s podrobným přehledem vlastností, parametrů a výbavy všech testovaných základních desek a výsledky všech provedených měření.

12. Asrock 939SLI-eSATA2

Deska od firmy Asrock s novou čipovou sadou ULi M1697 sice nepatří k nejvýkonnějším – zvláště grafický výkon je jeden z nejnižších, ale za bezkonkurenční cenu nabízí možnost režimu SLI. Ten se ovšem přepíná pouze pomocí propojek přímo na desce. Žlutý slot podobný AGP slotu slouží pro zasunutí speciální karty s paticí AM2 pro budoucí procesory. Na desce dokonce naleznete dvojici eSATA II konektorů sdílených se dvěmi SATA II porty v zadní části desky. Porty FireWire ale budete hledat marně. Rozmístění jednotlivých komponent není zrovna ideální, zvláště napájecí konektory u portů mohou překážet. BIOS nabízí průměrné možnosti přetaktování, ale méně náročným uživatelům to vadit nebude.

Cena s DPH: 2 000,- Kč

12. Asrock 939SLI-eSATA2
syntetický výkon

8,0

aplikační výkon
7,1
chlazení
8,4
BIOS
6,2
zvuk
6,0
vybavení
6,1
celkem

68  %

 
cena
možnost režimu SLI
rozšiřitelnost
 
 
grafický výkon
rozmístění komponent
chybí FireWire

13. Epox EP-9HEAI

Čipová sada VIA K8T890 si v našem testu nevedla vůbec špatně, zvláště v procesorovém výkonu a v paměťové propustnosti byla stejně výkonná jako nForce4 Ultra. Za nízké umístění mohou pouhé dva porty SATA a chybějící FireWire – zkrátka horší výbava desky. Navíc jsou napájecí konektory, jako u jiných desek Epox, nesmyslně umístěny nad PCIe ×16 slotem. I přesto, že je chlazení čipové sady pouze pasivní, na jižním můstku dokonce chybí, se deska nijak nepřehřívá. Tento základ je vhodný pro běžné uživatele, kteří nepotřebují velký počet portů, ale chtějí přitom, aby komponenty jako procesor, grafika či paměť nebyly deskou omezovány.

Cena s DPH: 1 600,- Kč

 

13. Epox EP-9HEAI
syntetický výkon

8,8

aplikační výkon
8,0
chlazení
8,6
BIOS
5,6
zvuk
7,8
vybavení
4,9
celkem

67  %

 
výkon
cena

možnosti přetaktování

 
 
jen dva porty SATA
chybí FireWire
napájení uprostřed desky

 

 

14. ECS RS482-M(V1.0A)

Pokud oželíte chybějící rozhraní SATA II, na této desce s čipovou sadou ATI Xpress 200 naleznete téměř všechno grafického jádra s video výstupem počínaje a dvěma FireWire konektory konče. S výkonem je na tom ale tato deska o poznání hůře. Především v grafické části končí na posledních příčkách a určitě nepotěší ani velmi nízká rychlost přenosu dat přes port USB, jak je u čipových sad ATI zvykem. V BIOSu naleznete jen ta nejzákladnější nastavení, která ale pro běžné přetaktování stačí. I přes malé rozměry desky jsou její jednotlivé komponenty rozmístěny logicky. Až na kabel pro napájení procesoru nebude žádná jiná kabeláž nijak výrazně překážet.

 

Cena s DPH: 1 400,- Kč

14. ECS RS482-M(V1.0A)
syntetický výkon

7,8

aplikační výkon
6,2
chlazení
9,2
BIOS
3,9
zvuk
5,8
vybavení
6,3
celkem

65  %

 
cena
integrované grafické jádro
FireWire
 
 
omezené možnosti BIOSu
slabý výkon
rychlost USB

cena: 1 726 Kč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,