Test 26 základních desek pro socket 754 a 939 - II. část

V první díle testu jsme se podívali na desky pro socket 754. Dnes náš čeká první čášt sedmnácti desek pro socket 939. Popíšeme si i metodiku užívanou při testování a použité měřící přístroje.

7. Foxconn WinFast NF4UK8AA-8EKRS

Také na této desce přijdete po osazení grafické karty o jeden PCI slot, ale naštěstí vám ještě další tři zůstanou. Až na napájení procesoru jsou jinak ostatní komponenty rozmístěny takřka ideálně. Jedná se o jednu z nejvýkonnějších desek v testu, na které však ani na pátý pokus nechtěl proběhnout 3DMark2001 bez chyby, což ale mohlo být vadou kusu. Možnosti BIOSu jsou výborné, naleznete zde i manuální regulaci otáček ventilátoru podle teploty. Ani ve výbavě se Foxconn nenechá zahanbit, nechybí dva FireWire konektory, šest USB portů, ani gigabitový síťový kodek. Výraznějším záporem je ale ventilátor na čipové sadě, který je kvůli svým vysokým otáčkám velmi hlučný.

Cena s DPH: 2 300,- Kč

7. Foxconn WinFast NF4UK8AA-8EKRS
syntetický výkon

9,0

aplikační výkon
8,9
chlazení
6,6
BIOS
7,3
zvuk
6,9
vybavení
7,4
celkem

74 %

výkon
možnosti BIOSu
výbava

 

 

hlučný ventilátor
PCIe ×16 slot blízko PCI slotu
počet konektorů pro ventilátory

8. Epox 9NPAJ SLI

U základní desky Epox 9NPAJ SLI s čipovou sadou nForce4 SLI je nutné pro zapnutí režimu SLI otočit malou kartičku. I u této desky jsou sloty příliš blízko sebe, proto můžete mít problém s osazením dvou dvouslotových grafik. Nelíbilo se nám příliš ani umístění napájecích konektorů nad prvním PCI ×1 slotem. Řada zdrojů tak dlouhý kabel nemá a navíc brání kabeláž přístupu studeného vzduchu. Naštěstí je součástí příslušenství malý větráček na mosfety, který je však, stejně jako ventilátor na čipové sadě, velmi výrazným zdrojem hluku. Přetaktovávači určitě ocení bohaté možnosti BIOSu i tlačítka Power a Reset přímo na desce. Nechybí ani POST displej pro detekci případné chyby.

Cena s DPH. 2 300,- Kč

8. Epox 9NPAJ SLI
syntetický výkon

8,4

aplikační výkon

8,3

chlazení
5,4
BIOS
7,8
zvuk
7,3
vybavení
6,5
celkem

73 %

 
výkon
možnosti BIOSu
POST displej
 
 
chybí FireWire
napájení uprostřed desky
velmi hlučné chlazení

 

V závěrečném díle uvedeme zbývající část základních desek pro socket 939 a souhrnnou tabulku s podrobnými výsledky jednotlivých testů.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,