Test 21 počítačových reprosestav 5.1 a 2.1

Při práci s počítačem je kvalitní sestava reproduktorů téměř povinností. Bez ní si jen stěží do detailů vychutnáte zvuk, který nabízí moderní hry, nebo prostorové efekty při sledování filmů na DVD. Rovněž hudební fanoušci se dnes bez doprovodu „hrom bedny“, neboli subwooferu, takřka neobejdou.

1. Logitech Z 5500 Vynikající reproduktory (9/10)
Klikni pro větší obrázek.Podle předpokladů potvrdil Logitech Z 5500 pozici nejlepší sestavy v testu. Subwoofer budí respekt a určitě je škoda umístit ho do menších místností. Celkové zpracování a použité materiály působí velmi hodnotně. Při přehrávání hudby oceníte její detailní kresbu, která je místy až nepřirozeně přesná. Reprodukce filmů je z testovaných sestav nejlepší. Zkrátka perfektně vytvořený prostor s množstvím detailů a efekty, které berou dech. Basová složka je úderná a příjemně plastická. Výhodou sestavy jsou vestavěné dekodéry DTS, DTS 96/24 a DPL II, pro propojení s DVD přehrávačem tedy není potřeba receiveru. Při hraní si opět dopřejete výborně vykreslený prostor a vaší pozornosti neuniknou žádné detaily. Součástí sestavy je kabelový dálkový ovladač či spíše informační centrum s modře podbarveným displejem. Uchycení poměrně tlustých kabelů k satelitům není bohužel zajištěno pomocí svorek. Po zapnutí je patrný šum. Klikni pro větší obrázek.
Možná až zbytečně nenápadný ovladač vypadá vedle sestavy jako chudý příbuzný. Nabídka je ovšem nadprůměrná
9 771 Kč vč. DPH
Klady a zápory
+ výborný zvuk a výkon
+ certifikát THX
+ digitální vstup
+ dekodéry DTS a DPL II
- nepatrný šum po zapnutí
- vyšší cena

2. ModeCom MC-2000 Velmi dobré reproduktory (8/10)
Klikni pro větší obrázek.Opět jedna z dospěle vyhlížejících sestav v celodřevěném provedení. Subwoofer nabízí dvouciferný displej a panel pro zvýraznění zvolené funkce. Kvalitní dálkové ovládání umožňuje přepínání jednotlivých vstupů. Dvoupásmové reproduktory s mohutným centrem dokáží při poslechu filmů výborně vykreslit prostor se spoustou detailů. Barva zvuku je příjemně měkká a dialogy jsou naopak ostré jako břitva. Basová složka je však místy méně výrazná. Při poslechu hudby si sestava rovněž nevede zle. Zvuk je čistý, jen basy jsou jemnější a méně výrazné, než by mohly být. Neubránili jsme se také dojmu, že při vyšší hlasitosti satelity mírně syčí. Při hře si vychutnáte vyvážený zvuk v rockovém stylu, i když detaily nejsou nejčistší. Největší slabinou sestavy jsou hučící satelity a hlasitý brum subwooferu v klidovém stavu. Při přepínání funkcí a vstupů to v subwooferu vždy hlasitě lupne. Klikni pro větší obrázek.
Indikační displej vypadá složitěji než ve skutečnosti je
2 749 Kč vč. DPH
Klady a zápory
+ výborný zvuk u filmů
+ množství detailů ve zvuku
+ cena
- hučící satelity i subwoofer
- lupání při ovládání dálkovým ovladačem

3. Ntech 5.1 Home Theater system Velmi dobré reproduktory (7/10)
Klikni pro větší obrázek.Sestava s elegantními satelity v povrchové úpravě dřeva bohužel zklame svým provedením. Možná chybou konkrétního kusu nešly dvě z trojice tlačítek pod předním displejem vůbec zmáčknout. Třetí jen s velkým odporem. U zadních konektorů chyběly popisky, a tak bylo nutné sáhnout po manuálu, který odhalil jejich význam. Subwoofer ve vypnutém stavu nepříjemně bručí a šum je patrný také v satelitech. Součástí sestavy je dálkové ovládání s možností nastavení vestavěného ekvalizéru. Při poslechu hudby jeho služby určitě využijete. Hudba je zajímavě zbarvená, ale u jazzu máte pocit, jako by basy byly někde vzadu. Nejsou totiž příliš výrazné. Vadit vám to bude při filmových efektech i ve hrách. I když právě ve hrách si sestava vedla asi nejlépe, nebýt občasných rezonancí subwooferu. Kresba dialogů ve filmu nebyla úplně přesná a pocit prostoru byl trochu zastřený. Klikni pro větší obrázek.
Ovladač patří mezi ty povedenější. Umožňuje zvolit z několika režimů ekvalizéru
3 077 Kč vč. DPH
Klady a zápory
+ vzhled
+ dálkové ovládání
+ atmosféra ve hře
- slabší basy
- brum subwooferu
- označení konektorů

4. Ozaki HM05 Velmi dobré reproduktory (7/10)
Klikni pro větší obrázek.Téměř dospěle vyhlížející sestava nabízí ve dřevě přední dvoupásmové reproduktory, subwoofer na jehlanech i zadní reproduktory. Satelity je možno upevnit na stěnu. Nabídka konektorů uspokojí většinu přístrojů v domácnosti a jednotlivé vstupy lze určovat na dálkovém ovladači. Dálkově můžete nastavit také jednotlivé satelity a subwoofer. Přehrávání filmů ukázalo, kde má sestava největší slabiny. Zatímco během reprodukce hudby si nelze na nic závažnějšího stěžovat, neboť všechny složky jsou nenásilné a v dobrém poměru, film odhalí méně úderný, ale plastický bas a nedostatečně prokreslené výšky. Přední reproduktory navíc citelně šumí. Atmosféra během hraní Unreal Tournament je dobrá, ale nelze o ní říci, že by byla strhující. Sestavě hodně pomůže vzdálenější rozmístění satelitů, kdy vyniká prostorová scéna. Klikni pro větší obrázek.
Subwoofer sestavy Ozaki vypadá dospěle a na čelním panelu nabízí přepínání jednotlivých vstupů
3 543 Kč vč. DPH
Klady a zápory
+ dřevěné provedení
+ dálkový ovladač
+ přehrávání hudby
+ možnosti připojení
- šum v satelitech
- neprokreslené výšky

5. LC Power LC-60Y3 Velmi dobré reproduktory (7/10)
Klikni pro větší obrázek.Dospěle vyhlížející sestava méně známé značky se neztratí ani v obývacím pokoji. Dřevěné provedení reproduktorů se podepsalo na čisté kresbě zvuku, kterou však trochu degradují nevýrazné basy. Při sledování DVD si sice dopřejete vyvážený zvuk s množstvím detailů, ale bez silnějších efektů, na které je zapotřebí výkonnější subwoofer. Při hudební reprodukci jazzového titulu jsou slabší basy dostačující a v kombinaci se zbytkem sestavy poměrně vyvážené. Herní scéna ale trpí nadměrným vykreslením detailů. V některých pasážích s explodujícími efekty je subwoofer trochu zahlušený a nevýrazný. Slabinou sestavy je bručící subwoofer i přední reproduktory. Pochválit naopak musíme dálkové ovládání s množstvím voleb. Sestava se svou koncepcí příliš nehodí k počítačovému stolku. Klikni pro větší obrázek.
Tento ovladač stoprocentně uspokojí vaše požadavky ohledně funkčnosti i estetiky
4 677 Kč vč. DPH
Klady a zápory
+ dospělý vzhled
+ výrazné detaily
+ dálkové ovládání
- slabší basy
- slabé efekty
- vyšší cena

6. Creative Inspire T5900 Velmi dobré reproduktory (7/10)
Klikni pro větší obrázek.Nenápadná sestava známého výrobce nabízí přední dvoupásmové reproduktory, dřevěný subwoofer a zadní repro se svorkami. Satelity lze upevnit na stěnu. K ovládání je určen kabelový ovladač s regulací výšek i basů a se dvěma konektory pro sluchátka nebo další hudební přístroj. Po hudební stránce reproduktory mile překvapily. S ohledem na cenu musíme reprodukci ohodnotit jako výbornou. Hudbu zvládá s přehledem, basy sice nejsou nejsilnější, spíše tak akorát. Zato jsou do určité hlasitosti poměrně plastické a hutné. Potěší přirozeně prokreslené výšky. Při poslechu filmů ztrácí sestava v pásmu dialogů, které jsou mírně nejasné. Dá se říct, že celé střední pásmo je zde trochu slabší. U her si můžete stěžovat maximálně na bezzubé basy. Celkově však sestava působí vyrovnaným dojmem bez viditelnějších nedostatků. Klikni pro větší obrázek.
Hlavní ovládací prvek regulující hlasitost a zapínání sestavy je podsvícený
2 210 Kč vč. DPH
Klady a zápory
+ zvuk
+ prokreslené výšky
+ dálkový ovladač
+ cena
- pásmo dialogů
- bas při vyšší hlasitosti

7. TEAC PowerMax 95 Velmi dobré reproduktory (7/10)
Klikni pro větší obrázek.Moderně pojatý design subwooferu i satelitů bude okrasou nejedné počítačové sestavy. Kabely u jednotlivých satelitů jsou až neuvěřitelně dlouhé, ale bohužel uchyceny napevno bez svorek. Satelity je možno upevnit i na stěnu. Sestava nabízí při použití digitálního vstupu vestavěné dekodéry Dolby Digital a Dolby ProLogic, avšak na šestikanálový analogový vstup se jaksi pozapomnělo. V nabídce je pouze analogový stereo vstup. Sestava je vhodná k propojení s herními konzolemi, a v balení proto naleznete také patřičnou redukci. Zvuk sestavy je vyvážený s úderným, místy však tupým basem. Detaily zvuku jsou čisté s jasnou kresbou, což oceníte i při sledování filmů. Při poslechu jazzových nahrávek nabízí subwoofer nenásilné a příjemné basy. Filmová scéna je výborně prostorově prokreslena stejně tak jako při hře, kde vám neunikne spousta detailů. Klikni pro větší obrázek.
Nastavení zvuku je vyčerpávající, chybí ale konektor pro sluchátka
2 902 Kč vč. DPH
Klady a zápory
+ vyvážený zvuk
+ prokreslené detaily
+ design
+ dekodéry
- pouze digitální vstup
- místy tupý bas

8. Hercules XPS 5.101 Black Velmi dobré reproduktory (7/10)
Klikni pro větší obrázek.Futuristicky vyhlížející sestava zaujme kovovým provedením dálkového ovladače, který je rovněž součástí efektně podsvíceného kabelového ovladače. Díky použitému materiálu je ovladač dosti těžký a navozuje pocit nerozbitnosti. Je však nutné s ním přesně mířit, neboť je směrově hodně citlivý. Při poslechu hudby na moc nedostatků nepřijdete. Hudební scéna je dobře vykreslena a jen basy se zdají být méně výrazné. Jsou však příjemně měkké, tedy pokud se nerozhodnete zvýšit hlasitost, kde už nestíhají. Filmové i herní efekty dokáží subwooferu udělat docela dost problémů a často jej přistihnete při rezonancích. Dialogy jsou na druhou stranu vykresleny pečlivě. Satelity po zapnutí vydávají nepatrný šum. Kabel dálkového ovládání je až nepřirozeně tlustý. Klikni pro větší obrázek.
Kovové dálkové ovládání drží v osvětleném kabelovém ovladači překvapivě pevně.
3 026 Kč vč. DPH
Klady a zápory
+ vzhled
+ hudba při nižší hlasitosti
+ dialogy
+ ovládání
- méně výrazné basy
- šum v satelitech

9. Genius Life Sound SW-HF 5.1 Velmi dobré reproduktory (7/10)
Klikni pro větší obrázek.Celodřevěné provedení všech bedniček se projevilo na příjemné barvě zvuku. Subwoofer se stará o hutný bas, který však při vyšší hlasitosti přestává stíhat a rezonuje. Při poslechu hudby si dopřejete velmi dobrou měkkou kresbu, což se nedá říci o sledování filmů z DVD, kdy přijdete o některé detaily. Hru hrajte raději trochu ztlumenou, protože basů je tam přespříliš a místy působí trochu zahlušeně. Jinak si ale vychutnáte příjemnou plastičnost scény. Dřevěné bedničky bohužel nelze namontovat na stěnu. O upevnění kabelů se starají svorky, což bereme jako plus. Po zapnutí sestavy bohužel očekávejte jemný brum pocházející ze subwooferu. Ovládání kvality zvuku je snadno přístupné na čelním panelu a základní funkce naleznete na jednoduchém dálkovém ovladači. Kromě pětikanálového vstupu naleznete na zadní straně další stereo vstup. Klikni pro větší obrázek.
Dálkové ovládání sice mnoho funkcí nenabízí, nemusíte ale často chodit k subwooferu
2 324 Kč vč. DPH
Klady a zápory
+ barvitý přirozený zvuk
+ dálkové ovládání
+ svorky
- nelze připevnit na stěnu
- subwoofer při zesílení nestíhá
- brum po zapnutí

10. Mercury 620 Dobré reproduktory (6/10)
Klikni pro větší obrázek.Sestava potěší neotřelým kompaktním vzhledem připomínajícím vyjma subwooferu dřevo. Dálkové ovládání chybí, vše se musí ovládat na subwooferu. Magneticky stíněné satelity po zapnutí trochu bručí a nelze je upevnit na stěnu. Svorky nehledejte, kabely jsou v satelitech napevno. Kromě analogového šestikanálového vstupu můžete připojit také další stereo vstup. Reprodukce hudby při nižší hlasitosti vyniká příjemnou kresbou, ale se zvyšující hlasitostí začne nestíhat bas a stává se čím dál tupější do doby, než přijdou rezonance. Při poslechu jazzových nahrávek jsou výšky poněkud slabé a nevyniknou zde ani detaily. Filmová scéna je dobře prostorově vyzdvižena, ale zamrzí příliš měkký a slabý bas. Atmosféra při hraní her je klidná bez výraznějších efektů. Basová složka je i zde totiž poměrně slabá. Klikni pro větší obrázek.
Výrobce sází na dřevo a spoustu chromu. Všechny ovládací prvky jsou přehledně umístěny na čelním panelu
1 600 Kč vč. DPH
Klady a zápory
+ vzhled
+ poslech při nižší hlasitosti
+ stereo vstup
- slabý bas
- slabé výšky
- brum satelitů

11. US Blaster 5.1 Home PC Speaker system Dobré reproduktory (6/10)
Klikni pro větší obrázek.Při pohledu na tuto sestavu se neubráníte dojmu, že satelity připomínají modely známé firmy Bose. Po stránce zvuku se s ní ale nedají srovnat. Reprodukce hudby není realistická. Výšky jsou příliš dominantní a výrazné, zato středy chybí. Mezery naleznete také v podání hlubokých tónů, které jsou nevýrazné a bez života. O něco lépe si sestava vede v reprodukci jazzových nahrávek, ale rovněž tam pocítíte slabší basy poměrně citelně. Při reprodukci filmu vynikne pásmo dialogů, které budou jasně vykreslené, avšak efekty vyžadující opět basovou složku budete marně hledat. Sestava dokáže poměrně jasně vykreslit prostor scény. Při hraní her si handicap s hlubokými tóny prožijete ještě jednou, a neponoříte se tak úplně do děje. Nepotěší ani patrný šum v satelitech. Kabely jsou k satelitům, jež mají připravený systém pro montáž na stěnu, upevněny napevno. Klikni pro větší obrázek.
Nadstandardní nabídka konektorů se omezila jen na jeden vstup pomocí stereo cinch
2 500 Kč vč. DPH
Klady a zápory
+ dialogy
+ ovládání na zesilovači
+ vytvoření prostoru
- výrazné výšky
- chybí středy
- slabší basy

12. Kinyo HT-51 Dobré reproduktory (6/10)
Klikni pro větší obrázek.Moderní vzhled bude jednou z předností této výkonově slabší sestavy, jež nabízí dvoupásmové satelity na plastových podstavcích, které nelze připevnit na stěnu. Dálkový ovladač není součástí balení, a tak je nutné vše nastavovat přímo na subwooferu. Nastavit však musíte každou složku zvlášť, centrální nastavení zvuku není k dispozici. Poslech hudby odhalí dobře vykreslené výšky a slabší článek v podobě subwooferu, který při vyšší hlasitosti očividně nestíhá. Celkově je však kvalita reprodukce ucházející. Při přehrávání filmů potěší perfektně zřetelné dialogy a dobrý pocit z prostoru scény. Basová složka je však slabá, a efektů si proto příliš neužijete. Výkon ve hře byl odpovídající bez větších slabin. Občas se však subwoofer dostal do úzkých a nestíhal. Klikni pro větší obrázek.
Dvoupásmové satelity s jednoduchou ochranou zaujmou moderním vzhledem
1 577 Kč vč. DPH
Klady a zápory
+ vykreslené výšky
+ zřetelné dialogy
+ prostorová scéna
- centrální nastavení hlasitosti
- slabší bas
- slabé efekty u filmu

13. Trust SP-6300P Dobré reproduktory (6/10)
Klikni pro větší obrázek.Sestava s pěti štíhlými satelity vybavenými výškovými reproduktory vypadá na první pohled poměrně atraktivně. Subwoofer je umístěn v dřevěné bedně, která by měla dodat jeho zvuku na hutnosti. Ovládání je umístěno ve zvláštní jednotce. Zdířka pro připojení sluchátek zcela chybí. Hudební reprodukce nepatří mezi nejsilnější stránky sestavy. Basová složka je slabá a při vyšší hlasitosti přestává být úderná. Středy chybí citelně, zato výšky jsou zřetelné až příliš. O něco lépe si sestava vede při přehrávání filmů, kdy dává dostatečně vyniknout dialogům. Detaily scény jsou rovněž dobře čitelné a „dunivé“ efekty nenásilné. Nejhorší výsledky sestava ukázala při hraní Unreal Tournamentu 2004. Basy byly zahlušené a nejasné, atmosféra chabá, jen detaily byly prokresleny dobře. Klikni pro větší obrázek.
Ovládací konzole díky plastovému provedení působí levným dojmem
1 603 Kč vč. DPH
Klady a zápory
+ jasné výšky
+ dialogy ve filmu
- brum subwooferu
- chybí středy
- basy nejsou úderné
- slabý výkon subwooferu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,