Bezpečnost | Elon Musk | Tesla Motors

Tesly budou v nepřítomnost řidiče hlídat samy sebe palubními kamerami

Elektromobily Tesla mají na několika místech nainstalované kamery, jejichž hlavním úkolem je sledovat dění kolem vozidla. V dohledné době přibude možnost vidět (a zaznamenat) škody, které se na autě stanou, když ho ponecháte bez dozoru.

Přípravu nové funkce, označované jako „Sentry Mode“ („strážní režim“), potvrdil na sociální síti Twitter generální ředitel Tesly Elon Musk. Měla by být dostupná pro všechny modely (tj. Model X, Model S i Model 3) s balíčkem Enhanced Autopilot.

Otlučené Tesly mrzí majitele

Musk reagoval na příspěvek majitele Tesly Andyho Suttona, obsahující fotografii poškozených dveří spolujezdce. Sutton při té příležitosti vyjádřil přání, aby osm kamer, používaných při 360stupňovém pohledu kolem auta během parkování, dokázalo nahrávat obraz i v okamžicích, kdy je vozidlo zaparkované.

Poškození dveří Tesly Andyho Suttona
Poškození dveří Tesly Andyho Suttona

Během několika hodin reagovaly na příspěvek desítky uživatelů. Několik dalších majitelů vozidel Tesla se podělilo o podobné obrázky, zachycující viditelné poškození zaparkovaného auta jiným vozidlem, jehož řidič následně od nehody odjel.

„Sentry Mode“ bude hlídat auto

Musk neuvedl žádné podrobnosti o tom, jak by „Sentry Mode“ měl vlastně fungovat. Je tedy otázkou, zda kamery vozidla zůstanou po zaparkování permanentně zapnuté, nebo se budou aktivovat až v okamžiku, kdy senzory zaznamenají otřes či náraz.

Americká automobilka neustále vylepšuje své vozy prostřednictvím aktualizací. Zatím poslední říjnová verze softwaru s číslem 9.0 přinesla nové uživatelské rozhraní středové obrazovky a možnost uložit si záznam, pořízený kamerami auta. Funkce palubní kamery je však dostupná jen v modelech vyrobených po srpnu 2017, obsahujících Autopilot Hardware 2.5.

K dispozici je v tuto chvíli pouze záznam z kamery, snímající provoz před vozidlem. Ten lze uložit na USB disk, připojený do příslušného portu. Podmínkou je správný formát souborového systému a připravená složka TeslaCam v kořenovém adresáři.

Diskuze (11) Další článek: Umělá inteligence musí být základním lidským právem, tvrdí šéf Salesforce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,