Tesla v 1. čtvrtletí dodala dvakrát tolik elektromobilů než loni. Model 3 je nejprodávanější auto ve Švýcarsku

Tesla zveřejnila statistická čísla prodejů a dodávek elektromobilů, které hlásí vždy těsně před zveřejněním finančních výsledků. Informace mají dvě roviny, záleží, z jakého úhlu se na ně zaměříte.

Za první čtvrtletí roku 2019 Tesla vyrobila 77 100 elektromobilů, přičemž se jednalo o 63 tisíc Modelů 3 a 14 150 Modelů S a X. Pokud jde o dodávky k zákazníkům, podařilo se dodat celkově 63 tisíc kusů, z čehož 50 900 kusů byl Model 3 a dražší Modely S a X se dodaly v počtu 12 100 kusů. Vždy se porovnává hlavně meziroční rozdíl, který při srovnání se stejným čtvrtletím v minulém roce znamená tentokrát růst o 110 %.

Klepněte pro větší obrázek

V případě mezičtvrtletního srovnání je ale už vše mnohem horší, což je obvyklé a Tesla tak dodala o 31 % méně elektromobilů než ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018. Tesla proto dodává, že mnoho dodávek se posunulo až do druhého čtvrtletí (v přesunu k zákazníkům bylo na konci čtvrtletí 10 600 elektromobilů), což by se tedy mělo odrazit u příštích výsledků.

V USA patří Model 3 stále mezi nejprodávanější prémiové sedany a Tesla předpokládá, že tento rok dodá 360 tisíc až 400 tisíc elektromobilů zákazníkům. Tesla Model 3 už se začal dodávat ne evropský trh a pomalu začíná útočit na zaběhlé značky a to i například v Německu. Je tak otázkou, jestli nastane podobná situace jako v USA a levný Model 3 se postupně dostane na špičku žebříčku ve své třídě.

Pro zajímavost: Ve Švýcarsku byla Tesla Model 3 v březnu 2019 nejprodávanější automobil napříč kategoriemi. Zaznamenal to web Auto-Schweiz, který publikuje prodejní statistiky. Všimněte si také tří škodovek v první pětce.

Klepněte pro větší obrázek

Tesla v současnosti nemá kapacity na to, aby mohla konkurovat všem evropským výrobcům automobilů. S rozjetím nové továrny v Číně se ale kapacita výroby výrazně zvýší, takže od roku 2020 už bude mít Tesla k dispozici několikanásobně větší počty elektromobilů, než má dnes.

Diskuze (94) Další článek: Nový 27" monitor Benq pro grafiky má rozhraní Thunderbolt 3 a certifikaci HDR10. Už se prodává

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,