Elektromobily | Elon Musk | Tesla

Tesla už vyrábí náklaďák Semi. Trvalo to tři roky, ale má dojezd, který se při premiéře zdál nesplnitelný

Generální ředitel Tesly Elon Musk oznámil na Twitteru zahájení výroby nákladních vozů Tesla Semi Truck. Dodávky by měly být spuštěny počátkem prosince s tím, že první kusy obdrží americká nadnárodní korporace vyrábějící potraviny, občerstvení a nápoje Pepsi.

„S nadšením oznamujeme spuštění výroby nákladního vozu Tesla Semi Truck se zahájením dodávek pro Pepsi od 1. prosince!“ ohlásil stručně Musk. Společnost, vyrábějící mimo jiné populární nealkoholické nápoje, si objednala sto těchto elektrických kamionů již v prosinci 2017 – tedy pouhý měsíc po jejich představení.

Tesla Semi Truck

Dle Tesly Semi Truck dokáže zrychlit z 0 na 100 km/h za 20 sekund, i když je „plně naložený“, a udrží „dálniční rychlost i v prudkých stoupáních“. Slibuje také, že za pouhou půlhodinu bude možné dobít baterie až na 70 % jejich kapacity. Udávaný dojezd na jedno nabití se liší podle verze – nižší nabídne necelých 500 kilometrů, vyšší dokonce 800 kilometrů. Kamion pohánějí tři nezávislé elektrické motory na zadních nápravách.

Díky vzdálené diagnostice, možnosti aktualizace softwaru vzduchem a menšímu počtu pohyblivých dílů by automobil měl trávit méně času v servisních střediscích. O kamion Tesla mají zájem také firmy jako Walmart, FedEx, DHL, United Parcel Service a Anheuser-Busch.

Od svého představení před pěti lety se nákladní vůz Semi Truck potýkal s řadou zpoždění v distribuci i výrobě. To přimělo některé zájemce, aby se při čekání na dodávky vozů obrnili velkou trpělivostí – nebo je to přinutilo zvážit možné alternativy.

Projekt stranou pozornosti

Před rokem 2022 bylo o celém projektu k dispozici jen naprosté minimum informací. V květnu letošního roku začala Tesla přijímat rezervace a vybírat zálohu ve výši 20 000 dolarů (cca půl milionu korun) a v srpnu Musk uvedl, že dodávky verze s dojezdem 800 kilometrů začnou ještě letos. Zdá se, že tentokrát dojde jeho slib naplnění.

Tesla Semi Truck byla v posledních letech spatřena na řadě míst – několik vozů se například pohybovalo kolem továrny Gigafactory v Nevadě. V tuto chvíli není jasné, zda se finální sériové vozy budou podobat tomu, co jsme dosud viděli, ani jestli budou používat motory z Modelu 3, jak se původně předpokládalo. Jistě se ale s blížícím se prosincem dozvíme více.

Tesla v minulosti uvedla, že Semi Truck s dojezdem 500 kilometrů bude stát přibližně 150 000 dolarů (cca 3,8 milionů korun), zatímco verze s dojezdem 800 kilometrů přijde na 180 000 dolarů (cca 4,5 milionů korun). Po přijetí zákona o snižování inflace mohou komerční bateriová elektrická vozidla v USA získat nárok na příspěvek ve výši až 40 000 dolarů (cca milion korun), pokud pobídka nepřesáhne 30 % pořizovací ceny.

Diskuze (175) Další článek: Klimatická změna způsobuje vydatnější srážky. Hlavním důvodem je teplejší a vlhčí vzduch

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,