Technologie | Elon Musk | Tesla Motors

Tesla uvádí solární střechy a vylepšené baterie Powerwall 2 pro domy

  • Tesla ve spojení se SolarCity představila první produkt
  • Kromě nových solárních střešních „tašek“ jsou k dispozici i nové domácí baterie Powerwall 2 a firemní Powerpack 2
  • Prodej baterií začne v listopadu, solární tašky budou dostupné až příští rok

Již příští měsíc by mělo dojít k tomu, že Tesla Motors, výrobce elektromobilů a baterií, pohltí společnost SolarCity. V obou případech je Elon Musk klíčovou osobností, která řídí společný vývoj technologií a produktů k ultimátním cílům.

Elon Musk v tomto případě představil první produkt, který vychází ze společné spolupráce Tesly a SolarCity – moderní elegantní solární tašky. Zároveň uvedl i novou generaci baterií v rámci řady Tesla Energy.

Solární panely, které jsou zároveň střechou

Elon Musk v živém vystoupení ukázal nový systém solárních tašek, které se zcela liší od toho, jak vypadají současné systém solárních panelů na střechu. Místo konceptu několika nevzhledných oddělených bloků se totiž jedná o náhradu klasických tašek (krytiny), které v sobě mají integrované solární články.

 2016-10-30 v 14.45.43.jpg
Čtyři varianty solárních tašek

Díky tomu se tyto solární tašky stávají kompletní pokrývkou střechy, která je dle prezentace dokonce odolnější než hliněné nebo břidlicové tašky. Odolnost ukázal i na videu s dopadajícím závažím. Dle Tesly tak střecha z těchto solárních tašek vydrží dvakrát až třikrát déle, než je tomu u běžných střešních pokrytí.

 2016-10-30 v 14.46.37.jpg
Detail složení solární tašky

Tesla se SolarCity ale mysleli i na design, který je u klasických solárních panelů jednotvárný a relativně nevzhledný. Solární tašky budou tak k dispozici ve čtyřech designových provedeních, které z pohledu ulice napodobují právě hliněné nebo třeba břidlicové tašky. Tohoto efektu je docíleno pomocí polopropustného skla, které je z úhlu Slunce zcela průhledné. Ztráta efektivity je kvůli tomu ale pouze 2 %, což by se mělo ještě do budoucna zlepšit.

104061614-press_solar_home_2.530x298.jpg

Pro nasazení v chladnějších územích lze tašky vybavit i rozmrazovacími prvky, podobně jako to mají skla automobilů. Neměl by tak být problém ani v zimě s případným sněhem a námrazou.

Cv6kTzrWEAA3zC3.jpg
Elon Musk a ukázka solární tašky ve verzi Tuscan Glass Tile

K dispozici jsou celkem čtyři varianty (Textured Glass Tile, Slate Glass Tile, Tuscan Glass Tile, Smooth Glass Tile), přičemž v polovině příštího roku by měly být k dispozici minimálně dvě varianty.

proxy.jpg
Solární tašky z pohledu ulice vypadají jako běžné z normálních materiálů

I když zatím Tesla neprozradila ceny, měly by být konkurenceschopné. I tak je ale jasné, že se tyto solární tašky vyplatí hlavně při stavbě nového domu nebo rekonstrukci střechy.

Nové integrované baterie Powerwall 2 a Powerpack 2

Slunce pochopitelně nesvítí celý den a část dne je tak nutné energii ukládat do baterie a později pak zase čerpat z baterie. V rámci Tesla Energy jsou k dispozici nové generace integrovaných baterií, které jsou určené pro domácnosti i větší podnikové nasazení.

section-hero@2x.jpg
Tesla Powerpack 2

Nová verze baterie Powerwall 2 cílená hlavně na domácnosti, má kapacitu 14 kWh a cenu 5 500 dolarů. V této ceně je ale oproti první generaci také integrovaný invertor. Tesla začne s prodejem v lednu roku 2017 a poskytuje záruku deseti let s neomezeným počtem nabíjecích cyklů. Baterie má pokročilý systém vodního chlazení i nabíjení, který dokáže ideálně přepínat zdroje energie při různé zátěži a dostupnosti Slunce.

 2016-10-30 v 15.41.42.jpg
Tesla Powerwall 2l

V případě podnikových škálovatelných Powerpacků 2 nová generace přináší rovněž dvakrát větší kapacitu a efektivnější invertor, který je díky výrobě přímo v nové továrně Tesla Gigafactory 1 rovněž levnější. I u těchto baterií dochází k vylepšení softwaru, který má na starost efektivní řízení a chlazení baterií.

Video

Celé uvedení od Elona Muska si můžete prohlédnout na videu:

Diskuze (44) Další článek: Navigace se v budoucnosti obejde i bez GPS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,