Tesla masivně rozšiřuje své rychlonabíječky. Jeden Supercharger vyrostl i v Brně

Tesla aktualizovala svou mapu dobíjecích stanic. Největší pozornost budí ty rychlodobíjecí zvané Supercharger, které dokážou auto dobít na pár set dalších kilometrů během půl hodiny. Superchargerů už je po světě rozmístěno 15 tisíc a 2 tisíce přibyly jen za poslední půlrok, upozorňuje Electrek. Nás v Česku může těšit, že vedle Prahy, Humpolce a Olomouce už začala svítit červená ikonka Superchargeru i v Brně. 

Tesla nyní bude nasazovat už třetí verzi svých Superchargerů. Ty dokážou auta dobíjet výkonem až 250 kW a samotná stanice disponuje výkonem 1 MW. To mimo jiné znamená, že 5 minut bude stačit na „dotankování“ dojezdu o 120 km a na pět set kilometrů bude stačit méně než půlhodina. Superchargery V3 zatím využijí jen nejnovější vozy Tesla Model 3 a Model Y.

Nabíječka v Brně, Českých Budějovicích a u Ústí

Současné Superchargery verze V2 nabídnou úctyhodný výkon až 150 kW. I to na rychlé dobití energie stačí. Pochopitelně k tomu musí místní partner zajistit potřebné zajištění dostatečně silného zdroje elektrické energie. 

Na aktualizované mapě se objevily stanice, jejichž výstavba je již naplánována a v letošním roce už s jistotou proběhne. Pochopitelně je velmi husto na území USA, ale překvapí velké množství stanic stavěných i v Kanadě. Tesla se přitom snaží pokrýt nejen města, ale i hlavní tranzitní tahy. 

Rušno bude i v Evropě, kde se největšího přídělu nových Superchargerů dočkají ve skandinávských zemích. Ty jsou pro Teslu v rámci Evropy i největším odbytištěm, proto se nelze výstavbě nových stanic divit. Desítka jich vyroste i na nejsevernějším cípu Evropy, kde je hustější síť potřeba i z důvodu chladnějších klimatických podmínek, které dojezd elektromobilů rapidně zkracují.

V Brně Supercharger vyrostl u nákupního centra Olympia. K dispozici jsou čtyři dobíjecí stojany s maximálním výkonem 120 kW. Letos by pak měl vyrůst ještě jeden Supercharger v Českých Budějovicích a u dálnice D8 ve Žďárku.

Diskuze (31) Další článek: Pentagon zakázal používat vojákům TikTok. Už žádná veselá videa z misí

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,