Tesla chce v Kalifornii vybudovat obrovské úložiště energie

Když v roce 2016 Tesla představila Powerpack 2, Business Insider ho označil za „masivní“. Nyní Electrek získal informace o úložišti energie, které by mělo být ještě mnohem... masivnější.

Toto úložiště, sestávající z tzv. Megapacků, se má podle dostupných informací stavět v Kalifornii a představuje skutečně obrovský krok k naplnění energetických ambicí Tesly.

Návrh řešení pro společnost PG&E totiž počítá s tím, že každý Megapack bude tvořen bateriovým systémem o rozměrech 7,1 metrů × 1,6 metrů.

Rozvodná stanice PG&E (konkrétně Moss Landing) pak takových Megapacků bude potřebovat 449, což odpovídá celkové kapacitě 1,200 MWh. To znamená, že jeden Megapack má kapacitu 2,673 kWh – přibližně dvanáctkrát více než Powerpack 2.

Inkriminované úložiště by mělo být funkční do konce roku 2020 a společně s dalšími třemi podobnými zařízeními nahradí tři plynové elektrárny. „Překonat velikost tohoto projektu je těžké. Pro Kalifornii by to mohl být měnič hry,“ komentoval to šéfredaktor Electreku Fred Lambert.

Největší výhodou Megapacku je ovšem něco jiného než vyšší objemová energetická kapacita. „Tesla ušetří jmění na instalačních nákladech na velké projekty, protože jeden Megapack bude nainstalován mnohem rychleji než tucet Powerpacků,“ vysvětlil Lambert.

Diskuze (25) Další článek: Třetí generace procesorů Ryzen by měla mít až 16 jader a frekvenci 5 GHz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,