Tesla britského režiséra začala „z ničeho nic“ hořet

Šéf automobilky Tesla Elon Musk bude mít zase o něco divočejší sny. V letošním roce provází jeho firmu negativní publicita, které jistě nepřidá video hořícího Modelu S, patřícího britskému režisérovi Michaelu Morrisovi.

Morris pro televizní stanici NBC režíroval několik dílů seriálu The Slap a dále se podílel na sériích House of Cards, 13 Reasons Why nebo třeba Preacher. Incident, ke kterému došlo v sobotu 16. června na kalifornském bulváru Santa Monica, publikovala na Twitteru jeho manželka – americká herečka Mary McCormack.

K požáru auta může dojít následkem nehody či technické závady. V tomto případě však Mary McCormack tvrdí, že rozhodně nešlo o nehodu a elektromobil začal hořet „z ničeho nic“. Dodala, že Morrise, sedícího v tu chvíli za volantem, upozornil na plameny, šlehající ze spodní části vozu, kolemjdoucí pár. Tesla v tu chvíli jela v běžném režimu, nikoli „na autopilota“.

Policejní poručík William Nash řekl, že nedošlo k žádným zraněním a dodal, že do protokolu jako možný důvod požáru uvedl potenciální závadu na baterii. Tomu ostatně odpovídá jak místo, odkud šlehají plameny, tak i samotný průběh požáru s plamenem šlehajícím pod tlakem z jednoho místa.

Média nyní s ohledem na video spekulují, že příčinou by mohlo být mechanické poškození (konkrétně „propíchnutí“) baterie nějakým předmětem, který zasáhl spodní část automobilu. Nebylo by to poprvé, co k něčemu takovému došlo. Proto Tesla v roce 2014 nabídla majitelům Modelu S titanovo-hliníkový plát podvozku pro zvýšenou ochranu této části vozu. V minulosti přitom byly zaznamenány dva požáry, způsobené mechanickým poškozením akumulátorů vnějším vlivem.

Tesla označila incident za „mimořádně neobvyklý“ a zahájila jeho vyšetřování. Nezapomněla však dodat, že její elektrická vozidla jsou méně náchylná k požáru než auta poháněná palivem.

Diskuze (55) Další článek: Procesory Intelu se potýkají s další chybou. Tentokrát jde o desetinnou čárku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,