Terminátor MSI K7T 266 Pro-R

Boj pokračuje - Intel útočí na poli procesorů svým Pantiem 4 a pamětmi RDRAM, AMD odpovídá Athlonem 4 jemuž kryjou záda paměti DDR (Double Data Rate) SDRAM. Poslední podpůrnou zbraní AMD v této bitvě jsou základní desky s čipovou sadou VIA KT266 a mezi těmito deskami se do útoku jako první vrhá MSI K7T 266 Pro. Dnes si proto uděláme "sborku - rozborku" tohoto typu, jež je ještě navíc vybaven řadičem UltraATA /100 RAID. Řízení letového provozu pro tentokráte obstará Athlon "C" 1000.

Desku MSI K7T 266 Pro-R jsem podrobil řadě specifických testů - některé z nich jsme již publikovali v jiných souvislostech. Základními otázkami bylo:

  • Jak si povede systém s pamětmi DDR - ve srovnání s klasickými pamětmi PC133?
  • Jak se projeví rychlé propojení V-link na celkovém výkonu disků?
  • Mohou programy čerpat z výhod paměti DDR?

Testovací sestava pracovala v nepřetaktovaném režimu:

  • Athlon 1000 C (133MHz FSB, 266MHz data)
  • 128MB DDR SDRAM PC2100 (CAS 2.5, nastavení Turbo) Samsung
  • 128MB SDRAM PC133 (CAS3, nastavení Turbo) - čipy PQI
  • Disk Seagate ST330620A Barracuda III, 7200 rpm. UltraATA/ 100
  • Základní desky: Abit KT7A Raid (+HPT370) / MSI K7T 266 Pro-R (+Promise20265R) 
  • InnoVision Tornado GeForce 2 MX (Detonator 6.50)
  • Windows 98SE, drivery řadičů, service pack 4in1 v 4.31

Propustnost paměti

Pro doplnění přehledu jsou výsledky doplněné o kombinace taktování paměti a FSB 100MHz.

Rozdíl mezi nejpomalejší variantou - čipsetem KT133, Athlonem 1000 (200MHz data) při použití paměti SDRAM PC100 a nejrychlejší variantou, Athlonem 1000 C (266MHz data) + PC266 (DDR) je 40%. Relevantnější je srovnání nejvýkonnější varianty SDRAM s nejlepší kombinaci DDR SDRAM - zde je rozdíl 30%.

Quake III 

Jako benchmark, jež značně zatěžuje paměťový subsystém počítače (díky množství a způsobu zpracování textur) se často používá smyčka Timedemo1 z hry Quake III Arena. Test se provádí v nízkém rozlišení aby se vyloučil vliv grafické karty.

Se srovnání nejvýkonnější varianty SDRAM s nejlepší kombinaci DDR SDRAM (K7T 266 Pro) vychází rozdíl 15%. Je-li tento rozdíl odpovídající nebo ne, nechám na Vás - je třeba si ale uvědomit, že se pohybujeme v nelineárních hodnotách kde dávno neplatí, že dvojnásobný výkon procesoru nebo paměti přinese zkrácení výpočetní doby na polovinu.

Poznámka: A co ovlivňuje výkon počítače v dané aplikaci? Zejména tyto faktory: výkon procesoru, výkon paměťového subsystému, výkon diskového subsystému a v neposlední řadě zde také hraje roli i "fixní režie" aplikace a operačního systému - jedná se o čekací smyčky nutné pro synchronizaci a chod systému (ty jsou často nezávislé na taktu procesoru - ilustraci nechť je proces nabíhání operačního systému).

Diskový subsystém

I zde si vypomůžu dřívější analýzou:

Pro dosažení maximálního výkonu doporučuji použít obsažený řadič Promise PDC20265R. Integrovaný řadič southbridge VT8233 nabízí pouze průměrný výkon...

Závěr

Pokud nalistujete na PCtuningu test základní desky se "sesterskou" čipovou sadou VIA Apollo Pro 266 - jež také obsluhuje paměti DDR SDRAM ale která je určená pro pomalu končící Pentia III zjistíte, že KT266 je na tom s Athlony mnohem lépe. Apollo Pro 266 totiž "trpí" na pomalou 133MHz sběrnici Pentia III (DDR paměti PC2100 používají datový takt 266MHz) - široké přenosové pásmo paměti tedy končí na "úzké cestě" procesorové sběrnice (z toho plyne, že paměti DDR a Pentia III současného typu nebudou asi nikdy příliš výkonným párem).

Jinak je tomu v případě Athlonů C i Athlonu 4 (Palomino) - zde je "datový takt" procesoru i paměti stejný - 266MHz. To vede ke zvýšení výkonu této kombinace o cca 15% (oproti systémům s Athlonem "C" a pamětmi PC133 SDRAM) - a to není tak zlé - pohybujeme totiž se v oblasti, kde každé procento výkonu přichází velice těžko.

Tak jako tak - jedná se o jeden z nejvýkonnějších systému současnosti - zvláště, když jej přetaktujeme (nebo použijeme-li běžný 1.4GHz procesor :)) Komparativním srovnáním s výsledky Pentia 4 1.7GHz dojdeme k názoru, že náš přetaktovaný systém se s tímto procesorem může v aplikačních testech plně rovnat - někde je lepší, jinde zase horší - to závisí na optimalizaci dané aplikace...

Joro: Boj procesorů přechází nenápadně ze světa hardware na platformu software - přesněji řečeno na souboj vlivu výrobků a výrobců na softwarové domy a na následné prosazování žádaných optimalizací. "Ušitím" aplikace na daný procesor se dnes dá často dosáhnout většího nárůstu výkonu, nežli prostým zvýšením jeho frekvence. Příkladem toho nechť je souboj Athlonu a Pentia 4 jež spočíval v kompresi videa do formátu MPEG 4 freewarovým kodekem bbMPEG. První kolo dopadlo hůř pro Pentium 4... Poté jeden z pracovníku Intelu provedl optimalizaci a překompilování kodeku tak, aby optimálně využil instrukcí SSE II Pentia 4 - tímto dosáhl téměř čtyřnásobného zrychlení výpočtů! Upravený kodek deklasoval Athlona do doby, něž byla provedena odpovídající optimalizace kodeku pro Athlona...

Co se týče K7T 266 Pro-R nelze než konstatovat, že se jedná o vynikající desku - spojuje výkon, bohaté vybavení (externí řadič RAID, ) a moderní technologie v jeden vyvážený celek - navíc se zdá, že je i dobrou investicí do budoucna (podle dosud nepotvrzených informací bude tato deska podporovat i nové procesory AMD - Athlony 4 i Morgany).


05/2001
Za výkon, stabilitu a bohaté vybavení.

 

MSI K7T 266 Pro-R

Klady:

  • kvalitní provedení a stabilita,
  • RAID, D-LED, dálkové měření teploty čidlem TopTech III,
  • kvalitní firemní podpora (BIOSy, drivery...)
  • vynikající ladící možnosti

Zápory:

  • poněkud dražší řešení,
MS 815EP Pro-R výkonová třída A (vyšší)
výkon (performance)
vybavení (features)
cena (price)
podpora (support)

Výrobce: www.msi.com.tw

joro

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,