Elon Musk | Tesla Motors

Tequila od Tesly asi nebude. Mexičané nechtějí Muskovi udělit ochrannou známku

Když v říjnu Elon Musk na svém Twitteru letmo oznámil, že pracuje na vlastní tequile pod značkou Tesly, lidé po celém světě se okamžitě začali těšit, jak si domů koupí láhev agávové pálenky s logem populárního výrobce elektromobilů. Byl to pěkný sen. Celý projekt ale naráží na problémy - Muskovi se nedaří sehnat k lihovině ochranná známka, informuje agentura Reuters.

O tequile pod značkou Tesly toho moc známo není, jen, že po plamenometu jde o další šílený nápad, se kterým Musk přišel a který hodlá dotáhnout do konce. Alkoholický nápoj se má jmenovat Teslaquila, čímž přímo odkazuje na svou domovskou značku.

Proč by firma vyrábějící elektromobily měla vyrábět i tequilu, asi nemá cenu spekulovat, můžeme to brát třeba jako přípravu na svět samořídících aut a tudíž možnosti dát si skleničku za volantem. Nebo jako marketingový výstřelek, kterým skutečně je.

Muskovi se ale vyskytl problém, který nesouvisí asi s produkcí alkoholu, ani se samotnou firmu. Americký úřad pro patenty a ochranné známky mu jméno Teslaquila nechce zaregistrovat, protože se proti tomu ohradila mexická rada pro regulaci tequil (CRT).

Pro Mexičany je totiž tequila národní bohatství a produkci agávové pálenky berou smrtelně vážně. Jde navíc o chráněné slovo a Teslaquila jej až moc evokuje. Aby se navíc nápoj mohl jmenovat tequila, nebo nějak podobně, musí dodržovat přísná kritéria, která v současnosti Muskův zamýšlený nápoj nesplňuje - třeba výrobu v Mexiku.

A nejen, že by musela být vyrobena v Mexiku, ale dokonce v jednom z pěti konkrétních států Mexika. Americké zákony tato pravidla ctí a tequila prodávaná v USA musí splňovat přísná mexická pravidla. Je to podobné jako šampaňské ve Francii - také musí pocházet z regionu Champagne.

Musk tak má několik možností. Buď si výrobu úplně rozmyslí a žádná Teslaquila nebude. Nebo změní název a vznikne nějaký jiný alkohol. Může se také pořád rozhodnout podlehnout mexickým zákonům a vznikne skutečná tequila. I kdyby ale nakonec nic nevzniklo, pořád tu máme plamenomety nebo surfovací prkna.

Diskuze (4) Další článek: Lepší než všechny herní konzole: MSI Trident X je minipočítač s Core i7 a RTX 2080

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,