Procesory | Intel | Přetaktování

Teplotu Intel Core i9-10900K lze snížit delidem. Riziko poškození je ale vyšší než u starších čipů

Pro pokročilejší přetaktování, kdy chcete snížit teploty procesoru co nejvíce, se převážně u procesorů Intel provádí takzvaný delid, kdy se použije nová teplovodivá pasta pod rozvaděčem tepla.

A protože nové desetijádro Intel Core i9-10900K trpí na poměrně vysoké teploty, které je problém uchladit i se základním vodním chlazením, připadá delid o to více v úvahu. Problém ale je, že podobně jako u Core i9-9900K už Intel používá pájený spoj. Po odlepení rozvaděče tepla nejde o vyčištění od původní pasty, ale doslova odškrábání india pomocí ostrého skalpelu. Během tohoto procesu může poměrně snadno čip prasknout, takže je nutné postupovat velmi opatrně.

Snímek obrazovky 2020-05-26 v 18.26.46.jpg
Porovnání  teplot u procesoru Intel Core i9-10900K před a po delidu

Po odstranění india i z rozvaděče tepla se nanese teplovodivá pasta (ideálně tekutý kov) a výsledky se samozřejmě projeví. Jak ale naměřil známý derBauer, není to taková hitparáda, jako u starších čipů, kdy bylo možné touto metodou snížit teplotu třeba o 20 stupňů Celsia.

Dle měření na výkonném vodním chlazení se podařilo dostat teploty z původních v průměru asi 83 stupňů Celsia na hodnoty kolem 75 stupňů Celsia, tedy asi o 8 stupňů Celsia. Takový rozdíl nepřináší zas takové výhody při přetaktování, takže je otázkou, zda se zvýšené riziko vyplatí.

Diskuze (29) Další článek: ELONOVINKY: Dnes odstartuje Crew Dragon s lidskou posádkou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,