Tento text je cool!

Někdy by bylo příjemné si své webové stránky osvěžit nějakým pěkným textovým efektem, žel kdo nezná Javu, moc si tohoto druhu zábavy neužije. Samozřejmě něco se dá udělat animovaným GIFem, ale to, co se dá dělat s Cooltextem, je něco trochu jiného...
Tento program, který má své stránky na serveru Sothlink, je určen pro tvorbu efektů založených na textové předloze. Sice nemá obšírné možnosti, ale z nabízených efektů si jistě vybere každý a výsledky vypadají celkem dobře. Jak již bylo řečeno, nabídka efektů je pevně daná, ale dají se různě definovat možnosti, a tím pádem je výběr opravdu větší.

Před výběrem typu efektu je zde na výběr z mnoha předloh, z nichž každá většinou obsahuje zcela odlišný typ efektů, které se dají dále upravovat a přizpůsobit požadavkům uživatele. CoolText obsahuje několikadílného průvodce, ve kterém jsou všechny dostupné měnitelné vlastnosti jednotlivých efektů i vlastnosti samotného Java appletu.

Při nahrávání appletu si lze vybrat, respektive zadat textovou zprávu, která se bude během nahrávání zobrazovat, mezi základní vlastnosti patří také rychlost pohybu pozadí (pokud je tento efekt použit). Když už jsme u toho pozadí, v souvislosti s ním máte na výběr množství směrů pohybu, kterým bude pozadí appletu posouváno, pozadí může být například tvořeno obrázkem nebo barevným přechodem. Další prvky appletu jako jednotlivé efekty vidíte většinou v levé části průvodce. Ostatní parametry pro applet, přesněji řečeno daný textový efekt, nejsou nijak zvlášť zajímavé – nastavuje se většinou ještě styl textu (včetně druhu animace), popřípadě odkazy a cílový rámec, pokud je použit.

V závěru lze říci, že se jedná o celkem zajímavý program pro milé oživení webových stránek, má mnoho kladů, mezi které patří velký výběr efektů a různá dodatečná nastavení, ale má také nedostatky (špatně vyhlazuje písma, rychlost posouvání). Ale i přes to všechno se dá tento program doporučit alespoň na vyzkoušení. Jeho zkušební verzi si můžete stáhnout na stránkách výrobce, plná verze pak stojí jako všechny produkty této společnosti 25 USD. Nutno dodat, že instalační soubor zkušební verze má velikost nějakých 1,5 MB.

Diskuze (1) Další článek: Microsoft kupuje Navision za 1,3 miliardy dolarů

Témata článku: , , , , , , , ,