Tento přenosný radar z Izraele umožní vojákům doslova vidět skrz zdi. Klidně i přes beton

Izraelský vojenský technologický startup Camero-Tech odhalil radarové zařízení, o němž tvrdí, že svým uživatelům umožňuje doslova „vidět skrz zdi“. Informoval o tom Business Insider.

Tzv. Xaver 1000 údajně dokáže zpravodajským jednotkám poskytnout „bezprecedentní situační 3D vizuální obraz“ a má schopnost detekovat „živé objekty (statické nebo dynamické) za zdmi a stavebními překážkami“.

Obsluha tohoto futuristického gadgetu, který váží cca 16 kg, je podle výše jmenované společnosti velmi jednoduché a zvládne ho jeden člověk. Získaná data lze posílat zpět do ústředí prostřednictvím Wi-Fi.

Přes většinu běžných stěn

Camero-Tech tvrdí, že Xaver 1000 „může proniknout přes většinu běžných stěn a materiálů“ včetně cementu a betonu v okruhu zhruba 40 metrů pomocí pulzního ultraširokopásmového radaru.

Integrovaná desetipalcová dotyková obrazovka umožňuje týmům prohlížet živé objekty za téměř jakoukoli zdí, přičemž není problém určit, zda se jedná o „dospělé, děti nebo zvířata“. Algoritmus AI pak může sledovat pohyby dotyčných objektů.

Xaver 1000 je primárně určený pro využití v armádě, ale mohl by přijít vhod třeba i záchranářům, kterým by usnadňoval pátrání po osobách uvězněných v sutinách apod.

Diskuze (7) Další článek: Sledujte start rakety Falcon 9 s telekomunikační družicí SES-22

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,