Bezpečnost | Windows 11 | TPM

Tenhle čip proslavila omezení spojená s Windows 11. Co byste měli vědět o TPM

  • Windows 11 budou požadovat, aby měl počítač TPM
  • K čemu slouží, jak zjistit, zda jej v počítači máte?
  • Jak jeho případnou absenci vyřešit?

S představením Windows 11 se do popředí zájmu dostala součástka počítače, o které běžný uživatel počítače doposud nevěděl a vědět nemusel. Jedenáctky však přítomnost čipu TPM vyžadují, takže nastal čas odpovědět na důležité otázky.

Co je to TPM čip?

Zkratka TPM znamená Trusted Platform Module a jednoduše jde o šifrovací procesor, který v bezpečném stavu uchovává šifrovací klíče. Obsah TPM čipu nelze bez znalosti hlavního hesla nijak získat, a to ani jeho vyjmutím a dolováním dat na jiném počítači či zařízení. Můžete si jej tedy představit jako bezpečnostní schránku, sejf, pro uchování šifrovacích klíčů. V praxi se TPM čip nejčastěji používá ve spojení s BitLockerem, nástrojem Windows (verze Pro a výše) pro zašifrování dat přímo na pevném disku. Tak, aby data nebylo možné získat připojením disku k jinému PC či nabootováním jiného OS z flashdisku, a tím obejití hesla do Windows.

Microsoft původně požadoval pro Windows 11 TPM čip verze 2.0 (uveden na konci roku 2014), později ustoupil a spokojí se s verzí 1.2 z roku 2011. Avšak ani sedm let po uvedení druhé verze není TPM čip samozřejmostí ani u základních desek střední třídy, natož u levných notebooků, kde se výrobce snaží ušetřit každou korunu. Pozitivní zprávou je, že všechny notebooky z našeho nedávného velkého testu již TPM standardně nabízejí a po oznámení záměru Microsoftu tlak na jeho integraci poroste.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (4) Další článek: Indický vesmírný teleskop AstroSat pozoroval evoluci trpasličích galaxií. Vznikaly v nich nové hvězdy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,