Operační systémy | macOS

Temný režim a spousta vychytávek. Vyzkoušeli jsme nový macOS 10.14 Mojave

  • Vyzkoušeli jsme veřejnou betu macOS 10.14 Mojave
  • Hlavní novinkou je temný režim a velký důraz na soukromí
  • Jako první beta je systém překvapivě rychlý a dobře použitelný.

MacOS 10.14 Mojave je nejnovější desktopový systém od Applu. Systém se namísto velkých novinek zaměřil spíše na méně viditelné věci a optimalizaci. A je to znát. Přestože se jedná o první betu, je systém rychlý a stabilní, narozdíl třeba od loňské skoro až tragické bety High Sierra. Při přechodu narazíte maximálně na pár nefunkčních aplikací, které vývojáři ještě pro Mojave nepřizpůsobili.

Pokud chcete betu macOS 10.14 Mojave vyzkoušet, stačí provést pár jednoduchých kroků v návodu od Applu. Přesto připomenu, že před upgradem nezapomeňte systém zálohovat!

mojave0001.jpg

Ikonickou tapetou zde nemůže být nic jiného, než Mohavská poušť po které systém získal i své jméno. Tapeta je však nyní dynamická a z průběhem dne se mění. Mojave si tak můžete vychutnat s pohledem ve dne i v noci.

mojave1.png mojave2.jpg

A když už nám s průběhem dne tmavne tapeta, rozhodl se Apple konečně podobně jako Microsoft ve Windows 10 přinést i temný režim. Do toho se přebarví kompletně celý systém od horní lišty, dashboardu, finderu až po vzhled samotných aplikací, tedy aspoň těch, které to podporují.

mojave6.pngmojave7.png

K lepší organizaci souborů a složek na ploše lze nově využít sady. Ty vezmou veškerý obsah na ploše a dle jejich druhu je sloučí a seřadí na kraji plochy. Nepořádek na obrazovce vám sice úplně nepročistí, ale přinejmenším vytvoří z chaosu alespoň trochu organizovaný chaos.

mojave4.pngmojave5.jpg

V dashboardu máte v místě, kde doposud byly pouze minimalizované aplikace nově také tři naposledy využívané aplikace.

mojave3.png

Zásadního vylepšení se dočkaly také screenshoty. Pomocí klávesové zkratky cmd + shift + 5 vyvoláte nabídku s možnostmi screenshotování a lze skrze ně pořizovat dokonce i záznam obrazovky. Každý screenshot či záznam se nyní po vzoru iOS vždy na okamžik objeví v malém okénku v rohu obrazovky. Kliknutím na něj můžete provést rychlé úpravy.

mojave10.pngmojave12.png

K těmto úpravám se využívá známé funkce náhled, ve které můžete screenshot ořezávat, nebo do něj psát či kreslit. Podobné je tomu i se záznamy obrazovky, které můžete instatně oříznout dle potřeby.

mojave13.pngmojave14.png

Do finderu přibyl nový zobrazovací režim zvaný galerii pro snadnější procházení fotek. V rámci finderu nyní vidíte i podrobná metadata souboru a přibyla zde i trojice rychlých akcí pro snadnější anotaci, úpravy apod.

mojave11.png

Vylepšeno bylo také Continuity, tedy propojení macOS a iOS. Do poznámek, e-mailu či aplikací balíku iWork můžete přímo vkládat fotografie či skeny dokumentů přímo z iPhonu. Soubory nemusíte odnikud kopírovat. Prostě se z iPhonu vloží přímo na požadované místo.

mojave21.pngmojave22.png

Novinkou je také graficky přepracovaný obchod App Store, který přinesl stejný design jakou známe už z loňské verze iOS. Ve storu můžete nyní nalézt i články s doporučenými aplikacemi, lze zde stahovat doplňky pro Safari a nabízí i další možnosti. Samozřejmostí je podpora temného režimu.

mojave8.jpg

Do macOS přibyla trojice úplně nových aplikací: Domov, Akcie a Diktafon. Perličkou na nich je to, že nebyly vyvinuty úplně od začátku, ale pouze s některými úpravami přeneseny z mobilního systému iOS. To zatím umí pouze Apple, ale port aplikací z iOS na macOS bude za rok možný i pro vývojáře třetích stran.

Snímek obrazovky 2018-07-02 v 14.27.16.png

Akcie nabízí jednoduchý přehled sledovaných akcií s cenou i grafem jejího vývoje. V pravé stránce aplikace pak najdete souhrn článků týkající se konkrétních akcií. Skrze diktafon nyní můžete nahrávat hlasové zprávy i na svém Macu. Domov na macOS přinese pohodlnější správu chytré domácnosti.

mojave17.pngmojave19.pngmojave18.png

Přibyly i nenápadné novinky na pozadí. Systém v rámci lepší ochrany soukromí u aplikací hlídá, k čemu se snaží přistupovat a je pak jen na vás, zda jí to povolíte či ne. Podobně tomu je i u webových stránek v Safari, kde předem blokuje vyskakovací okna, přístup ke kameře či mikrofonu.

mojave15.jpg

Navíc Apple zapracoval na vaší anonymitě, tak aby vás stránka nedohledala ani pomocí tzv. fingerprintingu, tedy podle toho jaký systém, prohlížeč či jeho doplňky používáte. To sice funguje skvěle, ale nevím zda, je to mým špatným nastavením, nebo chybami v první betě, ale některé weby se mi kvůli tomu zobrazují nepřesně.

mojave16.png

Konec stejným heslům ve více službách. Safari vám pro každou registraci sama vygeneruje silné heslo, které si pak uloží do klíčenky. Drobnou novinkou je také zobrazení ikon webových stránek přímo v panelu Safari. Je skoro až z podivem, že taková základní věc v prohlížeči Applu stále chyběla.

mojave20.pngmojave21.jpg

Poslední objevenou novinkou je vylepšené FaceTime, které umožňuje videohovory až mezi 32 účastníky najednou. Vzhledem k tomu, že v mém okolí moc lidí macOS 10.14 Mojave ani iOS 12 nevyužívá, tak jsem tuto funkci nemohl zatím osobně vyzkoušet.

Snímek obrazovky 2018-07-02 v 14.41.09.png
Diskuze (34) Další článek: Další potvrzení, že i iPad odemknete tváří: Programátor vyšťoural důkaz v betaverzi iOS 12

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,