Internet | Statistiky | Tržní podíl

Téměř polovina veškerého internetového provozu v roce 2022 pocházela od botů

Vzpomínáte si na dobu, kdy byl internet místem, kde lidé objevovali a sdíleli znalosti s ostatními? Podle společnosti Imperva, která poskytuje software a služby v oblasti kybernetické bezpečnosti, tyto časy pomalu, ale jistě nenávratně končí.

V nejnovější zprávě odborníci z Impervy tvrdí, že v roce 2022 pocházelo ohromujících 47,4 % veškerého internetového provozu od botů. To je o 5,1 % více než rok předtím. Takzvaní „špatní boti“ přitom tvoří bezmála třetinu automatizovaného provozu.

Internet plný botů

Imperva rozdělila boty do dvou kategorií: na špatné a dobré. Jednoduše řečeno: špatní boti jsou ti, kteří provádějí automatizované úlohy se škodlivým záměrem. Mohou být použiti například k neoprávněnému získávání dat z webových stránek nebo k organizování útoků typu DDoS (distributed denial of service). Někteří špatní boti mohou dokonce usnadňovat podvody a krádeže.

Špatné roboty lze dále kategorizovat. V roce 2022 byla většina – 51,2 % – špatných botů považována za pokročilé z hlediska úrovně jejich sofistikovanosti ve srovnání s jednoduchými (33,4 %) a středně pokročilými (15,4 %) boty. Za dobré boty jsou naopak označováni ti, kteří plní užitečné úkoly, jako je indexování webových stránek pro vyhledávače nebo sledování výkonu webů.

Špatní boti mohou ovlivnit všechna odvětví, ale některá z nich bývají postihována více. Podle Impervy byly nejvíce zasaženy stránky s hrami, weby telekomunikačních firem a poskytovatelů internetových služeb, právnické a vládní stránky, online obchody, weby finančních institucí, komunitní a společenské stránky a webové stránky věnované cestování.

Údaje dále ukazují, že špatní boti se nejčastěji zaměřují na stránky ve Spojených státech amerických. Druhá nejčastěji napadaná země – Austrálie – v tomto směru značně zaostává, neboť ve srovnání s USA zaznamenala méně než polovinu útoků.

Zatímco provoz botů se soustavně zvyšuje, lidský provoz na internetu má klesající tendenci. Dle Impervy se lidmi generovaný provoz snížil z 57,7 % v roce 2021 na 52,6 % v loňském roce. Vrchol nastal v roce 2019, kdy činil 62,8 %, ale od té doby setrvale klesá.

Diskuze (1) Další článek: SpaceX dopravila na Mezinárodní vesmírnou stanici další turisty

Témata článku: , ,