Téma týdne: Vánoce – poradíme s výběrem dárků!

Vánoce jsou tady, Vánoce jsou tady, zpívá se v jedné z reklam, která se patrně i letos objeví na televizních obrazovkách. Pokud nejste zrovna Jehovista, Vánoce se budou patrně týkat také vás. Pomůžeme vám vybrat ty správné vánoční dárky.
Téma týdne: Vánoce – poradíme s výběrem dárků!

I letos jsme pro vás připravili seriál článků s přehledem aktuálních novinek, cenových tipů i slevových akcí konkrétních prodejců. Přesto si neděláme iluze o tom, že se nám podařilo zachytit každou informaci o předvánoční slevě či novém výrobku. Pokud budete mít informace, kterými bude vhodné doplnit některý z našich článků, napište vaši připomínku do fóra pod článkem, rádi váš tip do přehledu přidáme.

Na co se tento týden můžete těšit?

Dnes si přečtete o zajímavých novinkách v oblasti notebooků a PDA zařízení. Na zítra jsme připravili Průvodce nákupem domácího kina aneb Nakupujeme DVD DivX přehrávač. Článek připravuje Lukáš Honek, což je myslím dostatečnou zárukou kvality. Ve středu se budete moci těšit na dalšího průvodce – tentokrát poradíme, jaký vybrat MP3 přehrávač. Jejich cena klesá a některé internetové obchody mají v nabídce několik značek za opravdu zajímavé ceny.

Čtvrtek bude ve znamení rozsáhlého článku na téma výběr a nákup počítačových komponent a periferií. Již teď mohu slíbit, že se máte na co těšit. Součástí bude také obsáhlý návod, ve kterém vám poradíme praktické postupy na výměnu jednotlivých komponent. Pátek bude ve znamení digitálních fotoaparátů a opět přineseme praktické rady pro jejich výběr. V sobotu přineseme přehled „přáníčkových webů“, tedy internetových stránek, které umožňují zaslat vašim blízkým a přátelům virtuální pozdravy. Na neděli jsme přichystali podobné téma, ale v lepším balení. Pokud máte k dispozici Photoshop nebo jiný grafický editor s podobnými možnostmi, určitě oceníte našeho průvodce, ve kterém názorně předvedeme, jak vyrobit slušivé vánoční přání.

Dnes se podíváme na notebooky, PDA a trochu okrajové PC periferie - webkamery a scannery.

Notebooky

Potomek chce notebook? Ptejte se, proč ho chce!

V současné době jsou notebooky módní záležitostí a potvrzují to nejenom výzkumy renomovaných společností, ale třeba i debaty mezi žáky v základních školách. Mít počítač už dnes není zase až tak neobvyklé, ale když se mezi 10 až 14letými dětmi objeví vlastník notebooku, vyslouží si oprávněnou pozornost spoluvrstevníků, se kterými jinak jen tak něco nehne.

I v jiných rodinách se potom objevují dítka žadonící o nový počítač – notebook. Pokud je hlava rodiny ochotná o takové investici vůbec uvažovat, zpravidla bere v potaz pouze nejlevnější modely z katalogů Makra nebo Electro Worldu, kde je lze pořídit za zhruba dvacet tisíc korun bez DPH.

Rodič by se v takové situaci neměl unáhlit. Tyto levné modely jsou vybaveny pouze integrovanou grafickou kartou, která pro své potřeby ukrajuje paměť operačnímu systému a s výkonem na tom není nijak slavně. Obecně lze říci, že s takovouto grafickou kartou nelze hry hrát – obraz bude trhaný, nekvalitní, díky malé paměti jsou možné i výpadky v zobrazení. Pokud tedy potomek využíval svůj stávající počítač především na hraní her, měl by mu rozumný rodič investici do notebooku vymluvit. Řada firem dnes nabízí modernizaci počítačů a za dvacet tisíc korun jej lze výrazně omladit (více ve čtvrtečním článku). Druhou možností je pořízení notebooku s výkonnou grafickou kartou, ale jejich ceny začínají výrazně výše.

Před nákupem notebooku by se každý uživatel měl rozhodnout, pro co bude počítač využívat především:

Mobilní práce: notebook by měl být vybaven technologií Centrino, která díky úspornému procesoru umožňuje až 4 hodiny práce na baterii. Výhodou je také výrazně tišší chod a přítomnost wifi připojení, které dovoluje používat notebook v bezdrátových sítích. Ceny těchto notebooků zpravidla začínají okolo čtyřiceti tisíc korun bez DPH.

Hraní her: notebook by měl být vybaven výkonnou grafickou kartou. Tyto karty nedosahují výkonu stolních herních počítačů, ale i tak svým výkonem ve hrách nabízí mnohonásobně lepší zážitek než integrované grafické karty, kterými je vybavena většina notebooků. Podobně jako u grafických karet pro stolní počítače, i zde dominují dva výrobci – nVidia a ATI.

nVidia výrobcům notebooků nabízí pestrou paletu mobilních grafických karet. V dnešní době se lze v noteboocích nejčastěji setkat s grafickými kartami nVidia GeForce FX Go 5200 a 5700 (čím vyšší číslo, tím výkonnější grafická karta), případně se můžete setkat i s předchůdci označenými jako 5100, 5600 a 5650. Nejnovějším modelem je nVidia Geforce Go 6800, která nabízí výkon a technologie postavené na grafických kartách řady 6xxx (plnou podporu DirectX 9 a řadu dalších technických novinek).

ATI nabízí také velmi širokou škálu grafických karet pro notebooky. Blíže se z ní můžete seznámit na této stránce. Nejčastěji se lze setkat s notebooky vybavenými grafickými kartami ATI Mobility Radeon 9200 a 9700 (dále jsou v nabídce verze 7500, 9000, 9200, 9600, 9800). Pokud je notebook vybaven novou sběrnicí PCI Express (test grafických karet pro stolní počítače s touto sběrnicí naleznete zde), může být osazen kartou Mobility Radeon X300, X600 a nejvýkonnější X800.

Grafické karty pro notebooky nabízí zpravidla 64 nebo 128 MB paměti.

Sledování filmů: v tomto případě využijete zejména notebook vybavený širokoúhlým displejem s poměrem stran 16:10. Tyto notebooky nabízí vyšší podélné rozlišení a proto nabízí i lepší komfort při běžné práci. Standardní rozlišení je 1280 × 800 obrazových bodů u displejů s úhlopříčkou 15,4“ a 1440 × 900 u 17“ displejů.

Vyplatí se koupě notebooku s operačním systémem?

Koupě notebooku s operačním systémem Windows XP ve verzi Home nebo Professional se zcela určitě vyplatí, protože kupujete tzv. OEM verzi, jejíž cena je nižší než při samostatném prodeji. Pokud nechcete používat dominantní operační systém, můžete sáhnout alternativě v podobě notebooku vybaveném operačním systémem Linux. Takové modely má ve své nabídce například Acer (TravelMate 2303NLC za 20 990 Kč bez DPH) nebo HP (HP Compaq nx9020 za 21 480 Kč bez DPH).

Sehnat notebook „velké značky“ bez operačního systému Windows je poměrně těžké, téměř všechny modely v základní nabídce mají tento operační systém jako standard. Jiná situace je u menších výrobců a méně známých značek.

Firmy jako Proca nebo Mironet nabízí u svých notebooků možnost konfigurace zákazníkem. Ten má potom možnost operační systém zcela vynechat, případně Windows nahradit operačním systémem Linux.

Kolik megabajtů operační paměti?

Všichni výrobci a prodejci notebooků v dnešní době nabízí standardně 256 MB operační paměti. Přidání dalšího paměťového modulu je velice snadné, ale pokud budete chtít větší paměť než má vybraný model, je lépe nechat toto na prodejci. Příplatek za dalších 256 MB paměti je zhruba 1500 Kč.

Pro provoz běžných aplikací je dostatečných 256 MB, pouze velmi aktivní uživatelé, kteří mají ve zvyku mít otevřeno několik různých aplikací, mohou zaznamenávat zpomalení. Jiná situace je u aplikací pro editaci videa a samozřejmě také her, které jsou na operační paměť velmi náročné.

Jsou notebooky s širokoúhlými displeji dražší?

Modely s širokoúhlými displeji jsou nabízeny jako alternativy ke klasickým displejům. Doba, kdy širokoúhlý displej znamenal jistou exkluzivitu, je již pryč. Ceny těchto notebooků jsou v současné době na stejné úrovni, jako modely s klasickými displeji.

Mám notebook bez procesoru Centrino, můžu používat wi-fi?

Oblíbený a častý omyl. Centrino není procesor, ale označení pro technologii, která se skládá:

  • procesoru Intel Pentium M
  • čipsetu Intel 855
  • síťového adaptéru Intel Pro Wireless 2100/2200BG

Pokud notebook obsahuje tyto díly, může jeho výrobce na šasi umístit nálepku Intel Centrino. Wi-fi, tedy bezdrátovou síť podle standardu 802.11b/g nabízí i notebooky bez této technologie. Pravidlo platí spíše v opačném směru – pokud je notebook vybaven Centrinem, může si být potenciální zákazník jist, že má i podporu bezdrátové sítě. Pokud notebook nemá zabudovaný bezdrátový síťový adaptér, můžete bezdrátovou síť využívat s externí síťovou kartou, které se pro notebooky prodávají např. ve formě USB klíčů, případně PCMCIA karet. Cena obou variant začíná pod jedním tisícem korun.

U notebooku chybí disketová mechanika. Proč?

Mnoho uživatelů si ani dnes nedokáže představit, že by u počítače měla chybět disketová mechanika. Jsou tací, kteří diskety využívají jednou za rok, někteří je nevyužívají vůbec, ale přesto si myslíme, že „disketovka“ k počítači prostě patří. U notebooků je to ale jinak, již několik let jsou výrazně na ústupu a dnešní modely disketovou mechaniku nenabízí. Kdo ji mermomocí potřebuje, musí to řešit za pomoci externí mechaniky, která se připojuje pomocí USB portu. Její cena není vysoká, pohybuje se zhruba okolo jednoho tisíce korun.

Cenových tipů u notebooků je tolik, že jsme se toto téma rozhodli zpracovat do samostatného článku, který vyjde zároveň se čtvrtečním dílem našeho seriálu.

PDA – trendy a novinky mezi kapesními počítači

Stejně jako všechny oblasti informačních technologií, i kapesní počítače prochází bouřlivým rozvojem. Podobný boj, jaký dennodenně svádí zastánci okének a tučňáků, hoři i v oblasti kapesních počítačů. Podle výzkumu společnosti IDC, prodala společnost palmOne ve třetím čtvrtletí tohoto roku o dvacet procent kapesních počítačů méně, nežli ve čtvrtletí druhém.

Hlavní příčinu bych hledal spíše ve společnosti PalmSource, potažmo operačním systému PalmOS. Pátá verze nepřinesla očekávaná a významná vylepšení a šestka je stále v nedohlednu. Stávající věrní uživatelé tak nemají důvod k upgradu a ti méně loajální se poohlédnou jinde. Platformě PalmOS rozhodně nepomohl odchod společnosti Sony a jejích kapesních počítačů Clie z amerických a evropských trhů. Právě Sony bylo technologickým tahounem této platformy.

Aktuální a velmi očekávanou novinkou palmOne je Tungsten T5. „Té pětka“ byla přijata s trochu rozporuplnými dojmy. Pětka v názvu staví podvědomě tento kapesní počítač nad Tungsten T3, chybí mu ale některé pokročilé funkce, třeba wi-fi. Nejsem jediný, kdo by jej zařadil spíše do éčkové řady. Na špičkové PDA s PalmOS si tedy musíme ještě chvíli počkat. Pokud chcete dobrý Palm za nízkou cenu, podívejte se na Zire 72. Disponuje rychlým procesorem, Bluetooth a nejen pro mládež atraktivním fotoaparátem s rozlišením až 1280 × 960 obrazových bodů. Navíc je líbivý a nespočet programů jej umožňuje využít pro jakoukoli práci.

V prodeji si hodně polepšil leader mezi kapesními počítači na platformě od Microsoftu, společnost Hewlett-Packard. Nová řada kapesních počítačů, pravda již s trochu matoucími názvy, pokrývá celý trh. Za revoluční můžeme považovat model hx4700, který disponuje ohromným VGA displejem, dotekovou plochou místo pětisměrného ovladače a jako první v oblasti PocketPC má tělo z hořčíkové slitiny. Samozřejmostí jsou technologie Wi-Fi a Bluetooth.

iPAQ spolu s FS Loox 720 a Asus MyPal A730 nastavuje nový trend – VGA displeje. Budete-li chvíli pracovat s kapesním počítačem disponujícím VGA displejem, zjistíte, jak těžké je vrátit se zpět na čtvrtinovou pracovní plochu. Surfování internetem, práce v tabulkovém procesoru či čtení PDF dokumentů je na VGA displeji mnohem pohodlnější. Podíváte-li se navíc na cenu Asusu MyPal A730, zjistíte, že VGA displej nemusí hned znamenat vítr ve vaší peněžence.

I přes všechna vylepšení, nové schopnosti operačních systémů, rychlejší procesory a bohatší výbavy prodej kapesních počítačů meziročně klesá. Stále více uživatelů dává před kapesním počítačem přednost chytrému mobilnímu telefonu, který dokáže zastoupit značnou část schopností PDA. Tomuto trendu nezabrání ale stále se snižující cena. Kapesní počítač s Windows Mobile, rychlým procesorem a slotem na paměťové karty lze pořídit i za cenu pod sedm tisíc korun.

Asus MyPal A730

Toto PDA je jedním z posledních výkřiků techniky. Na první pohled zaujme moderním designem, aby následně ohromil technickými parametry. PDA s operačním systémem Microsoft Windows Mobile 2003 nabízí 64 MB operační paměti, 16bitovou barevnou hloubku při rozlišení 480 x 640 obrazových bodů. K počítači je možné jej připojit prostřednictvím Bluetooth nebo infračerveného portu. Případně je možné koupit verzi s wi-fi.

Cena: 15 184 Kč s DPH (www.czechcomputer.cz), 14 928 Kč s DPH (www.cybex.cz)

HP iPAQ Pocket PC hx4700

Po technické stránce prakticky identický přístroj s modelem od Asusu. Podpora wi-fi.

Cena: 19 980 Kč s DPH (www.sunnysoft.cz), 18 846 Kč s DPH (www.cybex.cz

Fujitsu-Siemens Pocket LOOX 720

Přístroj vybavený podobně jako oba předchozí. Nabízí wi-fi u všech modelů. Velikost operační paměti je 128 MB.

Cena: 17 838 Kč s DPH (www.sunnysoft.cz), 17 514 Kč s DPH (www.cybex.cz)

  

Asus MyPal A730 * HP iPAQ Pocket PC hx4700 * Fujitsu-Siemens Pocket LOOX 720

Webkamery

Webkamery se pomalu stávají nedílnou součástí mnoha počítačů, zejména v dívčích pokojích. Jejich rozmachu napomáhá velmi příznivá cena a potom také lepší dostupnost rychlého připojení – videochat se stává reálnou součástí komunikace přes internet. Kvalita kamer se za poslední roky příliš nezměnila. Stále nabízí nejvyšší rozlišení 640 × 480 obrazových bodů a maximální rychlost snímání 30 obrázků za vteřinu.

Jak na videochat?

Videochaty jsou důvodem, proč si webkameru pořídit. Pokud chcete s někým chatovat pomocí webkamery, je potřeba obslužný software. Ten je dostupný zpravidla zdarma spolu s kamerou, případně lze sáhnout po některé z volně dostupných alternativ na internetu. Oblíbený je program Eyeball Chat, což je video obdoba programu Skype (viz naše recenze). Možnost videchatu nabízí také komunikátor MSN Messenger a existuje také plugin pro oblíbené ICQ.

Jaká je maximální délka USB kabelu?

Téměř všechny webkamery se připojují pomocí USB portu. Proto je možné používat webkameru pouze do určité vzdálenosti a s určitým počtem prodlužovacích kabelů. Zpravidla je kamera plně funkční na vzdálenost 2 metry, maximální běžná délka je okolo 5 metrů. Existují ale i výjimky.

Videokamera jako bezpečnostní systém

Toto téma sice nemá přímou souvislost s Vánocemi, ale jedná se o oblast, která se slibně rozvíjí a pro někoho může být důvodem, proč si pořídit webkameru. Společnost D-Link nedávno uvedla bezdrátovou webkameru, která prostřednictvím wi-fi sítě komunikuje s počítačem. Velkou výhodou je, že se aktivuje pouze tehdy, pokud zaznamená pohyb. Kromě samotného záznamu je také možné zaslat SMS či email se zprávou o narušení.

Trust 120 SpaceC@m

Základní, jednoduchá webkamera pro méně náročné uživatele. Je vybavena CMOS senzorem a fyzickým rozlišením 352 × 288 obrazových bodů a 24bitovou barevnou hloubku. Nabízí rychlost snímání 30 obrázků za vteřinu. Vyvážení bílé se nastavuje automaticky, lze upravit ostření pro dosažení optimální kvality obrazu. Hmotnost kamery je málo přes 200 gramů.

Cena: 547 Kč s DPH (www.atcomputers.cz), 567 Kč s DPH (www.cybex.cz)

Logitech QuickCam Messenger

Kvalitní webkamera, která funguje také pod operačním systémem Mac OS. Obraz lze snímat v rozlišeních od 160 × 120 do 640 × 480 obrazových bodů s rychlostí 30 obrázků za vteřinu. Mimo videa lze zaznamenávat i statické obrázky. Program je kompatibilní s běžnými komunikačními nástroji.

Cena: 1059 Kč s DPH (www.czechcomputer.cz), 1143 Kč s DPH (www.cybex.cz)

Logitech QuickCam Zoom

Webkamera s digitálním zoomem a vestavěným mikrofonem. Podobně jako předchozí model nabízí maximální rozlišení 640 × 480 obrazových bodů při rychlosti snímání 30 obrázků za vteřinu. Zoom je možno snadno ovládat pomocí klávesnice nebo myši.

Cena 2152 Kč s DPH (www.alzasoft.cz), 2137 Kč s DPH (www.cybex.cz)

  

Trust 120 SpaceC@m * Logitech QuickCam Messenger * Logitech QuickCam Zoom

Scannery

Díky rozmachu digitálních fotoaparátů ustupují scannery v poslední době lehce do pozadí. Zdálo by se, že se pomalu vytrácí důvody pro existenci těchto přístrojů – kopírky jsou na každém rohu, rozšiřuje se nabídka multifunkčních zařízení a všichni zájemci o převod fotografií do počítače již dávno fotí digitálním fotoaparátem. Přesto tu stolní scannery stále jsou. Pojďme se blíže seznámit s aktuálními novinkami a nabídkou.

Mustek ScanExpress 1248UB

Zástupce levných z nejlevnějších. Domácí scanner s rozlišením 1200 × 600 DPI a 48bitovou barevnou hloubkou. Je vhodný pro zpracování textových dokumentů, barevné grafiky, ale také fotografií až do formátu A4. Přiložený software umožňuje funkci rozpoznávání textu (OCR).

Cena 1391 Kč s DPH (www.alzasoft.cz), 1239 Kč s DPH (www.cybex.cz

HP ScanJet 3970C

Scanner střední třídy nabízí rozlišení 2400 × 2400 DPI. Zabudovaný transparentní adaptér umožňuje skenovat 35 mm diapozitivy a filmy. Připojení pomocí USB 2.0.

Cena: 3437 Kč s DPH (www.kasa.cz), 3361 Kč s DPH (www.cybex.cz)

Canon CanoScan 9950F

Tento produkt je zástupcem vysokorychlostních scannerů, který své uplatnění najde jak doma, tak i v grafických studiích. Nabízí rozlišení 4800 × 9600 DPI. Zabudovaná technologie Fare umožňuje odstraňovat z nasnímaných fotografií prach a škrábance už během skenování. Rychlý náhled snímané stránky je k dispozici již za 3 až 4 vteřiny.

Cena 14 006 Kč s DPH (www.czechcomputer.cz), 13 287 Kč s DPH (www.cybex.cz)

  

Mustek ScanExpress 1248UB * HP ScanJet 3970C * Canon CanoScan 9950F

Diskuze (153) Další článek: Britská verze Napsteru již nabízí přes milion skladeb

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,