Téma týdne: Jak na vánoční pohlednici v Photoshopu?

S blížícími se Vánoci začínáme přemýšlet nad dárky pro své blízké. Každého ale obdarovat nemůžeme a leckdy potěší i zaslané přání. Elektronická přáníčka ovládla také internet, dnes si ukážeme, že vyrobit vlastní přání není příliš těžké.
Téma týdne: Vánoce – poradíme s výběrem dárků!

Základem může být třeba povedená fotografie, kterou je dobré vhodně upravit, přidat pěkný text a umístit několik vánočních symbolů. To vše v jednom grafickém softwaru za pomoci několika nástrojů. V našem případě jsme zvolili program Adobe Photoshop 8, ale ve volně dostupném Gimpu bude postup obdobný.

Tento návod je potřeba brát pouze jako inspiraci. Pokud se jím budete přesně řídit, dostanete obrázek podobný našemu výsledku, ale stejně tak dobře můžete použít vlastní postup tvorby a obrázek obohatit o část, která v našem návodu není, případně postupovat zcela jiným způsobem. Náš výsledek by měl nakonec vypadat zhruba takto:

Nejprve je potřeba vybrat vhodnou fotografii, která tvoří základ pohlednice. Pokud nemáte žádnou k dispozici, můžete použít náš originál (alpy.jpg). Po skončení editace doporučujeme fotografii zmenšit na rozměry cca 640 pixelů na šířku – při posílání prostřednictvím emailu to bude rozhodně stačit (menu Obraz-změna velikosti).

Otevřete si fotku na pracovní ploše pomocí příkazu v menu Soubor-Otevřít. Vzhledem k tomu, že budeme pracovat s obvyklými paletami Nástroje, vrstvy a možnosti, je dobré si je připravit jejich výběrem v menu Okna. Dvojklikem na náhled nové vrstvy v paletě Vrstev ji změníme Podklad.

Další možností vytvoření základu pro další práci je vybrání požadované části obrázku nástrojem Obdélníkový výběr a zadáním Obraz-Oříznutí. Tím odstraníme nepotřebné prvky naší fotky. Jestliže editujete svou vlastní fotografii, čísla použitá pro nastavení dalších efektů se také odvíjí od rozlišení obrázku - proto nemůžete spoléhat na shodný výsledek práce s vlastní fotkou v jiném rozlišení.

Možná, že vaše fotka není barevným podáním ta pravá. Photoshop umožňuje i využití automatizovaných procesů pro vylepšení podání barev. Najdete je v menu Obraz-Přizpůsobení, na mou fotografii jsem aplikoval Automatické úrovně. Pokud chcete vylepšit fotku filtrem, otevřete Filtry-Galerie Filtrů a pohrajte si s výběrem a nastavením některého z nich. Například Mokrý štětec v sekci Umělecké poskytne zajímavý efekt.

Nyní by bylo vhodné naši pohlednici nějakým způsobem ohraničit. V paletě Vrstvy vytvoříme novou vrstvu kliknutím na ikonku Vytvořit novou vrstvu ve spodní části palety nebo vybereme Vrstva-Nová-Vrstva. Dvojklikem na její název v této paletě ji pojmenujeme Okraj a klávesou Enter potvrdíme.

Potřebujeme vybrat okrajovou část obrázku k vytvoření rámečku. Zvolíme Výběr-Vše nebo stiskneme kombinaci Ctrl+A. Dále je potřeba zvolit v menu Výběr-Transformace výběru, dostaneme se tím do režimu úpravy velikosti vybrané plochy. Použijeme paletu Okna-Volby (zobrazí se pod hlavním menu), zaškrtneme ikonu řetězu pro zachování proporcí výběru a zadáme do pole pro šířku třeba 90% - dvojitým stisknutím klávesy Enter na numerické klávesnici se dostaneme z režimu transformace. Zvolíme Výběr-Invertovat.

Nastavíme barvu popředí klepnutím na pole barvy na paletě nástrojů. V našem případě jsme zvolili odstín „zlaté“.

Nyní volbou Úpravy-Vyplnit nebo kombinací Shift+F5 vyplníme výběr ve vrstvě Okraj barvou popředí. Pomocí Ctrl+D zrušíme výběr. Dvojklikem na náhled vrstvy Okraj v paletě Vrstvy se zobrazí okno Styl vrstvy. Zde můžeme nastavit mnoho efektů, které se budou týkat našeho rámečku, ale momentálně nám postačí Úkos a reliéf. Klikneme na něj a trochu si pohrajeme s nastavením (podle ilustrace). Vybereme polštářový reliéf jako styl, techniku hladkou a při práci s poskytnutou fotografií zadáme hloubku 50%, velikost 15 px a změkčení 10 px. Potvrdíme kliknutím na OK, čímž aplikujeme styl reliéfu na vrstvu Okraj.

Hlavní podobu bychom měli za sebou, ještě nám chybí přání hezkých Vánoc a nějaká ozdoba. Pro tento úkon použijeme nástroj Text (horizontální) z palety Nástroje. Vybereme jej a klikneme do libovolné části obrázku. Tím se nám vytvoří nová textová vrstva a my můžeme napsat svoje přání. Pro úpravu písma použijeme paletu Znaky z menu Okna-Znaky.

Pro moji pohlednici jsem použil text „Veselé Vánoce přeje Bohouš!“, kterému jsem nastavil patřičné parametry a umístění (při psaní textu můžete myší najet mimo oblast textu a s držením levého tlačítka a tažením přemísťovat tuto vrstvu). Přetažením myší text vyberete a nastavováním parametrů editujete označenou část pomocí palety Znaky. Pro tuto příležitost je vhodné použít nějaké pěkné písmo, vybírejte dle vašeho vkusu. Z režimu editace textu se dostaneme stisknutím Enter na numerické klávesnici.

Protože by mohl být text při použití určité barvy nevýrazný nebo přímo nečitelný, je třeba ho zvýraznit. K tomu nám poslouží opět Styl vrstvy, tentokrát například Vržený stín. Klikněte na ikonu Přidat styl vrstvy v dolní části palety Vrstvy a vyberte Vržený stín. Kombinací nulové vzdálenosti a většího rozprostření stínu dosáhneme měkkého a zároveň dostatečně výrazného obrysu textu. Pokud jste použili tmavé pozadí pohlednice, můžete aplikovat například styl Vnější záře, která vytvoří světlý okraj textu.

Je čas na přidání vánoční atmosféry. Jednoduchým postupem vytvoříme několik sněhových vloček. Nástrojem Libovolný tvar za chvíli vytvoříme vrstvu, kam umístíme několik různě velkých vloček. Klikněte tedy na nástroj Obdélník a v paletě Volby zvolte Libovolný tvar. Je důležité určit v paletě Volby typ vytvářeného tvaru - my si jej určíme jako Vrstvu tvaru (k objasnění situace použijte ilustrace, které jsou vždy pod odstavcem). Jako tvar si vybereme sněhovou vločku ze sady Příroda (sadu si načtete tak, jak vidíte na obrázku).

Tyto sady tvarů jsou původní součástí instalace Photoshopu - pokud by ve vašich sadách chyběl uvedený tvar, zkuste použít podobný. Nyní můžeme na pracovní plochu nanášet tvary vloček, nová vrstva se nám vytvoří automaticky. Vždy, než začneme klepnutím a tažením myši určovat velikost tvaru, stiskneme a budeme držet klávesu Shift. Tím docílíme zachování poměru 1:1 a zároveň zůstanou všechny vločky na stejné vrstvě.

Udělejte tedy pár vloček různých velikostí na jakémkoliv místě. Šedý obrys kolem tvarů je pouze „informativní“, můžete jej nechat dočasně zmizet stiskem Ctrl+H. Barvu celé vrstvy vloček můžeme upravit poklepáním na náhled, který je nalevo od náhledu vrstvy tvaru v paletě Vrstvy. Ideální barvou bude čistě bílá, neboť toho využijeme v dalším kroku.

Nejprve přetáhneme myší vrstvu vloček pod vrstvu Okraj. Naše vločky jsou, podobně jako na začátku i text, dost nevýrazné. Použijeme stejnou techniku jako u textu. Přidáme styl vrstvě a tentokrát zvolíme jak Vržený stín, tak i Úkos (dodáme vločkám na plastičnosti). Poklepáme dvakrát na náhled vrstvy, abychom přidali styl. Zobrazí se nám okno nastavení, kde postupně zaškrtneme stín a úkos (zadáme hodnoty podle ilustrace nebo vlastního posouzení).

Výsledné dílo uložíme pomocí Ctrl+S (pokud jste to ještě neudělali preventivně) do mateřského formátu psd. Pro odeslání e-mailem je ale potřeba odstranit přebytečné (většinou zpětně editovatelné) informace formátu psd - proto použijeme příkaz Soubor-Uložit jako a v poli pod názvem vybereme jpeg. To je ideální univerzální formát pro použití při zobrazení na počítači. Po odkliknutí uložení si můžeme vybrat stupeň kvality výsledného souboru, menší hodnoty většinou vytvoří artefakty v detailnějších partiích obrázku.

Podle tutoriálu na serveru Grafika.cz si můžete vytvořit kouli na vánoční stromeček a umístit ji do obrázku.

Autor: Michal Daněk

Diskuze (23) Další článek: Vánoční Winamp přináší píseň od Silvertaide

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,