Satelit | Komunikace | Družice

Telekomunikační satelit Lynk poslal historicky první textovou zprávu na běžný mobilní telefon

Startup Lynk, který hodlá vynést na oběžnou dráhu kolem Země tisíce komunikačních družic, se pochlubil historickým úspěchem. Jedna z jeho družic jako první na světe odeslala z oběžné dráhy krátkou textovou zprávu na nijak neupravený mobilní telefon.

Lynk je jednou z několika firem, které chtějí vybudovat rozsáhlou satelitní síť za účelem poskytování služeb mobilní telefonní sítě. Firma chce tímto krokem demonstrovat technologii potřebnou k zajištění globálního připojení mobilních telefonů z oběžné dráhy.

Čím je Lynk výjimečný

Mobilní telefony, komunikující přes satelity, nejsou pochopitelně žádnou novinkou. Až dosud však byly pro tyto účely potřeba speciální přístroje – normální mobily se satelitní sítí komunikovat neumí. A právě zde vidí Lynk potenciál své služby, která by měla fungovat s běžnými telefony.

„Nikdo v historii nikdy nepoužil satelit k odeslání zprávy přímo na nijak neupravený mobilní telefon na zemi,“ tvrdí spoluzakladatel a generální ředitel firmy Charles Miller. Dle jeho slov se jednalo o zásadní technologickou ukázku, která umožní další kroky vpřed při budování satelitní konstelace.

Zpráva byla odeslána 24. února a obsahovala text „This is a test“ („toto je test“), nicméně první tři písmena z nějakého důvodu chyběla. Přijata byla mobilním telefonem s operačním systémem Android na Falklandských ostrovech.

Co to znamená pro budoucnost

Lynk nyní bude spolupracovat s regulačními úřady a partnery na dalším budování své satelitní sítě. Miller vidí situaci optimisticky – první globální služby by dle jeho mínění mohly být dostupné již koncem tohoto roku.

Nejprve však bude nutné vypustit malé satelity vážící jen 25 kilogramů, které budou obíhat Zemi ve výšce asi 500 kilometrů. Firma je schopna poskytovat své služby pouze s několika desítkami satelitů, ale pro provozování 4G jich bude potřebovat tisíce.

Lynk přitom nemá za cíl přímo konkurovat tradičním operátorům ani provozovatelům dalších satelitních sítí. Hlavním smyslem tohoto projektu je poskytování spojení v oblastech, které nejsou pokryty pozemními základnovými stanicemi. „Mluvíme tedy o pěti miliardách zákazníků, kteří potřebují naše služby – někteří více, jiní méně.“ uvedl Miller.

Diskuze (10) Další článek: Porsche pro svá auta chystá nová supersedadla. Bude je tisknout na 3D tiskárně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,