Telegram | Instant Messaging | Soukromí

Telegram si hraje s ohněm. Umožňuje oboustranně smazat jakkoliv staré zprávy

Telegram je populární chatovací aplikací i díky tomu, že nabízí šifrované zprávy a nepatří žádné z velkých společností, jako je Facebook či Google. Nyní přichází s dalšími vylepšeními, které mají pomoci uživatelům, některé jsou ale potenciálně nebezpečné. Smazat totiž můžete zprávu jakkoliv starou a to nejen sobě, ale i osobě na druhé straně.

Tímto krokem lze odstranit jak text, tak i obrázky a jakýkoliv jiný dříve odeslaný obsah a to i zpětně do historie, netýká se to jen nově doručených zpráv. Při mazání pouze stačí potvrdit, že jej chcete odstranit i u druhé strany. Funkce není u Telegramu zcela nová, doposud zde ale byl limit 48 hodin na smazání zprávy od jejího odeslání.

Zatímco na jednu stranu je skvělé mít větší kontrolu nad svým obsahem, může to vést ke zmatkům a naschválům mezi uživateli. Smazat totiž můžete nejen vlastní, ale i cizí zprávy. Snadno se tak zbavíte důkazu, že někdo něco doopravdy napsal a dotyčný nenajde oporu ani v historii konverzace.

Další novinkou je možnost zablokovat zobrazení profilu u přeposlaných zpráv. Telegram totiž, na rozdíl od jiných komunikátorů, připojuje i jméno a odkaz na profil uživatele, jehož zprávu přeposíláte. Nyní si ale můžete v nastavení soukromí zapnout, že takto vaše přeposlané zprávy nebudou vést zpět k vám a nikdo tak nebude mít žádný důkaz, že jste originálně zprávu napsali opravdu vy.

Diskuze (28) Další článek: Chytré záchodové prkénko dokáže detekovat srdeční selhání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,