Telegram | Play Store | Komunikace

Telegram má nové webové aplikace a na Androidu zkouší obcházet Play Store

Telegram v posledních měsících nabírá na popularitě, ale jeho webová verze byla dost zastaralá. Nyní přichází s náhradou v podobě dvou různých aplikací. K tomu přidává nového klienta pro Android, který zcela obchází Google Play Store.

Oblíbený komunikátor měl doposud jednu velkou nevýhodu. Jeho webová verze vypadá hrozně, ale i pozbývá skoro všech novějších funkcí. Neodešlete  samolepky, nepřizpůsobíte chat, nezobrazíte si soubory v rámci chatu či skupiny a nefungují ani skupiny pro konverzace a další vychytávky. To se ale nyní naštěstí mění. Telegram totiž na svém webu zveřejnil odkazy na dvě nové webové aplikace, pojmenované WebK a WebZ.

Snímek obrazovky 2021-04-16 155631.jpgSnímek obrazovky 2021-04-16 155842.jpg 
Tohle jsou dva noví klienti, které Telegram testuje. Vyzkoušet je můžete již nyní

Aktuálně tak jsou k dispozici dvě různé verze, které se liší detaily. Funkčně jsou na tom skoro stejně, pouze WebZ chybí možnost zapnutí upozornění na nové zprávy a nejde nainstalovat jako PWA. Zato ale umožňuje nastavit jednolitou barvu pozadí. Prozatím je tak pro používání lepší využít WebK.

Existence dvou verzí je zřejmě způsobena soutěží, kde Telegram hledal právě nástupce pro svůj starý software, jak uvádí web Android Police. Do budoucna se počítá se sloučením a vytvořením jedné, finální varianty. Již nyní vám ale nic nebrání v tom starou verzi zahodit a používat jednu z nových. Získáte tak přístup ke všem novým funkcím, včetně třeba tichého odeslání zprávy.

Nová aplikace pro Android obchází Play Store

Společně s novými webovými verzemi přichází i možnost stáhnout si Telegram oficiálně přímo z webu. Tvůrci přitom uvádí, že se jedná o verzi s méně restrikcemi. Telegram jako takový nekontroluje zprávy zasílané mezi uživateli, zároveň ale čelí kritice, že dovoluje provoz nejrůznějších extremistických skupin. Stejně tak byl několikrát blokován v Play Storu za šíření dětské pornografie. Z tohoto důvodu jsou ale právě některé kanály a skupiny nedostupné.

image.png 
Telegram chce, abyste si jeho klienta stáhli přímo z webových stránek

Řešením by přitom měla být právě tato verze Telegramu. Stejně tak se může hodit pro uživatele, kteří nemají přístup k oficiálnímu obchodu s aplikacemi pro Android a nechtějí využívat neoficiální cesty, jak se ke komunikátoru dostat.

K dispozici by měly být i automatické aktualizace skrze Telegram.org, sledovat můžete i tento oficiální kanál uvnitř Telegramu, kde jsou nejnovější apk publikována.

Zdroj: Android Police

Diskuze (3) Další článek: Týden Živě: EU bude regulovat umělou inteligenci, Netflix omezuje a Windows 10X stále v nedohlednu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,