Telefónica O2 zvýšila zisk, za rok vydělala 11,6 miliard

Náš největší telekomunikační operátor a provider, Telefónica O2, zveřejnil finanční výsledky hospodaření za rok 2008. Ty ukazují, že se operátora ekonomická krize příliš netýká. Oproti předcházejícímu roku zvýšil výnosy o 2,9% na celkových 64,45 miliard korun. Čistý zisk se navýšil téměř o 12% na 11,63 miliard korun. Lehký náznak změny z důvodu globální ekonomické situace můžeme pozorovat jen u poklesu zisku o 6% v posledním čtvrtletí. Na druhou stranu celkové výnosy za toto období vzrostly o 4,3%.

Stěžejní jsou pro Telefóniku mobilní služby, které zajišťují polovinu výnosů. Počet registrovaných zákazníků mobilních služeb vzrostl o 2,6% na 5,26 milionu. Pro zajímavost – počet pevných telefonních linek je 1,89 milionu a je to číslo o 8,5% menší než v předchozím roce.

Výnosy z internetového připojení ADSL a IPTV se zvýšily o 9,6% a dosáhly tak výše 4 miliard korun. Z toho 3,7 miliard představují výnosy z maloobchodních služeb. Celkový počet ADSL přípojek vzrostl na 631 tisíc oproti 579 tisícům z konce roku 2007. Výnosy z mobilních datových služeb vzrostly o 6,3% a dosáhly výše 2,1 miliard korun.

„S ohledem na současnou finanční situaci a očekávaný budoucí vývoj zamýšlí představenstvo společnosti navrhnout výplatu dividendy za rok 2008 ve výši 50 Kč na akcii," komentuje finanční výsledky Salvador Anglada, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Telefónica O2 Czech Republic.

V roce 2009 se bude společnost snažit pokračovat v úspěchu stávající nabídky mobilních tarifů, které byly uvedeny v roce 2008. Hodlá se také věnovat slíbenému rozšiřování 3G sítě a zlepšování nabídky mobilního vysokorychlostního internetu. O zpomalení poklesu počtu telefonních linek by se měly postarat atraktivní nabídky služeb ADSL a IPTV.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze (4) Další článek: Vyzkoušejte Safari 4 Beta pro Mac OS X a Windows

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,