Teléfonica - internetový průměr s časovým omezením

Po představení Teléfonicy z obecného hlediska se dnes podíváme na nabídku datových služeb pro domácí uživatele. V nabídce Teléfonicy najdeme čtyři rychlosti ADSL pro domácnosti a zvláštní nabídku Terra ADSL, která nabízí časově omezené ADSL s nižšími cenami. V blízké budoucnosti chystá Teléfonica zvyšování rychlostí a velké investice do ADSL.

Související odkazy

Slovník
ADSL
online
upload
USB

Včera jsme představili společnost Teléfonica jako exotického operátora, který se soustředí na španělsky hovořící země. Včerejší text nastínil také možné výhody spojení Teléfonicy a Českého Telecomu v tom, že máme se Španělskem podobnou životní úroveň a Teléfonica má díky své orientaci na Jižní Ameriku zkušenosti s méně rozvinutými trhy.

Většinu z nás ale nezajímá až tolik historie operátora nebo jeho aktivity na druhé straně světa, jako spíše jeho vztah k vysokorychlostnímu internetu. V této oblasti Teléfonica příliš nevybočuje z evropského průměru. Na žebříčku zemí podle počtu ADSL přípojek na počet obyvatele je Španělsko přibližně uprostřed (5,48 přípojek na 100 obyvatel), zatímco Česká republika se zatím stále drží na chvostu pelotonu (0,95 přípojek na 100 obyvatel - čísla jsou z ledna 2005), a to i přes nárůst ADSL díky kampani Českého Telecomu.

Jaké ADSL Teléfonica nabízí?

Aktuální nabídka ADSL od Teléfonicy pro domácnosti zahrnuje čtyři rychlosti. Základní připojení představuje rychlost 512 Kb/s směrem k uživateli, směr od uživatele není součástí specifikace služby na produktových stránkách. Znalostní databáze uživatelské podpory hovoří o uploadu rychlostí 128 kb/s. Cena za toto připojení je 29 Euro (870 Kč) měsíčně.

Tato nejnižší služba je jako jediná dodávána i formou samoinstalačního balíčku, který stojí 60,90 Euro (1830 Kč) a 38,10 Euro (1143 Kč) v aktuální akční nabídce. Ceny uvádí Teléfonica bez DPH, které je ve Španělsku 16 %. V nabídce je také balíček s Wi-Fi modemem, který stojí běžně 108,90 Euro (3267 Kč), ale v rámci akční nabídky je nabízen za stejnou cenu jako běžný USB modem. Pokud chce uživatel instalaci od technika, zaplatí za ni s modemem 115 Euro (3450 Kč) v akci, běžná cena je 146,10 Euro (4383 Kč), která platí pro všechny instalace s USB modemem.

Další služby představují dvojnásobek rychlosti té předchozí. Připojení s maximální rychlostí 1 Mb/s stojí 59 Euro měsíčně, instalační poplatek spolu s modemem přijde na 90,55. Služba s rychlostí 2 Mb/s přijde na 99 Euro, cena instalace je také 90,55 Euro. Špičková rychlost 4 Mb/s s uploadem o rychlosti 512 kb/s stojí měsíčně 119 Euro, uživatel ušetří na instalaci, která s modemem přijde v akci na 38,10 Euro. Cena za připojení vyššími rychlostmi je poměrně vysoká, například T-Online, odnož Deutsche Telecomu nabízí 3Mb/s bez datového limitu za 50 Euro.

Podstatná informace nakonec - všeobecné obchodní podmínky, pokud můžeme věřit španělskému textu, neříkají nic o omezení objemu přenášených dat. V již zmíněné znalostní bázi potom stojí, že objem přenesených dat není omezen, rychlost přenosů záleží na aktuálním stavu sítě.

Terra ADSL - s časovým omezením

Velmi specifickou nabídku ADSL představují služby Terra, které jsou spojeny i s obsahovými službami. Základní charakteristikou Terra ADSL je časové omezení používání služby, tím se nabídka dceřiné společnosti Teléfonicy odlišuje od nabídky mateřské společnosti.

V rámci akční nabídky nabízí Terra Networks uživatelům těchto služeb modem zdarma - cílem služeb je přitom nalákat na moderní technologie váhavé uživatele, kteří využívají internet zejména ve večerních hodinách a o víkendech. V nabídce je pět variant, přičemž jedna z nich umožňuje uživateli sestavení vlastního programu volbou maximální rychlosti a časového úseku, po který chce službu využívat.

Co čeká Španělsko?

Teléfonica pro následující tři roky chystá výrazné investice do vysokorychlostního internetu. Už v lednu společnost ohlásila rozplánované investice do vysokorychlostního ADSL ve výši 9 miliard Euro. Cílem Teléfonicy je takto zvýšit během tří let počet uživatelů svých služeb ADSL z 2,5 milionu na 6,5 milionu.

V březnu potom Teléfonica požádala španělský telekomunikační úřad o povolení k uvedení dvou nových služeb založených na ADSL. Jednou z nově navrhovaných služeb je připojení s maximální rychlostí 8 Mb/s s předpokládanou cenou 151 Euro za měsíc. Současně se zavedením nové rychlosti by mělo dojít ke zrychlení stávajících připojení na dvojnásobek. Druhý požadavek Teléfonicy směřuje k technologii ADSL2 Plus, která nabízí přenosové rychlosti až 20 Mb/s.

Konkurence pod Pyrenejemi

Nabídka ADSL ve Španělsku je poměrně bohatá, většina alternativních nabídek je ale dostupná pouze lokálně prostřednictvím přístupu k místním smyčkám. Jako příklad můžeme použít Jazztel s připojením o rychlosti 1 Mb/s s cenou 33 Euro (990 Kč), ke které je nutné přičíst daň a cenu za pronájem telefonní linky, což platí pro většinu nabídek alternativních operátorů.

Další operátor Servidores nabízí připojení rychlostí 1200/200 Kb/s spolu s bezplatným voláním přes VOIP v rámci španělské telefonní sítě za 40 Euro (1200 Kč), k této ceně je potřeba přičíst pouze daň, služba je nabízena bez nutnosti platit telefonní linku. Podmínkou je smlouva na 18 měsíců.

Ve Španělsku působí také Tiscali, které nabízí například 1 Mb/s za 37 Euro (1110 Kč), opět s nutností přičíst 16 % DPH a poplatek za telefonní linku. Mezi další operátory nabízející ADSL patří YA.com, Wanadoo nebo Openforyou.

Co přinese Teléfonica nám?

Základním předpokladem pro úvahy o budoucnosti je skutečnost, že prodej Telecomu proběhne podle očekávání a přání současné vlády, která plánuje prodat Český Telecom stůj co stůj. I bez vstupu nového majoritního akcionáře je jistotou zvyšování nabízených rychlostí, s tím už Telecom začal díky nové technologii na proměřování telefonních linek, která zároveň umožnila zvýšit dosah ADSL až na hranici 8 km od ústředny s DSLAMem.

Otázka je, co udělá příchod nového majitele s datovými limity. V tuto chvíli lze těžko odhadovat, jak se Teléfonica rozhodne. Možná že větší roli než přímá snaha oslovit zákazníky bude mít vztah Telecomu s novým vedením k alternativním operátorům a případné změny velkoobchodní nabídky. Na reálné výsledky vstupu španělského národního operátora do Českého Telecomu si ale budeme muset ještě několik měsíců počkat.

Diskuze (44) Další článek: Intel právě zveřejnil detaily o dvoujádrovém Pentiu Extreme Edition

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,