Telecom spustí novou službu na ISDN

Český Telecom (dále ČTc) před časem spustil testování služby AO/DI. Po skončení pilotního projektu byste tak měli mít možnost trvalého dynamického připojení ke službám ISDN.

Nejde o trvalé připojení

Stručně si vysvětlíme o co se vlastně jedná a k čemu by mohla být tato nová služba na ISDN použitelná. Na internetu se totiž objevily zmínky o trvalém připojení k internetu, které tato služba rozhodně nehodlá nahradit.

ISDN BRI

Nová služba AO/DI - Always On / Dynamic ISDN je určena pro přípojku typu ISDN 2B+D nebo BRI (Basic Rate Interface) či také euroISDN2. ISDN BRI přípojka umožňuje připojení k internetu rychlostí až 128 kbit/s. Skládá se ze dvou B-kanálů, každý o rychlosti 64 kbit/s, a D-kanálu o rychlosti 16 kbit/s. B-kanály přenášejí uživatelská data a hlas. D-kanál je služební a je určen pro obsluhu volání.

Zbylých 9,6 kbit/s

Technologie AO/DI využívá právě skutečnosti, že D-kanál je připojen trvale a není tarifikován (zatím). Část jeho kapacity může sloužit k přenosu dat rychlostí 9,6 kbit/s například protokolem X.25 nebo IP. Pro obsluhu se totiž využije maximálně 6,4 kbit/s a tak zbylých 9,6 kbit/s zůstává nevyužito.

K čemu je využít?

Zdá se vám 9,6 kbit/s málo a nevíte k čemu je využít? Dnes například pomocí tohoto kanálu probíhá autentizace platebních karet. Co ale takhle využívat D-kanál pro stahování pošty? Po dnu stráveném v práci se vrátíte domů a máte tam již veškerou poštu staženou a můžete pokračovat v práci či se připravit na zítra. Dále by tato přenosová rychlost nejspíše stačila například pro dohledový systém bezpečnostní služby nebo na Instant Messaging. Podobné možnosti využití si jistě domyslíte sami. A to není všechno. Ve slovech Always On/Dynamic ISDN je velmi důležitý onen dynamický prvek. Zbylé dva kanály budou přidělovány dynamicky podle potřeby a to jak ze strany PC nebo sítě. Budete tedy neustále připojeni a v případě potřeby vám rychlost připojení stoupne a nebude-li jí již zapotřebí zase klesne pouze na rychlost D-kanálu, který nebude zpoplatňován vůbec nebo jen minimálně. To jistě uvítá mnoho uživatelů Internetu. Nebudou si muset hlídat čas strávený na internetu a plánovat vše tak, aby čas na něm strávili co nejefektivněji. Mohou se kupříkladu podívat na poštu poté odejít k jídlu a večer se kouknout na televizní program. Připojeni budou pořád, nemusí se odpojovat a platit budou pouze za dobu skutečně na internetu strávenou. Určitě se objeví i další různé způsoby využití této služby. Namátkou se nabízí již ona zmíněná bezpečnostní agentura. Běžná hlášení by šla po D-kanálu a v případě krize by se aktivoval také B-kanál/y dejme tomu pro přenos videosekvence či série snímků.

Zatím jen někde

Pro pilotní provoz bylo zvoleno několik lokalit určených oblastí připojení vybraných ústředen v Praze, Brně a Ostravě. Komerční, následně spuštěná služba bude dostupná všude tam, kde je dostupná základní služba euroISDN. Pro účast v pilotním provozu bylo také nutnou podmínkou vlastnit ISDN modem firmy AVM. Od téže firmy by měl být po dobu pilotu použit i "klient AO/DI". Tento klient má vlastní soubor ovladačů, které umožňují aplikaci se všemi verzemi Windows 9x, 2000, ME, XP. Pomocí klienta si můžete nastavit různé parametry komunikace. Kdy zapnout jeden/dva B-kanály, po jaké době je odpojit, kdy se odpojit zcela, apod.

Lepší vytáčené připojení

Podle ČTc by služba AO/DI měla oslovit účastníky/zákazníky s komunikačními požadavky vyššími než je schopno pokrýt klasické vytáčené připojení (možnost trvalého připojení k internetu, e-mailu, atd), ale s nižšími požadavky na přenášené objemy dat než na které je stavěno ADSL.

Služba AO/DI si jistě najde své zákazníky, jen je velká škoda, že ČTc nestihl její uvedení zároveň se spuštěním ISDN.

Diskuze (66) Další článek: Recenze HOOP Dandy 230: malý a funkcemi našlapaný MP3 přehrávač

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,