Telecom navrhl vládě, jak u nás rozšířit internet

Pokud ale čekáte, že v tom bude nějaké snížení nákladů na připojení, jste na omylu. Český Telecom chce vše ostatní, jen ne snížit vlastní ceny.

ČTK včera přinesla informaci o návrhu Českého Telecomu, kterým dává vládě podněty k většímu rozšíření internetu u nás. Jak jsme již uvedli v článku věnovaném novým tarifům pro ADSL, Český Telecom spatřuje zásadní problém v rozšíření internetu ve vysokých cenách počítačů, a proto bude nabízet osobní počítače na splátky.

Vedle tohoto vlastního, již předem oznámeného kroku, ale nyní Český Telecom navrhuje státem zvýhodněné ceny počítačů. Ke snížení ceny počítačů by měly přispět buď státní dotace či dotace z fondů EU, nižší sazba DPH, nebo možnost odečíst si náklady na pořízení PC z daně z příjmů. To, že případnou státní dotaci bychom stejně zaplatili z vlastních daní, je jen malý detail.

Jak jsem si tento návrh přečetl, hned se mi vybavila dřívější aktivita několika poslanců z roku 2000, která se zaměřila z přesně toho samého důvodu – zlepšení dostupnosti počítačů a internetu – na nižší daně na počítače. Tehdy to naštěstí spadlo pod stůl, protože návrh měl řadu slabých míst, jeho oživení ale snad nenastane.

Zásadní problém je v tom, že ceny počítačů, jsou dnes vysokou konkurencí tlačeny extrémně dolů, navíc ceny starších počítačů, na kterých se dá surfovat celkem bez problémů, jsou v bazarech nabízeny za směšné ceny. Podle Českého Telecomu celkem 36 procent domácností považuje cenu počítače za příliš vysokou a pětina uvádí jako příliš drahé připojení na internet. Domnívám se, že dnes není problémem cena počítače, větším problémem stále je, co za tu cenu dokáže počítač přinést těmto lidem. Pokud dnes někdo skutečně chce počítač hlavně na surfování, nemyslím si, že by se při jakémkoli státním zvýhodnění dostal cenou pod bazarovku. Namátkou jsem vybral první, co mi přišlo během 20 sekund pod ruku: PC Dell Optiplex (Cel 500, 128 MB RAM, 6 GB HDD) za 4200 včetně DPH – prostě počítač, který je pro surfování více než dostatečný za cenu zcela pohodovou.

Lidé zbytečnost počítače spíše vnímají z pohledu dalších dodatečných nákladů. Když se budou chtít připojit k internetu a vůbec zjistit, zda je to dobré, zda tam najdou, co potřebují, jestli jim to ušetří nějaké peníze, ví, že budou muset utratit spoustu dalších dodatečných peněz. Právě časově počítané připojení je pro tyto první krůčky značně demotivující, cítíte, jak vás každé váhání stojí peníze a jak jste se za vynaložené peníze, v podstatě nic nedozvěděli.

Mimo počítačů chce Telecom podpořit i rozšíření širokopásmových služeb pro připojení na internet do každé vesnice. To chce Telecom financovat ze společných zdrojů s vládou, za podpory EU nebo pomocí přímých subvencí. Potřebné náklady firma odhadla na 1,8 až 4,8 miliardy Kč podle rozsahu pokrytí. Uvažuje o rozšíření služeb do 961 až 2569 lokalit.

Český Telecom tak chce, aby mu vláda nebo EU zafinancovala rozšíření pokrytí ADSL do více lokalit, přičemž tyto nové zákazníky by si kasíroval Český Telecom. Za současné situace, kdy je konkurence na trhu mizivá, lze tento krok vnímat spíše jako „za pokus nic nedáme“. Když to vyjde, Telecom rozšíří výhodně pokrytí, když ne, bude si to muset zaplatit sám. Pravdou je, že za současného stavu ADSL do nějakých Kotěhůlek jen tak nedorazí, měla by být ale snaha podporovat i jiné technologie (třeba wifi), než jen jednu variantu od jedné firmy.

Český Telecom rovněž navrhuje poskytnutí cenově výhodných balíčků, které by obsahovaly počítač a připojení k internetu pro vybrané regiony. Rozdíl ceny by měly poskytnout strukturální fondy EU. Zde skutečně netřeba připomínat, k čemu by to vedlo. Pokud by bylo zvýhodnění omezené na regiony, měl by papírově v dané oblasti počítač i kojenec, přičemž by rozkvetl černý trh s exportem počítačů do jiných krajů.

Nejsem rozhodně automaticky proti všemu, co vzejde z Českého Telecomu, spoustu novinek vítám, i když je třeba ostatní paušálně likvidují jako nedostatečné či se spoustou háčků. Nemohu se ale ubránit pocitu, že pro dostupnější a levnější internet by měly být jiné cesty než státní dotace do infrastruktury jedné firmy. Spíše jsem pro vrácení DPH u nákladů na připojení k internetu z nových 22 procent zpět do snížené sazby a podporu konkurence v připojení, než pro nalévání dalších miliard z našich kapes do Telecomu.

Diskuze (116) Další článek: Preview: Nejvýkonnější mrazák v redakci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,