Česko | Počasí

Teď už budete vědět, jestli opravdu zmoknete. Český srážkový radar začíná zobrazovat data úplně novým způsobem

Český hydrometeorologický ústav spustil přehlednější zobrazování dat ze srážkového radaru. Ten doposud zobrazoval údaje široké veřejnosti v režimu MAX Z – tzv. maximální odrazivost. To znamená, že radarový paprsek ve vertikálním sloupci od zemského povrchu až po horní vrstvy zobrazil vše, od čeho se odrazil.

MAX Z, tedy srážky v celém sloupci

Podobný pohled má však své mouchy. Spíše než to, kde všude právě prší, zobrazuje potenciál deště. Radarový paprsek se totiž pochopitelně odráží i od kondenzované páry v oblacích, která nakonec ani nedopadne na zemský povrch ve formě deště.

0214dcf9-2f45-4fd2-9a0b-fb07f656c52a
MAX Z zobrazuje všechny odrazy v celém sloupci, nemusí se ale vždy jednat o déšť, který opravdu dopadá na zemský povrch

A tak se mohl leckdo podivit, jak je možné, že je sice voda doslova cítit ve vzduchu a podle radaru by mělo přinejmenším mžít, ale deštník ve skutečnosti není potřeba.

CAPPI 2 KM, tedy srážky ve 2 000 m n. m.

ČHMÚ proto nabízí vedle zobrazení MAX Z ještě CAPPI 2 KM. V tomto případě je z dat srážkového radaru vytažená jen určitá výška, ve které se paprsek odrazil od překážky. Jak název napovídá, je to 2 000 metrů nad mořem.

8657f2b0-1580-4f68-aa86-73f6c3ffec35
CAPPI 2 KM je výřezem radaru ve výšce 2 000 m n.m. Tyto srážky už tedy s velmi vysokou pravděpodobností dopadnou k zemskému povrchu

Pokud radar zachytí vodu v této výšce, pravděpodobnost, že padá k zemi ve formě dešťových srážek, je mnohem vyšší. Na stranu druhou se ale jedná pouze o výřez reality, a tak pochopitelně zmizí údaje o vyšších vrstvách atmosféry – třeba o vývoji konvektivních bouřkových oblak, u kterých kapičky kondenzovaných par vystoupají mnohem výše až k tropopauze.

Hladinu 2 km nad mořen zároveň ruší reliéf (vysoké hory) a antropogenní vlivy – zejména nevychovaní provozovatelé bezdrátových sítí, kteří i po letech stížností porušují pravidla ČTU a ruší oba klíčové české srážkové radary v Brdech (Čechy) a na Drahanské vrchovině (Morava).

Nově MAX Z a CAPPI 2 KM dohromady 

Vysvětlení principu obou zobrazení je klíčové k pochopení novinky, kterou jsme začali. Nově totiž na svém webu začíná ČHMÚ zobrazovat MAX Z a CAPPI 2 KM dohromady jako nový produkt MAX Z (mask), přičemž tato novinka se později promítne i do partnerských aplikací pro mobil apod.

215fb369-8899-4c4e-ae91-c33700a74e7c76c2e40e-589c-499f-9852-9b2c0ca08bb0
MAX Z (mask), aneb mix obou zobrazení rozlišených různým kontrastem

To znamená, že se situace ve 2 km nad mořem zobrazí v mapách sytějšími odstíny, zatímco situace výše vybledlejšími odstíny. Návštěvník webu tedy uvidí, co se děje v celém sloupci od země až po horní vrstvy troposféry, ale sytá barva bude mnohem pravděpodobněji představovat ty srážky, které padají k zemi na vaši hlavu nebo v lepším případě na deštník.

Diskuze (10) Další článek: NASA posílá na Mezinárodní vesmírnou stanici záchod za půl miliardy korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,