Technologie | Seagate | Pevné disky

Technologie Seagate Mach.2 slibuje dvojnásobné zrychlení plotnových pevných disků. Uvnitř fungují jako dva

Rychlosti SSD jsou stále vyšší a stejně tak se pomalu zvětšuje jejich průměrná kapacita. Klasické plotnové pevné disky se vyvíjí hlavně kvůli kapacitě, která má nad SSD stále náskok, především pak s ohledem na cenu. S rychlostí to ale bylo u klasických disků dlouho poměrně stejné. To se teď ale mění s příchodem již dříve představené technologie Mach.2 od Seagatu.

Seagate Mach.2 využívá jednoduchého principu, který se zkoušel už v minulosti – místo použití jednoho aktuátoru pro všechny čtecí hlavy, se použijí dva, přičemž každý ovládá polovinu všech dostupných čtecích/zapisovacích hlav.

Zatímco dříve se toto řešení nevyplatilo z pohledu ceny, nyní už Seagate vše optimalizoval natolik, že se jedná o použitelnou technologii, která má ekonomický smysl.

Technologie je důležitá hlavně pro servery a datacentra, kde se platí za každý obsazený prostor, a pokud lze dostat více kapacity s vyšší rychlostí na stejném prostoru, tím lépe.

dfgdf.gif

Jeden z prvních disků s touto technologií – 14TB Seagate Exos 2X14 používá rozhraní SAS a navenek se tváří jako dva nezávislé 7TB disky. S Tím pak mohou pracovat operační systémy pro rychlý zápis a čtení dat.

Mezi první testery nových disků patří Microsoft, který je plánuje nasadit v rámci své cloudové platformy Azure. Dle měření jsou IOPS u tohoto pevného disku přibližně dvakrát vyšší, než u běžného disku se stejnou kapacitou.

Kdy budou nové disky s technologií Mach.2 dostupné, zatím není jasné a stejně tak nebyly prozrazené ceny. Lze je ale očekávat v průběhu příštího roku. Otázkou je, jestli Seagate tuto technologii nasadí i pro pevné disky zaměřené na koncové uživatele.

Diskuze (31) Další článek: Kvůli omezeným dodávkám procesorů Intel má problém i Dell. Snížil odhady finančních výsledků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,