Google | Umělá inteligence | Rakovina

Technologie Googlu dokáže detekovat rakovinu prsu lépe než lékaři. Nahradit je však nemůže

Google pracuje na vývoji umělé inteligence, která pomáhá lékařům identifikovat rakovinu prsu. Model, který skenuje rentgenové snímky známé jako mamogramy, podle studie publikované v časopise Nature snižuje počet falešně negativních výsledků (tj. případů, kdy je výsledek nesprávně označen jako negativní) o 9,4 %.

Nový systém dosud není k dispozici pro široké použití – je jen jednou z aktivit Googlu v oblasti medicíny. Odborníci již vytvořili algoritmy, které pomáhají detekovat rakovinu plic na snímcích z počítačového tomografu, diagnostikovat oční onemocnění u lidí s diabetem a najít rakovinu v mikroskopických vzorcích.

Umělá inteligence ve službách lékařů

Nový systém byl testován na snímcích, kde již byla známa diagnóza, a fungoval lépe než radiologové. Kromě poklesu falešně negativních výsledků zaznamenal také snížení falešně pozitivních výsledků (tj. nesprávných pozitivních výsledků vyšetření) o 5,7 %.

Výše uvedená čísla platí pro testy prováděné ve Spojených státech. Zajímavostí je, že při testování ve Velké Británii byl počet falešně negativních výsledků nižší o 2,7 % a falešně pozitivních výsledků o 1,2 %. Rozdíl patrně souvisí s tím, že v Británii je prováděna dvojí kontrola snímků dvěma radiology.

Podle deníku The New York Times se jen ve Spojených státech provádí 33 milionů mamografických vyšetření ročně. American Cancer Society konstatuje, že až v pětině případů přitom dochází k nezjištění rakovinového ložiska. Rakovina prsu je přitom u žen druhou nejčastější příčinou úmrtí.

Včasná detekce je základem úspěchu

Google nejprve vyškolil algoritmy umělé inteligence na rentgenových snímcích. Počítač poté hledal známky rakoviny identifikováním změn ve snímcích prsů 28 tisíc žen. Výsledky pak byly srovnávány s hodnocením radiologů.

„Mamogramy jsou velmi efektivní, ale stále existuje závažný problém s falešně negativními a falešně pozitivními výsledky,“ říká jedna z autorek studie Shravya Shetty. Google studii financoval a spolupracoval na ní s vědci z Northwestern University v Chicagu a dvěma britskými středisky – Cancer Research Imperial Center a Royal Surrey County Hospital.

Nutno podotknout, že ne vždy si umělá inteligence počínala bezchybně. V několika případech dokonce „přehlédla“ rakovinu na snímcích, na kterých ji identifikovalo několik radiologů. Google je přesto přesvědčen, že díky nadějným výsledkům může být jeho systém nakonec použit v klinických podmínkách. Bez kontroly radiologa se však přeci jen neobejde.

Váš názor Další článek: Mozilla v celosvětovém měřítku zavede CCPA – kalifornskou obdobu GDPR

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,