Technologická vize IBM: co nás čeká do pěti let

Ve výzkumných laboratořích IBM vzniká pět zásadních novinek a technologií, které mají změnit náš dosavadní obyčejný život.

IBM platilo vždy za pokrokovou a inovativní společnosti, která už několikrát dokázala přijít s něčím novým a do jisté míry i revolučním. Proto nikoho nepřekvapilo, když počátkem loňského roku přišla s projektem IBM Next Five, který by měl zásadně promluvit do našich životů v budoucnosti.

Jak už název napovídá, během následujících pěti let chce IBM představit pět revolučních technologií, které doposud známe spíše z různých sci-fi knih a filmů.

Už žádný tlumočník, překlad v reálném čase skutečností

Jazykové překážky jsou jedním z největších „problémů“ v lidské komunikaci a zároveň jedním z nejlákavějších námětů ke studiu. Fakt, že potřeba dorozumívat se s ostatními národy bude v budoucnu ještě intenzivnější, než je tomu doposud, donutil chytré hlavy v IBM k zásadnímu průlomu v této oblasti.

Dnes už sice existují technologie, které nějakým způsobem dokáží automatizovaně překládat různé hříčky, přesto však neexistuje žádné masové nasazení. Během pěti let by se však měl dostat revoluční překladový systém do všech běžných mobilních telefonů, kapesních počítačů, notebooků, GPS navigací, automobilů a vůbec do všech možných elektronických „hraček“, které si můžeme představit. Podle IBM by se mělo jednat o naprosto průlomovou technologii, která skutečně dokáže okamžitě přeložit mluvené či psané čínské slovo do angličtiny, apod. Technologii, s jakou toho bude dosaženo, samozřejmě IBM přísně tají a své know-how asi jen tak neodhalí.

Neustálý monitoring zdravotního stavu pacientů

Na následky pozdního odhalení nemoci často zbytečně umírá až příliš mnoho pacientů. Kdyby přišli za svým doktorem o pár týdnů dříve, mohli i nadále žít. Předejít takovým, a samozřejmě i stovkám dalších různých zavinění, by měla přinést spolupráce IBM se světovými špičkami v oblasti zdravotnictví.

Pacient, který bude mít zájem o využití služeb takového typu, si nechá do svého obydlí, případně rovnou na tělo (nebo do těla), implementovat speciální a zdraví neškodlivé senzory. Ty budou neustále, případně v daných intervalech, monitorovat jeho zdravotní stav. Získaná data se pak budou okamžitě on-line přenášet do databáze ke zvolenému doktorovi a ten bude mít přehled o aktuálním zdravotním stavu svých pacientů.

K těmto účelům je vyvíjen speciální software a hardware, jejichž vývoj bude navazovat na aktuální možnosti vzdálených operací pomocí kamer, jakési „mechanické operační ruky“ a vstupním terminálem v podobě klasického počítače se speciálním softwarem a rychlým internetovým připojením. Technologie, která se v současné době využívá spíše výjimečně, by tak měla dostat nová křídla a rozlétnout se do všech zdravotnických ústavů po celém světě.

minority-report-ui.jpg
Ovládání techniky pomocí gest ala Minority Report? V budoucnu nic výjimečného

iPhone je jenom začátek

O iPhonu a jeho revolučních prvcích už se toho namluvilo dost a i Windows Mobile 7 se zdá být, oproti tomu co chystá IBM, spíše takovým odrazovým můstkem. Jejich vize je totiž asi taková, že váš mobilní telefon, jestli se mu tak bude moci ještě v budoucnu říkat, bude sám přemýšlet. O co přesně půjde?

Během prvních několika dnů užívání by si měl telefon zapamatovat například váš denní režim a následně veškeré kroky provádět automaticky. Sám vás tedy vzbudí v osm hodin, pustí rádio a bezdrátově na LCD televizi pustí RSS kanál s nejzajímavějšími zprávami. Až se vypravíte do práce a strčíte telefon do kapsy, zapne vibrace a zvýší hlasitost zvonění. V autě při položení na palubní desku pak automaticky aktivuje hlasité handsfree, případně bezdrátové sluchátko. V případě jednání či činnosti v práci pak telefon automaticky přesměruje hovory do schránky. Jednoduše řečeno, měl by umět určit vaše preferenci a životní návyky a podle toho se také chovat.

Na toto téma se samozřejmě rojí mnoho spekulací a pochybností. Scénáře, kdy roboti ovládnou svět, se zdají být dosti reálné, IBM však hlásá, že půjde o naprosto propracovanou a bezpečnou technologii.

O tom, jak by ovládání elektroniky jako takové mělo v budoucnu vypadat podle Microsoftu, si můžete přečíst i v našich článcích. Vlastimil Waic se technologii Surface věnuje podrobně, David Polesný pak upozornil na nové video předvádějící jeho schopnosti.

Nový a více reálný internet

Současná podoba internetu se před jeho startem nezdála vůbec reálná a existovalo pouze několik více méně uzavřených sítí, ze kterých se následně tento fenomén vyvinul. Stejné by to mělo být i s podobou internetu v rámci Next Five.

Představte si, že si ve svém obýváku zapnete „3D internet“, do kterého vstoupíte jako do dalšího světa, světa kde lze nalézt vše. Můžete si to představit jako další virtuální svět ve stylu hry World of Warcraft, avšak s tím rozdílem, že zde bude vše skutečné. Pokud si budete chtít dojít na nákup, prostě vstoupíte do virtuálního kamenného obchodu, vyberete si, u pokladny zaplatíte a za chvilku bude zvonit poslíček s objednanou zásilkou.

Ve specializovaných virtuálních obchodech pak bude možné narazit na další nakupující a odborníky, kteří dokáží s výběrem daného zboží skutečně poradit a ne se pouze vnucovat, jako tomu bývá normálně. Podobný projekt pro studenty chystá například i americká NASA.

Nejedná se však pouze o nákupy, ale o naprosto komplexní svět, díky kterému bude možné komunikovat naprosto novým a neuvěřitelně skutečným a rychlým způsobem. Zkuste zapojit vaší fantazii a představit si, co by se v takovém světě dalo dělat.

RedDwarfCast.jpg
V kultovním Červeném trpaslíkovi dokázala nanotechnologie zázraky. V reálu by to mělo fungovat také

Nanotechnologie a tvorba pitné vody

Malinkatí nanorobůtci, kteří v Červeném trpaslíku udělali Davidu Listerovi zcela nové tělo, už nebudou pouze výmyslem snících scénáristů. Podle IBM by měla nanotechnologie zásadně pomoci při současných ekologických problémech.

Miniaturní technologie by tak měla pomoci například se zdroji pitné vody. Špinavá a jen stěží poživatelná voda nebude nyní díky speciálním „nano věcem“ žádným problém; dokáží jí totiž odfiltrovat. Stejné to bude s využitím sluneční energie, těžbou ropy a jiných nerostných surovin a především také s ekologií. Představme si, co všechno by dokázaly odstranit z ovzduší miniaturní nano filtry.

Všech pět inovativních technologií IBM tvoří výtečný námět k bohaté diskuzi. Ač se to sice některým může zdát jako největší výplod fantazie, pokrok nezastavíme. Jules Verne také popisoval své příběhy s ponorkami a létacími přístroji. Tenkrát to bylo bráno jako sci-fi a vše se nakonec v mnohem větší míře vyplnilo.

Diskuze (62) Další článek: Tříjádrové Phenomy s CeBITem, výkonnější v květnu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,