TechNet konference: riziková koncentrace IT profíků

Ani letos jsme nemohli chybět na setkání stovek IT profesionálů ze všech koutů Česka, podzimních TechNet konferencích.
Kapitoly článku

Jako již tradičně uspořádal Microsoft i počátkem letošního podzimu dostaveníčko všech IT profesionálů (nejčastěji administrátorů firemních sítí). Pražská TechNet konference se uskutečnila přesně před týdnem. Jelikož obsah obou konferencí je shodný, vybrali jsme si tradičně z čistě praktických důvodů až konferenci druhou, tedy brněnskou. Ta navštívila rotundu na brněnském výstavišti v pondělí tohoto týdne.

Je škoda, že zřejmě kvůli problémům s dopravou se nezaplnilo hlediště (registrace byly rozdány a zhruba sedm desítek lidí čekalo v pozici náhradníků), program byl totiž tradičně nabitý popisy technických novinek i zajímavostí.

První a nejkratší příspěvek na konferenci shrnoval události uplynulého IT roku zejména z pohledu Microsoftu. Hádáte-li, že se zde našlo jen málo zajímavého, nejste daleko od pravdy. Co však rozhodně stojí za vyzdvihnutí, je graf, který ukazuje míru spokojenosti a nespokojenosti zákazníků s produkty a službami Microsoftu. Modré sloupečky označují míru spokojenosti, červené pak míru nespokojenosti. Údaje pocházejí z fiskálního roku 2007, který Microsoftu skončil ke třicátému červnu tohoto roku.

DSC01906.jpg

Boření mýtů my známe dobře

Mezi příspěvkem bořícím mýty o Windows Vista a komunikací 21. století v přednášce o Unified Communication vybral jistě každý z návštěvníků to nejlepší, co bylo na konferenci k vidění. Šlo totiž o zajímavé povídání; v prvním případě jsme si vyslechli argumenty pro Windows Vista tak, jak je prezentuje samotný Microsoft, v druhém případě jsme byli svědky moderních videokonferencí a dalších novinek, z nichž člověku, jemuž moderní komunikaci symbolizuje GSM mobilní telefon, spadla čelist. Ale zpět k Windows Vista.

Přednášku vedli Jan Vávra, Solution sales Proffesional, a Ondřej Výšek, Technology solution Proffesional, oba zaměstnanci Microsoftu ČR. Vytipovali pětici nejrozšířenějších mýtů, které panují o Windows Vista.

Nejeden čtenář se jistě již setkal (v diskuzích zde na Živě.cz, nebo třeba v MHD či jinde) s rádoby fundovanou diskuzí o hardwarové náročnosti, omalovánkách či velebením SP1. Ti, kteří mají s Windows Vista reálnou zkušenost z dlouhodobého používání, pak vědí, že mýtem se v tomto kontextu nemyslí ani tak tajemná smyšlená báchorka, jako spíše obyčejná lež vyprodukovaná obvykle individui, která mají s Microsoftem nějaký osobní (leč často neopodstatněný) problém. Ostatně zkušenosti s vypořádáním se se strachem a odporem, který okolo Windows Vista neoprávněně vznikl, máme i na stránkách Živě.cz v jednom z nejčtenějších článků tohoto roku.

Přednášející vytipovali pětici nejrozšířenějších mýtů, které se poté lepší či horší argumentací pokusili vyvrátit či v některých případech opodstatnit:

  • Windows Vista = nic jiného než nový vzhled
  • Větší HW nároky
  • Nekompatibilita s hardwarem a softwarem
  • Žádný OS Microsoftu nefunguje do SP1
  • Přechod na Windows Vista je příliš složitý

Vypadá to hezky, ale co dál?

Z prezentace vyplynulo, že první z mýtů má velmi dobré opodstatnění ve vlastním systému. Pro někoho, kdo nad problémy uživatelů s Windows Vista již uvažoval, ostatně nešlo o žádné překvapení. Jak je zmíněno již v minulém odstavci, kvality Windows Vista člověk objektivně ohodnotí až po zhruba dvou týdnech používání, kdy si jednak zvykne na inovované grafické rozhraní a jednak se systém „usadí“ a naplno začne používat funkce jako SuperFetch.

Nemá-li uživatel dostatek reálných zkušeností s novým operačním systémem Microsoftu, případně při hodnocení „na jeden pohled“ například na počítači známého, nemůže se zbavit dojmu, že ve Windows Vista nenajde nic jiného než nové GUI, Aero, nové rozmístění ovládacích prvků, přeskupená některá menu a ovládací panely či volitelně animovaná pozadí plochy Windows DreamScene.

Naproti tomu Windows Vista obsahují mnohem více a mnohem podstatnějších inovací. Nebudu zde vyjmenovávat skoro dvě desítky změn, které uživatel na první pohled nevnímá. Část z nich objeví při bližším seznámení, část třeba nikdy, nemá-li dostatečné technické znalosti. O přínosu kterékoli z nich pro uživatelský prožitek z Windows Vista bych si však po více než ročním produkčním provozu tohoto systému netroufl diskutovat.

Windows Vista mají vysoké hardwarové nároky

Ano mají. Tak vyznělo hlasování mezi posluchači, tak jsou přesvědčeni i přednášející. Zvýšení hardwarových nároků je věc pochopitelná, chceme-li operační systém, který nám umožňuje využívání moderního hardwaru a softwaru naplno. Windows Vista však umožňují moderní hardware i nevyužívat. Například vypnutím rozhraní Aero lze ušetřit něco málo systémových zdrojů a několik minut života baterie.

DSC01940.jpg

Zajímavá byla mně osobně dosud neznámá argumentace obhajující nároky Windows Vista v porovnání s rozvojem procesorů a operačních pamětí. Zatímco Windows 3.0 se spokojila s procesorem 80386 a dvěma MB paměti, Windows 95 už přeskočila na 80486 a 4 MB paměti (minimální požadavky uváděly 80386), Windows XP doporučovala už 300 MHz procesor a 128 MB RAM. Tento vývoj znamená, že aktuální verze systému Windows vždy vyžadovala zhruba pět let starý procesor. Totéž platí i pro Windows Vista. Faktem je, že tento stav může být hůře viditelný kvůli výrazně delší pauze mezi Windows XP a Vista oproti pauzám mezi staršími verzemi OS Windows.

DSC01944.jpg

Windows Vista jsou tedy dnes provozovatelná na skoro důchodovém železe. Odpovídající konfiguraci pořídíme bez problémů za zhruba 10 000 korun od značkového výrobce. Se stoupajícím výkonem a inovací výrobních postupů totiž jde ruku v ruce významný propad cen.

Součástí prezentace byl i zajímavý graf ilustrující pokles ceny operačních pamětí a pevných disků mezi lety 1990 a 2005, kdy například cena RAM klesla z cca sedmdesáti dolarů za jeden megabajt na cca jeden dolar za megabajt.

DSC01950.jpg

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,