TechEd 2003: Novinky v BizTalk 2004

Jubilejní 10. ročník konference Microsoft TechEd Europe se koná ve španělské Barceloně, která účastníky přivítala teplotami kolem 35 stupňů celsia, teplým mořem a dopravními zácpami. Hlavními magnety celé akce jsou připravované produkty Office 2003, Biztalk Server 2004 a nová verze Microsoft SQL Serveru s krycím názvem Yukon. První dva produkty jsou již nyní ve stadiu beta a na konferenci jsou naživo předváděny.

Hlavním přínosem Biztalk Serveru 2004 má být dokonalá integrace produktu s Microsoft Visual Studio .NET, Office 2003 a Visio. Biztalk server totiž poněkud mění svoji nabídku funkcí a přesouvá je více k samotné analýze a projektování bussines procesů ve firmě. Na rozdíl od předchozí verze nabízí interface pro různé typy uživatelů a uzpůsobuje pro ně i integraci komponent:

  • Pro vývojáře nabízí Orchestration Designer, XSD editor a mapper, Orchestration Debbugger. Tyto moduly jsou nyní plně integrovány do Visual Studia .NET. Pro všechny projekty je možné využívat software pro verzování (např. Visual SourceSafe)
  • Pro projektanty a analytiky bussines a workflow procesů naopak odstíňuje programátorské záležitosti a umožnuje návrh diagramů ve Visiu. Tyto pak může vývojář použít přímo při vývoji výsledné aplikace.
  • Pro manažery a systémové analytiky pak nabízí rozsháhlou podporu pro OLAP analýzu nad proběhlými transakcemi a sledování průběhu zpráv a transakcí v reálném čase. Analýzy lze provádět přímo v Excelu nebo Wordu, což velice usnadňuje jejich další zpracování.

Beta verzi Microsoft Biztalk Serveru 2004 si můžete objednat na CD na webu Microsoftu.

Tomáš Tichý, IT-COM s.r.o

Diskuze (2) Další článek: WiFi zdarma v pěti restauracích KFC

Témata článku: , , , , , , , , ,