Notebooky | Paměti | DDR5

Team Group vyrobil první operační paměť DDR5 pro notebooky

Již několik společností se pochlubilo vyrobenými operačními paměťmi DDR5, které nastoupí do prvních platforem letošní rok. Doposud se ale jednalo o klasické modely dimm pro servery a desktopy, avšak Team Group ukázal, že je připraven i pro mobilní platformy.

Společnost Team Group totiž prezentovala světově první operační paměť DDR5 pro notebooky, respektive ve formátu so-dimm, který se používá třeba i v minipočítačích, NASech a dalších zařízeních, kde není příliš prostoru pro komponenty.

Vytvořená so-dimm paměť DDR5 pracuje na frekvenci 4,8 GHz, což je pro tuto generaci startovní základ a dle specifikací se už nyní počítá s frekvencemi až 8,4 GHz. Podobně jako u DDR4 ale můžeme odhadovat, že i ta bude časem překonána.

Vytvořený modul má kapacitu 16 GB a vystačí si s napětím 1,1 V. Paměti DDR5 kromě nižší spotřeby, což ocení právě notebooky, nabízí například i korekci chyb ECC, takže by měla být zařízení více stabilnější a odolná proti změnám bitu. Tato situace může nastat poměrně snadno a na dřívější absenci ECC v zařízeních pro koncové uživatele si již dříve stěžoval i zakladatel Linuxu Linus Torvalds.

Paměti DDR4 od ADATA až s frekvencí 5,3 GHz:

 

Diskuze (7) Další článek: Intel ukázal obří grafický čip Xe. Obsahuje spoustu technologií v jednom balení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,