Tato plocha je kulatá

Zatím jen zábavný projekt Slováka Dušana Hamara skýtá velmi zajímavý potenciál. Plocha ve Windows nemusí být jen placatá, s jeho malou utilitkou ji můžete změnit na vnitřek obrovské koule.

Projekt SphereXP je skutečně zatím jen ve fázi, kdy se můžete několik minut bavit šoupáním okýnek po kulaté ploše a k reálnému nahrazení běžné placaté plochy to má ještě daleko. Rozhodně to ale dobře ukazuje možnosti, které bude například skýtat nové grafické rozhraní Longhornu, a jaké budeme vídat doplňkové prográmky.

Oblast 3D navigace na počítači pořád neustále naráží na přemíru efektů a minimum využitelnosti. Oč je jednodušší rychle kliknout na ikonku hry, než pomalu přejít z obývacího pokoje do místnosti s názvem hry a zde na stěně vybrat tu samou ikonku. 3D navigace prostě stále nějak nezvládá skutečně pomáhat člověku při jeho práci.

Sphere XP upřímně nesplňuje zatím plně podmínku toho usnadňování, pokud ale vše domyslíte do důsledků a představíte si reálný funkční produkt využívající tuto myšlenku, nebude to tak nesmyslné.

Základní myšlenkou Sphere XP je virtuální pracovní plocha roztažená do všech směrů pokrývající vnitřek imaginární koule. Můžete si představit, že vás někdo strčí dovnitř kulatého vodojemu a na jeho vnitřní plochu bude promítat obraz s okýnky a ikonkami Windows. Nebudete tedy mít problémy s X virtuálními plochami, prostě se šoupnete na tu stranu kam potřebujete. Díky tomu, že tato plocha není dvojrozměrná, máte lepší přehled o vaší současné pozici a snadno najdete směr s potřebnou aplikací. Aplikace se umísťují do různých vzdáleností v prostoru, můžete je posouvat na požadované místo na ploše a aktivovat.

Sphere XP v současnosti nabízí rozložení aplikací a ikon na kulovou plochu, jejich přesouvání a současně aktivování. Využívat se to tedy trochu dá, pár minut si s tím jistě rádi vyhrajete, je tam ale ještě spousta nedostatků.

Výhodou nicméně je minimální velikost programu. Samotný program má včetně OpenGL knihoven pod 500 kB a tak jej budete mít stažený rychle. Spuštění programu ale vyžaduje také aspoň .NET Framework 1.1, který, pokud jej ještě nemáte, si vyžádá stahování pár desítek megabajtů.

Abyste poznali, co SphereXP umí, nemusíte ji ani instalovat, Dušan má na webu mimo snímků obrazovek i několik videoukázek funkčnosti prostředí.

SphereXP je bezesporu zajímavý program a určitě nás těší, že jej vyvíjí Slovák. (Možná by nás těšilo víc, kdyby to byl Čech, ale pořád mám tak nějak pocit, že je to docela jedno). Nevím jestli to Dušan Hamar stihne dodělat do využitelné podoby ještě před Longhornem, nebo to dokončí ve finální podobě až pro Longhorn s jeho 3D grafickým rozhraním, každopádně něco takového možná budeme jednou používat.

Jediným červíkem pochybnosti je, zda by podobný systém vyžadující prostorovou orientaci uspěl u žen, u kterých toto nepatří k nejsilnějším stránkám. Proto asi nebude tento způsob začleněn do mainstreamových produktů, které musí být co nejblbovzdornější, ale jako volitelná možnost navigace, proč ne.

Diskuze (78) Další článek: Nové ovladače NVIDIA ForceWare verze 56.72

Témata článku: , , , , , , , , , ,