Koronavirus | Česko

Tato kalkulačka spočítá, kdy se dostanete k očkování na koronavirus. Není to úplně veselé

Internet je plný kalkulaček prakticky na vše a jednou z nich je i Omni Calculator, který nabízí rychlé výpočty počínaje chemií a konče osobními financemi, převodem jednotek a péčí o své zdraví.

Nově na seznamu přibyla i Kalkulačka fronty na vakcínu pro Českou republiku. Je plně lokalizovaná do češtiny a vychází z čerstvých údajů o rychlosti očkování a přednosti různých skupin obyvatelstva, takže může nastínit hrubý odhad doby, kdy na vás přijde řada.

Po vyplnění anonymního formuláře, jehož klíčovou položkou je vedle věku zařazení do některé z rizikových nebo preferovaných skupin (IZS, učitel aj.), kalkulačka podle aktuálního tempa distribuce vakcín spočítá, kdy to asi tak bude.

cfd6400f-4bc4-495b-8c3f-3848ace2bc81
Kalkulačka fronty na očkování v ČR

Nutno podotknout, že podrobnější pravidla hromadného očkování pro běžné smrtelníky se snad dozvíme až v nadcházejících týdnech a měsících, kalkulačka vám tedy v tuto chvíli dodá opravdu hlavně hrubou představu o celkovém tempu. V mém případě na mě kalkulačka vyplivla tento závěr:

Vzhledem k proočkovanosti 207 446 týdně a absorpci 64%, byste měli očekávat, že první dávku vakcíny dostanete mezi 11. 8. 2021 a 27. 2. 2022.

Druhou dávku byste pak měli dostat mezi 1. 9. 2021 a 20. 3. 2022.

Společně s Ph.D. studentkou Dominikou Miszewskou (Medical University of Warsaw), která také stojí za zrodem úspěšného projektu Vaccine Queue Calculator v Polsku, jsme vytvořili Kalkulačku fronty na vakcínu pro Českou republiku. Tento nástroj je založen na přednostním seznamu vydaném vládou České republiky. Zohledňuje váš věk, povolání, zdravotní stav a další rizikové faktory. Kalkulačka poté odhadne počet lidí, kteří jsou ve frontě před vámi a data, kdy byste mohli dostat svou dávku vakcíny, na základě vládní předpovědi vs. skutečného průběhu očkování.

Tomáš Pařízek

Diskuze (34) Další článek: Google čeká další velká právní bitva. Údajně sledoval uživatele v anonymním režimu Chromu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,