Výzkum | IoT | Wi-Fi

Tapeta, která až desetinásobně zesílí signál Wi-Fi. „Chytrý povrch“ RFocus slibuje pozoruhodné vlastnosti

Odborníci z Massachusettského technologického institutu (MIT) vyvinuli „chytrý povrch“ RFocus, který „může fungovat jako zrcadlo nebo jako čočka“ a šířit rádiové signály na zařízení na obou svých stranách. Díky tomu dokáže až zdesetinásobit sílu signálu Wi-Fi. Výsledky zveřejnili v práci nazvané RFocus: Praktické formování paprsků pro malá zařízení.

Namísto několika antén, používaných v bezdrátových routerech, sází RFocus na tři tisíce malých antének. Jeho hlavní devizou je software, který zajišťuje nasměrování signálu přímo k zařízením. Tím může pomoci zejména malým přístrojům s integrovanou anténou, jež mnohdy nebývá pro příjem dostatečná.

„Chytrý povrch“ RFocus

Vědci vycházeli z přesvědčení, že vyšší rychlosti internetu nebudou reálně použitelné, pokud nebude existovat efektivnější způsob šíření bezdrátového signálu. Většina firem řeší tento problém přidáním dalších antén do vysílačů nebo přijímačů, což ovšem brání snižování jejich velikosti.

Začněme první pozitivní zprávou: řešení od MIT je relativně levné, neboť cena použitých antének se pohybuje v řádu několika centů za kus. Navíc je i energeticky nenáročné, protože v závislosti na softwaru jen odráží či propouští signál.

„Hlavním cílem bylo prozkoumat, zda dokážeme použít prvky a uspořádat je tak, aby směrovaly signál způsobem, který můžeme ovládat,“ uvedl profesor Hari Balakrishnan v příspěvku podrobně popisujícím technologii. „Zdá se, že to je velmi slibný způsob, pokud chcete mít bezdrátová zařízení, která vysílají na nejnižším možném výkonu, ale dávají dostatečný signál.“

Tapeta jako zesilovač Wi-Fi

Celý projekt je zatím ve fázi výzkumu a je otázkou, kdy a zda vůbec se dostane k zákazníkům. Vědci nyní musí najít způsob, jak by ho mohli vyrábět ve velkém měřítku – například ve formě tenké tapety, která by se jednoduše nalepila na zeď.

Autoři jsou přesvědčeni o tom, že systém, který vytvořili, lze široce využít nejen v oblasti internetu věcí (IoT) a komunikačních sítí páté generace (5G), kde poskytne schopnost zesílení signálu přenášeného na koncová zařízení.

Závěrem je vhodné podotknout, že MIT není první, kdo zkouší používat prostředí ke zvýšení rychlosti internetu. Univerzita v Princetonu zveřejnila podobný nápad již v roce 2018, ale vědci z MIT tvrdí, že jejich přístup je mnohem více zaměřen na snižování nákladů a uplatnění v širším měřítku.

Diskuze (9) Další článek: Trapná chyba: Služba Teams tři hodiny nejela, protože Microsoft zapomněl prodloužit SSL certifikát

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,