Raspberry Pi

Taktujte a chlaďte. Raspberry Pi 4 dostal oficiální větráček

Malinovým počítačům roste výkon, ale také generované teplo. Nadace Raspberry Pi proto vůbec poprvé uvádí oficiální chladič. Je určen pro RPi 4 Model B a lze jej využít spolu s originální krabičkou.

Raspberry Pi 4 Case Fan je už v prodeji na českém RPishopu, stojí 135 Kč. V balení je malý pasiv a 18mm ventilátor s držákem a kabelem do GPIO headeru. Nasává vzduch kolem konektorů USB a RJ-45 a vypouští jej kolem slotu pro SD kartu.

Sama nadace říká, že už optimalizovala chod standardního RPi 4 tak, že aktivní chlazení nepotřebuje a že už ani tak často nevyužívá throttling, při němž citelně klesá výkon. Při běžné pokojové tak na čipu v zátěži nejdou teploty přes 70 °C.

Kdo ale počítač nasadí do teplejšího prostředí nebo přetaktuje procesor, ten už by na chlazení myslet měl. Čip Broadcomu přetočený z 1,5 na 1,8 GHz se při kompilaci linuxového jádra zahřeje na více než 80 °C. S chlazením jsou teploty asi o patnáct stupňů nižší.

Nedávno představený Raspberry Pi 400 integrovaný do klávesnice už v základu běží při taktu 1,8 GHz, obešel se však bez větráku. Uvnitř je totiž po celé ploše klávesnice velký hliníkový rozvaděč tepla, který počítač zvládne uchladit sám o sobě. RPi 4 mimochodem podporuje frekvence přes 2,1 GHz.

Diskuze (15) Další článek: Vyhlášení soutěže s Computerem o bezdrátová sluchátka Niceboy Hive podsie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,