Facebook | Microsoft

Takto vypadá pokládání superkabelu Marea. Pod mořem jím poteče 160 Tb/s

  • Kabel spojí Španělsko a Virginii kapacitou 160 Tb/s
  • Jeho položení trvalo jen pět měsíců
  • Není o moc tlustší než zahradní hadice

Loni na jaře oznámil Google společně s Facebookem a španělským poskytovatelem Telxius položení podmořského kabelu Marea s rekordní kapacitou. Kromě toho, že dokáže přenést 160 Tb/s se na dno oceánu dostal v mnohem kratším čase, než je obvyklé. Místo standardních dvou let bylo optické spojení realizováno za necelý rok. Už na začátku příštího roku tak protečou kabelem první ostrá data.

Z Virginie do Španělska

Nový kabel spojí španělské Bilbao a Virginia Beach na východním pobřeží spojených států. Délka spojení přesáhla 6 600 kilometrů a místy leží v hloubce přes pět kilometrů. Kabel sám o sobě potom váží 4 650 tun.

Co znamená kapacita 160 Tb/s si dokážeme představit jen stěží – za sekundu kabelem proteče 20 000 GB dat. Pro srovnání můžeme použit například kapacitu českého peeringového uzlu NIX.CZ, která je 2,97 Tb/s. V pondělní poledne jím potom teče asi 0,29 Tb/s.

Kabel nekopíruje většinu atlantických spojení, která na evropské straně využívají severnější lokality. Marea je vybudována jako spojení, které obhospodaří také linky ze severní Afriky, Blízkého východu a asijských zemí. Právě zde se zvyšuje poptávka po kapacitě podmořských kabelů nejrychleji. Atlantikem proteče o 55 procent víc dat než kabely v Pacifiku.

Firemní cloudy i selfíčka

Kapacitu nového kabelu samozřejmě nebudou využívat pouze hlavní investoři Microsoft, Facebook a Telxius, nicméně právě u nich bude pokrývat převážnou část transatlantické komunikace. Na straně Microsoftu se tak bude jednat především o cloudové služby jako je Azure, OneDrive, Xbox Live, ale i Skype.

Marea.Final-01-2.png
Kabelem s délkou 6 600 kilometrů může téct až 160 Tb/s

U Facebooku je potom o největším žroutovi síťové kapacity jasno – video. Jeho obliba rapidně stoupá nejen na Youtube, ale i na největší sociální síti, kde se jeho přenos postará o zdaleka nejvyšší traffic. Skrz nové spojení Marea ale poputují také fotky, videohovory i textové chaty skrz WhatsApp nebo Messenger.

Tlustší zahradní hadice

Podmořský kabel, jehož tloušťka je 2,4, cm musí v mnoha případech odolávat podmořským sopkám, zemětřesením a překonávat korálové útesy. Hlavních osm optických párů je tedy obaleno do měděného stínění, ochranné vrstvy z tuhého plastu a vnější vrstvy odolné proti agresivní slané vodě.

Na většině trasy napříč Atlantikem leží kabel na mořském dně, u poběží je však zakopán do dna. Tam je lépe chráněn například před vlečnými sítěmi, dravci a před poškozením loděmi. Samotné položení kabelu trvalo pět měsíců a kompletního zprovoznění trasy je naplánováno na první měsíce roku 2018.

Diskuze (28) Další článek: Tak už i Gates. Otec zakladatel přešel na Android a potvrdil tak smrt Lumií

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,