Takto si designéři představují domácnost budoucnosti

Electrolux pobídl designéry z celého světa, ať vytvoří koncepci zdravé domácnosti budoucnosti. A ti se opravdu snažili. Jestli se podobných kousků dočkáme, je ale krajně nejisté.

Electrolux si každý spojí s kuchyňskou elektronikou, nicméně švédský koncern stojí i za každoroční soutěží designérů, kteří navrhují podobu domácnosti v blíže nespecifikované budoucnosti. Na soutěži je kouzelné především to, že se mohou grafici opravdu odvázat – jejich výtvory by měly sice splňovat téma pro daný rok, nicméně jinak mohou být sebefuturističtější, nepředpokládá se totiž, že by je nikdo dokázal v dohledné době vyrobit a uvést na trh.

Tématem letošního ročníku Electrolux Design Lab byla zdravá domácnost a do finále se probojovalo hned několik zajímavých konceptů. Koncept bez videa by byl poněkud bezzubý, nechybí tedy u každého z nich a stojí za to se na ně podívat. I když se totiž jedná opravdu pouze o designové koncepce a nikdo nezkoumá, jestli by bylo něco podobného vůbec realizovatelného, design je úzce svázaný se současnou úrovní technologického poznání. Takže kdo ví, možná se podobných kousků v kuchyních a koupelnách ti mladší z nás za padesát let skutečně dožijí, anebo budou naopak v roce 2064 na stará kolena vzpomínat, jak jsme byli v těch desátých letech roztomile naivní – stejně jako dnes s úsměvem na tváři hledíme na technologické vize z počátku minulého století.

Vítěz: Kuchyní se budou prohánět virtuální ryby

Vítězný design se věnuje holografické prohlídce, co si dáte k obědu. Když budete mít chuť na rybu, po bytě vám začnou plout virtuální kapříci, které si posléze objednáte u nejbližšího dodavatele vodních tvorů.

Lotus: Trošku jiný čistič a zvlhčovač vzduchu

Jako druhý se umístil koncept čističe vzduchu Lotus. Malou kouli postavíte na libovolné místo, budete ji ovládat mobilní aplikací a postará se o vyčištění vzduchu třeba po vaření.

UrbanCONE: Létající roboti vyčistí město

S předchozím konceptem souvisí i UrbanCONE, který přenáší Lotus do metropolitního měřítka. jednou by se mohly nad městy vznášet drobné jednotky, které budou lokálně upravovat kvalitu vzduchu. Nejvíce se jich tedy shlukne kdesi nad frekventovanou křižovatkou.

PETE: Vhoď PET láhev a vypadne večerní róba

Tento koncept zase využívá popularity domácího 3D tisku. Jedná se o tiskárnu, kterou nakrmíte plastem – PET lahví, zařízení ji rozloží na vlákna a uplete dle zadání z databáze šaty na večer. Recyklace na steroidech.

MIMIC: Mozek uvěří, že nejíme rajče, ale čokoládu

MIMIC je první stupínek k Matrixu. Děti mají rády čokoládu a nechutná jim zdravá mrkev. Maminky, které budou mít doma zařízení MIMIC, nalepí nebohému dítěti na čelo sondu, která pomocí impulzů přesvědčí mozek, že na talíři neleží syrová mrkev, ale třeba pytlík s bonbóny.

Pure Towel: Silné záření vyčistí ručník

Víte, kde se to v koupelně nejvíce hemží bakteriemi? Ačkoliv by si leckdo tipl, že to bude záchodové prkýnko, ve skutečnosti je často spíše permanentně vlhký a tlustý ručník, který je zemí zaslíbenou pro všechny zlořády (a hned po něm zubní kartáček). Autoři tohoto konceptu předpokládají, že podobné hypotetické zařízení by ručník po každém použití osvítilo silným UV zářením a vysušilo výkonným větrákem. Rychlá dezinfekce bez chemikálií.

Do soutěže se dohromady přihlásilo několik desítek projektů. Jejich seznam včetně dalších videí (sic ne už tak povedených) najdete v tomto seznamu.

Co myslíte, dočkáme se jednou podobných hraček i u nás doma? Zatímco mobilní telefony a počítače prošly v posledních desetiletích ohromným vývojem, taková kuchyň se koncepčně zatím příliš neproměnila. Jistě, v každé dnešní elektrické pračce je také nějaká ta řídící jednotka a na trhu jsou i chytré ledničky, ale mixér stále jen… Mixuje.

Diskuze (41) Další článek: Čím večer vytěžujeme internet? V USA Netflixem, v Evropě warezem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,