Taková jsou Windows Vista V: kompatibilita, bez kompatibility

Komu, čemu: kompatibilitě... Toto často skloňované slovo je dvousečnou zbraní. Na jednu stranu je její zajištění nezbytnou koulí na noze, která brání ve vývoji nových možností. Na stranu druhou je však vyžadována kvůli možnosti použít starší hardware či software. Někdy se však stane, že vize předběhne realitu. To je bohužel případ i Windows Vista.
Kapitoly článku

Ovladače grafických karet

Na dvaatřicetibitových Windows Vista předvedeme instalaci některých rozšířených ovladačů. Začneme grafickými kartami, konkrétně pak ovladači Catalyst pro karty s procesory Ati Radeon. Catalysty podporují pouze Radeony 9500 a novější, starší karty samozřejmě budou fungovat s ovladačem dodaným Microsoftem, kvůli chybějící podpoře DirectX 9.0c ale nebude dostupné grafické rozhraní Windows Aero.

Pozor, kouše!
Instalační program Ati Catalyst
Šlape jako hodinky

Poprvé během recenzního seriálu jsme nyní za účelem pokusu o instalaci ovladače Forceware aktivovali integrovanou grafickou kartu počítače označeného ve druhém díle jako Desktop. Akcelerátor GeForce 6100 podporuje DirectX 9.0c a s přidělenými 128 MB operační paměti tak je schopen zobrazovat rozhraní Aero. Narozdíl od PCI Express Radeonu v Desktopu i PCI Express Mobility Radeonu v notebooku Asus toto rozhraní neaktivuje ihned po instalaci a je potřeba jej zapnout ručně. Windows zřejmě ví, proč to dělají: Práce s Aerem s takto slabou grafickou kartou není žádný med a rozhraní se za použití ovladače, který je vestavěn ve Windows, trhá. Tento problém neodstraní ani jinak bezproblémový ovladač ForceWare. Integrovaná karta Nvidia Geforce 6100 tedy není pro Aero příliš vhodná.

Instalace ovladačů Nvidia ForceWare

Příjemné je, že v porovnání s Windows XP, kde je změna ovladače pro grafickou kartu, neřku-li celé grafické karty, často doslova noční můrou, Windows Vista tento proces přežijí bez problémů. Pouze nahlásí, že s aktuálním ovladačem nekompatibilní z instalovaných grafických karet (pokud jako my druhou kartu v PCI Express slotu necháte) byla deaktivována.

Nekompatibilní grafická karta byla vypnuta

Ovladače zvukových karet

K vyzkoušení se v testovací sestavě Desktop přímo nabízí hned dvě zvukové karty: Creative SoundBlaster X-Fi XtremeMusic a integrovaný kodek Realtek ALC883. V obou případech mají výrobci na svých webových stránkách betaverze vhodných ovladačů. Instalace ovladačů Creative je standardní a příliš se neliší od situace, kdy webové aktualizace ovladačů instalujeme ve Windows XP. Uživatelům těchto karet však nezbývá, než doufat, že Creative Labs připraví i pro Windows Vista určené verze ovládacích aplikací. Bez nich jsou totiž karty SoundBlaster jako bez ruky a aplikace z CD přiloženého ke kartě samozřejmě nainstalovat nelze. Po instalaci ovladačů SoundBlaster X-Fi bez problému funguje.

Ovladače Realteku nezpůsobují žádný problém a jejich ovládací panel je ve verzi pro Windows Vista přehlednější než pro Windows XP.

Realtek nevykazuje žádné problémy

Ovladače dalších zařízení

Jako ukázku typického výrobcem zatím nepodporovaného zařízení použijeme hybridní televizní kartu Gigabyte GT-PTV-TAF-RH (Tiger2). Ovladače této karty neexistují, zkusíme ji tedy zprovoznit s ovladači určenými pro Windows XP. Ovladače se korektně nainstalují, karta ve Windows Vista x86 funguje. Funkční je i přehrávač DVB televizního vysílání DVBDream, i když ten vykazuje značnou nestabilitu a neúměrně zatěžuje procesor počítače.

Instalace ovladače úspěšně dokončena
DVBDream funguje, ale příliš vytěžuje procesor

Druhý testovaný program AVS TVBox, schopný přehrávat jak analogové, tak digitální televizní i rozhlasové vysílání, zobrazuje hlášku, že pro svůj běh vyžaduje DirectX 9.0c nebo novější, přičemž jaksi ignoruje fakt, že DirectX 10 ve Windows Vista spadá do podmínky „nebo novější.“ Při pokusu o nastavení běhu v režimu kompatibility Windows XP SP2 se sice již korektně spouští, ale Windows Vista jej během detekce TV tuneru vyhodnotí jako neodpovídající a hlásí, že program přestal pracovat. Z této situace není jiného úniku, než potvrzení hlášky a ukončení programu.

Narozdíl od Windows XP MCE, které pro podporu této karty ve svém Media Center potřebují zvláštní ovladač, funguje Tiger v MC pod Vistami bez obtíží. Jediné, co jej vzdaluje od dokonalosti, je neschopnost Media Centeru načíst EPG (elektronický programový průvodce) data o televizním programu.

Windows Media Center přehrává ČT24 z DVB-T

Zkusme nyní celý proces instalace TV karty zopakovat ve čtyřiašedesátibitových Windows Vista. Použijeme ovladač, který Gigabyte poskytuje pro Windows XP 64. Instalace skončí chybovou hláškou, přičemž karta ve správci zařízení má správné pojmenování, avšak Windows ji označují jako nefunkční. Ovladač pro dvaatřicetibitová Windows XP pochopitelně Visty x86-64 ani nenajdou při prohledávání instalačních složek.

Ověření vydavatele instalovaného ovladače
Instalace ovladače selhala
Ovladač může být poškozen či zcela chybět...

Na tomto místě se hodí říci, že práce s ovladači ve Windows Vista je stejně nepříjemná jako dříve. Přestože jsme systém pochválili za lepší možnosti bezproblémové změny ovladačů grafické karty, nyní musíme kritizovat za úplné odstranění zařízení ze systému při odinstalaci jeho ovladače. Systém zkrátka takové zařízení odpojí a znovu již nerozpozná, takže je třeba restartovat.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,