Taková jsou Windows Vista III: První doteky

Nečekaně bezproblémovou a rychlou instalaci systému máme za sebou. Zanořme se pod pokličku Windows Vista a všimněme si novinek, které mají překonat Windows XP. Čeká nás User Account Control, nová správa sítí, uživatelská rozhraní, ovládací panely i integrované aplikace.
Kapitoly článku

První spuštění

Windows Vista při prvním spuštění načtou plochu, na níž nechybí hlavní panel. Microsoft zřejmě pochopil, že výchozí vypnutí panelu rychlého spuštění byla chyba, proto v nových Windows jsou ikonky vedle tlačítka Start ve výchozím stavu opět přítomny. Na pravé straně obrazovky vidíme hned první novou funkci: Windows Sidebar. Jde o pracovní panel, kam lze umisťovat Windows Gadgets. To jsou miniaturní prográmky, které plní jednoduché (obvykle informační) funkce.

Plocha Windows Vista

Microsoft Sidebar navrhl poměrně chytře, neboť vaše oblíbené gadgety lze bez jakýchkoli obtíží použít i na personalizované stránce portálu Windows Live a pochopitelně i naopak. Po prvním spuštění nabízí Windows hodiny, miniaturní prohlížeč obrázků a jednoduchou RSS čtečku. Gadgety lze samozřejmě odebírat i z internetu přidávat. Celý Sidebar je možno bez obtíží umístit na libovolný monitor, zobrazovat nad ostatními okny či jej zcela vypnout.

Pokud je hardware počitače schopen provozovat grafické rozhraní Aero a zároveň máte verzi Windows, která jej obsahuje, bude toto automaticky použito.

Všichni, kdo častěji instalujeme některou starší verzi Windows a nepoužíváme berliček v podobě nLite si jistě vybavujeme neodbytnou obrazovku Vítejte. Windows nám v ní představují ty největší novinky aktuální verze. Ve Windows XP vyskakuje, dokud na ni neklikneme, bublina z oznamovací oblasti uhodin. Windows Vista vítají o něco propracovanějším stylem, než HTML dokumentem. Kromě shrnutí hardwarové konfigurace máme možnost rychlého přístupu k některým používaným funkcím. Bohužel i zde je potřeba až po druhém startu ručně odškrtnout volbu „Spouštět při startu“.

Uvítací výbor se těší na každého

Instalace ovladačů a Windows Update

Prvním krokem po každé instalaci systému bývá instalace ovladačů. Jakkoli Windows Vista jich obsahují značné množství, celou řadu komponent nainstalovat nedokáží. Výrobci si bohužel obvykle s podporou nových Windows hlavu (snad zatím) nelámou a tak některé kousky prostě zprovoznit nelze. Situace je ještě horší u čtyřiašedesátibitových Windows, které nedovolí použití nepodepsaných ovladačů, pročež není možno použít ovladače určené pro Windows XP 64. Ovladačům a jejich kompatibilitě se budeme věnovat v samostatné části naší šestidílné recenze.

Některé ovladače v systému standardně neobsažené lze dohledat v systému Windows Update, kde se bude jejich databáze časem významně rozrůstat. Záměrně hovoříme o Windows Update jako o systému, nikoli jako o webu. Windows Vista totiž mají pro komunikaci s aktualizačními službami Microsoftu zcela nové rozhraní, které již nevyužívá služeb webového prohlížeče.

Windows Update

User Account Control

Microsoft se rozhodl zvýšit bezpečnost systému poněkud kontroverzním způsobem. Vytvořil funkci Ochrany uživatelského účtu (v origiánle User Account Control), která se projevuje blokováním administrátorských i uživatelem nevyvolaných zásahů do systému. Windows zatmaví obrazovku a zobrazí varovnou zprávu vyžadující potvrzení prováděné akce.

Ochrana uživatelského účtu: Windows potřebují potvrzení

Pro méně zkušené uživatele bez diskuze velmi užitečná věc, pro ty zkušenější však funkce vyvolávající stav na hranici maniodepresivní psychózy. Bez otravného potvrzení se totiž neobejde žádná instalace ovladače, významější systémové zásahy atd., nemluvě potom o odpírání aplikacím přístupu k systémové jednotce a systémovým složkám. Při úvodním nastavení Windows mnozí raději zabrousí do ovládacího panelu Uživatelské účty a jejich Ochranu vypne. Blíže jsme se této novince věnovali již dříve v samostatném článku. Tehdy však ještě nebylo možné její snadné vypnutí jako dnes.

Nová správa sítě

Pro Windows Vista byla vylepšena podpora sítí, Microsoft kompletně přepsal podporu TCP/IP protokolu, která v dřívějších verzích Windows vycházela z BSD. Vedle klasického IPv4 nechybí ani standardní podpora moderního protokolu IPv6. Rozsáhlé novinky v práci se sítěmi detailně popisují články na Technetu či přímo na webu Windows Vista.

Centrum sítí a sdílení

Z uživatelského hlediska zaujme především nové Centrum sítí a sdílení. Zde lze snadno a na jednom místě konfigurovat některé síťové záležitosti. Zajímavou funkcí je zobrazení mapy sítě, která by měla zobrazit počítače v lokální síti. V jednoduché domácí síti o osmi počítačích a jednom routeru však Windows nejsou schopna detekovat nic jiného, než router jako internetovou bránu. Ostatních běžících počítačů si nevšímají. Z Centra sítí a sdílení se lze dostat ke všem nezbytným volbám: konfiguraci bezdrátové sítě, správě síťových připojení i průvodci připojení k místní síti.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,