Windows 11 | Microsoft Office

Takhle vypadá nový MS Office. Po faceliftu lépe zapadne do prostředí Windows 11

Oživeno dne 7. 1. 2022 | Po čerstvé aktualizaci Office pro Windows poskytovaných v rámci balíku Microsoft 365 jsem zaznamenal, že se nový design uživatelského prostředí dostává také do Windows 10. V tomto systému jste se doposud museli dívat na původní karty. Změna je to vizuální, nikoli funkční, a ušitá na míru Jedenáctkám.

Jak zapadá do Desítek, posuďte sami. Do nového kabátu se nástroje Office převlékly po aktualizaci na sestavení 14729.20194.

office novy vzhled w10 1.pngoffice novy vzhled w10 2.pngoffice novy vzhled w10 3.png

Facelift Office pro Windows 11

Původní článek ze dne 23. 11. 2021 | V posledních dnech se nástroje Office v rámci balíku Microsoft 365 převlékají do nového kabátu. Nejedná se o razantní změnu, přičemž distribuce se zdá být řízená servery. Na různých počítačích se mně, případně mému okolí, nový vzhled neprojevil ve stejný čas. V některých se v době psaní článku neprojevil vůbec. Všechny instalace přitom tvrdí, že jsou aktuální. Jedná se o verze 2110.

Nový design Microsoft veřejně testoval od července. Facelift se týká oblasti pásu karet až záhlaví okna. Nic se nemění z hlediska fungování, jen teď záhlaví karet tvořená názvy kategorií nejsou vizuálně pevně spojena se zbytkem karet. Aktivní kategorie je vždy podtržená a pás karet visí pod ní a je vizuálně zvýrazněný.

Po vzoru Windows 11 se rohy pásu zakulatily. Na základě prozatímní zkušenosti mohu konstatovat, že aplikace z rodiny Office nereagují promptně na vzhledu motivu ve Windows. Aby se světlý motiv proměnil na tmavý (a obráceně), je nutné aplikace restartovat. K ničemu nejsou ani ruční možnosti volby vzhledu, kde se objevují mj. původní barevný vzhled. Přepnutí má nulový efekt.

office nova podoba fluent (11).png

V Office zůstávají doplňková pozadí pro motivy, která zdobila záhlaví oken. Nový design už však s takovou dekorací nepočítá, takže se pozadí zdají být nadbytečná. Pokud si nějaké vyberete, projeví se to pouze v záhlaví hlavní nabídky, tj. v prostředí mimo práci s dokumentem, tabulkou či prezentací.

Diskuze (40) Další článek: Nová varianta koronaviru SARS-CoV-2 odhalená ve Francii má ještě více mutací než omikron

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,