Microsoft | Android | Windows 10X

Takhle se bude ovládat Surface Duo, telefon s Androidem a dvěma displeji od Microsoftu

Microsoft aktuálně uvolnil SDK pro vývojáře týkající se jeho upravené verze Androidu, na které poběží chystaný Surface Duo. Chce, aby upravili své aplikace pro práci na zařízeních se dvěma displeji.

Aktuální verze je ve stavu preview, Microsoft na všem tedy stále pracuje. Týká se hlavně chystaného zařízení Surface Duo, které poběží na upravené verzi Androidu. To je nutné hlavně s ohledem na jeho dva displeje. Microsoft tak řeší, jak se má samotný systém chovat, jak má fungovat jeho ovládání a zároveň chce, aby vývojáři upravili své vlastní aplikace. 

Sám jde přitom příkladem. Nový Edge, vydaný minulý týden, již vše podporuje a je tak možné procházet stránky na obou displejích zároveň. Společně s tím Microsoft navrhuje nové CSS standardy, které umožní tvůrcům webových stránek s tímto novým typem zařízení pracovat.

Takto Surface Duo představuje sám Microsoft:

Vývojáři musí připravit své aplikace

Díky uvolněnému emulátoru jsme také získali představu o tom, jak se bude systém ovládat. Toho se chopili i někteří uživatelé na Twitteru a vytvořili působivá videa ukazující aktuální možnosti systému:

V základu fungují jednotlivé displeje odděleně a aplikace se spouští vždy na jednom z nich, uživatel si je ale může „přehodit“ na jiný, či případně zobrazit na obou. S tím mohou vývojáři počítat a v levé části zobrazit například seznam e-mailů, zatímco vpravo již text vybrané zprávy.

3087b169-85c5-42ea-a6ca-6087e0be9d2f 
Takto budou vypadat Windows 10X na tabletech.

Vývojáři si mohou stahovat SDK a další komponenty včetně emulátoru pro Android Studio přímo od Microsoftu a začít připravovat své aplikace. Emulátor pro Windows 10X by měl být dostupný příští měsíc, systémy ale fungují podobně co se týče práce se dvěma displej.

Doufejme, že Microsoft nástroje brzy dokončí a že vývojáře nová zařízení zaujmou natolik, aby své aplikace připravili a při jejich spuštění tak byl dostatek aplikací, které umí využít dva displeje. Bez nich budou Surface Duo a podobná zařízení postrádat smysl.

Dva displeje bude mít i Surface Neo s Windows 10X:

Diskuze (8) Další článek: Ray tracing pomocí procesoru bude fungovat lépe. Intel vydal novou verzi enginu OSPRay

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,