Software | Mapy

Takhle loni vypadal východ Česka. Podívejte se na letecké snímky z roku 2020

S aktualizací leteckých map nemusíte čekat, až je nasadí Seznam nebo Google. Český úřad zeměměřický a katastrální totiž ortofoto také připravuje a na webu už má nafocenou východní polovinu republiky, snímky pocházejí z jara a léta loňského roku.

Mapová aplikace ČÚZK bohužel není zdaleka tak přívětivá, ostatně není stavěná na plánování výletů a hledání podniků. Jakmile ji otevřete po kliknutí na odkaz, budete muset nejprve přidat vrstvu (tlačítko vpravo nahoře) a z boxíku vybrat produkt „Ortofoto ČR“.

V seznamu vrstev pak u ortofota uvidíte ikonku symbolizující oko. Tou pak přepínáte, jestli se zobrazí letecká, nebo základní podkladová mapa. Na letecké totiž neuvidíte zeměpisné názvy, což ztěžuje orientaci (pro tento účel si můžete přidat i další vrstvy jako adresy, vodstvo apod.). A když do letecké mapy kliknete, objeví okno s informací, ze kterého dnes fotka pochází.

Mapy.cz letos na jaře zveřejnily loňské letecké snímky z krajů Královéhradeckého, Pardubického, Jihočeského a Vysočiny. ČÚZK má na mapě z loňska všechny zmíněné kromě Jihočeského, ale navíc i Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský. Ty se v mapách Seznamu objeví až příští rok, ale zato budou čerstvější (letošní).

Diskuze (9) Další článek: Cisco neopraví vážnou zranitelnost ve svých routerech, protože jim skončila podpora

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,